Džiaulių vagis

Baltiems ir mėlyniems šviesos diodams (LED) reikia apie 3V kad jie pradėtu šviesti. Šiaip, balti šviesos diodai yra mėlyni šviesos diodai su papildomu liuminiforu viduje. Tas liuminiforas aktyvuojasi nuo mėlynos šviesos ir pradeda švytėti. Sumoje gaunasi balta šviesa.

O jei norisi pajungti baltą ar mėlyną diodą prie paprastos AA ar AAA batareikutės? Arba, dar baisiau, prie išsikrovusios batareikos? Labai paprasta. Tereikia surinkti autogeneratorių ant vieno tranzo ir diodas švies. Va jums veikiantis pavyzdukas:

Dziauliu vagis

Ši schema internete dažnai vadinama “Joule Thief”. Nors pati autogeneracijos įdėja žinoma labai senai ir naudojama visokiuose gana keistuose prietaisuose.

Ko reikia norint pakartoti eksperimentą? Pirmiausia reikia paprasčiausio tranzistoriaus. Čia panaudotas NPN tranzistorius 2N3904. Rezistoriaus apie 1K ir transformatoriuko susukto ant feritinio žiedo. Žiedukas gali būti visai mažiukas, nes prietaisas nėra galingas. Maniškis turi 2 x 30 vijų plono varinio laidelio.

Trafukas sukamas taip: paimam apie vieną metrą plono laido ir sulenkiam pusiau, kad gautusi du laidai. Ir vienu metu vyniojam dvigubu laidu. Kai viską suvyniojam, laido galus apkerpam, aplituojam ir vienos apvijos pradžia sujungiam su kitos galu. (Pasitikrinti su testeriu ar dar kaip nors ar nesungta kaip nors neteisingai. Galima naudoti skirtingų spalvų laidus, tada bus lengviau atpažinti). Tą sujingimą jungsime prie batareikos pliuso. Kitą transformatoriaus laidą jungiam prie rezistoriau. O trečiąjį jungiam prie tranzistoriaus kolektoriaus. Prie to pačio kolektoriaus jungiam dijodo anodą (+). Rezistoriaus laisvą galą jungiam prie tranzistoriaus bazės (pas ši tranzą, prie centrinės kojos). Tranzistoriaus emiterį ir diodo katodą (-) jungiam prie batareikos minuso.

Schema va tokia:

Dziauliu vagis

Teoriniai pastebėjimai (netestuoti).
Galima naudoti ir PNP tranzistorių, tik reikės sukeisti emiterį su kolektorium vietomis, anodą ir katodą ir atvirkščiai pajungti maitinimą. Galima naudoti ir senus rusiškus germanio tranzistorius, tada prietaisas stabiliau veiks prie žemų įtampų.
Toks aparatukas gali veikti ir nuo “pirminių įtampos šaltinių” kaip citrinos, obuoliai su dviem skirtingais laidais sukištais į vaisių… 🙂

63 replies on “Džiaulių vagis”

  1. Tinko tokie tranzai, kuriu darbinė įtampa didesnė nei sugeneruojama. Ir kiek galima mažesne bazės srove. Todėl dideli, galingi tranzai čia sunkiai veiks- jiems reikia didesnių bazės srovių. Atitinkamai didesnis trafas ir kiti sunkumai. Todėl geriau apsiriboti tranzais iki pusės vato.

  2. Sveikas. Turiu siokiu tokiu klausimu. Pajemiau koloneles laidus ir sujungiau su dviem laidais iseinanceis is kistuko i mp3 ar muzikinio centro grotuvo lizda. Kistukas toks kaip ausiniu,tik dvieju laidu,o ne keturiu.Tad galima prijungt prie mp3 grotuvo,ir girdesis kas groja per kolonele. Garsas visai neblogas,garsiai groja. Tai va klausimas..ar toks prijungimas nekenkia mp3 grotuvuj,..? Nes kai grojo..mp3 grotuvo sviesa ekrane keistai mirgejo,..paprastai taip nebuna.

  3. Nelabai supratau. Norime vynioti ant ferito gabalėlio? Teoriškai veiks, bet reikės daugiau vijų ir nežinau kaip su naudingumo koeficientu- dalis energijos bus išspinduliuojama į erdvę.

  4. kiek tiksliai reikia vyju ir kokio storio vielos reikia transformatoriukui darant ziedini transformatoriuka?

  5. Rusiškas КТ315 tinka (nors tai nėra patys geriausi tranzai), o kiek vielos privynioti aš nežinau, nes net šio trafuko parametrų aš neskaičiavau, privyniojau kiek papuolė.

  6. Taiv susilitavau ir veike trumpai 🙁 kol nutruko laidelis . Prilitavau ir nebeveikia tranza dejau KT315, varza 1k, o transformatoriuka padariau toki kaip buna radijose aplink ferito serdy priviniojau ir ant viju dar uzdejau ferito serdies ir vistiek neveikia ka daryt?

  7. Sveikas.Norejau kai ko paklausti. Turiu 6 vnt pakraunamu bateriju,bet jos jau atitarnavo savo ir guli idetos i maza indeli. O salia indelio padetas kitas mazas dekliukas su 8 vnt pakraunamu bateriju,kurios dar tarnauja. Tai klausimas ar gali but ,kad salia padetos neveikiancios pakraunamos baterijos kazkokiu budu siurbia energija is salia padetu geru? Nes nusipirkau naujas pakraunamas baterijas,ir dar turejau kelias geras..tai pakraunu jas,o poto jos kazkaip rodo kad tuscia baterija.Ar gali but kad senos siurbia energija is nauju?

  8. O ar eitų padaryt, kad šis auto generatorius generuotų didesnę įtampa (apie 400-500v)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *