IR lazeris

Warning! LaserKadangi mano galingų raudonų lazerių atsargos baigėsi dėl maitblokio netobulumo, teko persikraustyti į infra raudoną (IR) diapazoną. Išlupau iš CDRW įrenginio lazeriukų modulį. IR lazeris nematomas akiai, nors kai jis veikia pilnu pajėgumu, matosi švelnus raudonas švytėjimas. Tai nėra IR spinduliai, paprasčiausiai ant lazerinio diodo vyksta panašūs procesai kaip LED ir ten švyti panašios medžiagos. Supaprastintai, puslaidininkinis lazeris tai LED diodas su specialia ertme kur ir įvyksta lazerinis generavimas. Jei paimti lazerį ir po truputi kelti srovę per diodą, tai iš pradžių pradeda švytėti LED principu veikiantys sluoksniai, dar kiek pakėlus srovę, švytėjimo intensyumas kinta šuoliškai- prasideda lazerinė generacija. Va čia ir prasideda įdomioji sritis ir optinis atbulinis ryšis. Teoriškai, reikėtų stebėti fotodiodo įtampą ir pagal jo parodymus registruoti lazerinę generaciją. Dar vienas neigiamas atbulinis ryšis. Tačiau jei neįsijausti į stiprius atspindžius, pernelyg nedidinti srovės tai galima apseiti be optinio atbulinio ryšio. Dar manau, kad lazerinių diodų technologija kiek pažengė ir lazeriukai pasidarė ne tokie jautrūs. Senesni įrašantys įrenginiai turi optinius feedback, o štai naujieji jau šia kojytę palieka niekur neprijungta. Gal jie naudoja optinį feedback per kitus optinius daviklius arba jiems jau užtenka srovės stebėjimo. Aš bandžiau gauti naujoviškų DVD-RW-DL aparatų lazerių valdymo mikroschemų aprašymus, bet gavau iš gamintojų mandagų atsiprašyma- šių mikroschemų aprašymas nėra viešai platinamas dokumentas. Sorry. 🙁
O jei nekontroliuojamas lazerinis generavimas, labai lengvai galima “iškepti” lazerio dalį, o pats diodas toliau puikiausiai švytės ir švies nelabai stipria šviesa.

Dabar tobulinu savo maitblokio varianta, todėl lazerį neišlupau iš korpuso. Taip geresnis jo aušinimas. Foto aparatas jautrus IR diapazonui, todėl puikiausiai matosi, kad šviečia tas lazeriukas.

IR laser

Ši nuotraukytė gavosi labai arti prikišus fotiko objektyva prie lazerio akutės. Šiaip graži nuotraukytė ir tiek. Kadangi nenuimta CD optika, tai matosi interferencinės grotelės.

IR laser

Laser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *