Ciklonas 1

Iš defektuoto plazminio teliko išlupau plokštę su Alteros Cyclone čipuku. Tai EP1C3T100C8 mikroschema: šimtas kojų, iš jų vartotojui skirta tik 65, 2910 loginių elementų, 59904 bitai atminties ir vienas PLL. Kadangi mano plokščių gamybos technologija dar nėra tobula ir dar dėlto, kad galutinis produktas dar nesugalvotas pasinaudojau gamykliniu universaliu adapteriu. Prie to adapterio iš kitos pusės priklijavau maitinimo, programavimo ir konfiguravimo plokštę. Panaudojau paprasčiausius laidelius abiejų plokščių sujungimui. Kadangi naudojama viensluoksnė plokštė, bet Cynar vielučių neapseita.

Gražioji pusė:
Cyclone I
Juodu flamasteriu užtušavau nenaudojamas kojas ir jų numerius, nes jie labai blaškė dėmesį, Vidiniai užrašai nelabai trugdo, bet manau ir juos reikės užtušuoti.

O čia jau “blogoji” pusė (daryta “lygintuvine technologija, todėl nekokybiška):
Cyclone I
Čia pritvirtinti du stabilizatoriai: VccIO – 3.3V, VccINT- 1.5V, keletas kondensatorių, 25MHz osciliatorius pajungtas prie 10 ciklono kojos, keliolika rezistorių pull-up ir pull-down. Taip pat prilituota ir EPCS1 konfiguracinė mikroschema. Ji dar neišbandyta, nes mano ByteBlaster prijungiamas prie printerio porto nesugeba perkonfiguruoti šios mikroschemos. Kažkaip galima priversti patį cikloną perrašyti šią mikroschemą, bet aš dar nedaaugai iki tokio varianto. Taip pat du kištukai- vienas JTAG, o kitas EPCS1 perprogramavimui.

Čia yra juodai-baltas ploštės šablonas ir Eagle schema bei PCB. Jie kiek skiriasi nuo plokštės nuotraukoje, nes nuotraukos variantas turi gana daug klaidų, o archyve teoriškai tas klaidas ištaisiau. Ir tikriausiai privėliau naujų.

FPGA/CPLD čipukų taip pat galima rašti kiek senesnio modelio rūteriuose, DSL modemuose, telekomo įrangoje, senuose serveriuose, kiek egzotiškesnėse PCI plokštėse. Žodžiu, mažesnio tiražo brangesnėje aparatūroje. Sėkmės medžioklėje.

5 replies on “Ciklonas 1”

  1. Kas del FPGA/CPLD tai geriau nusipirkti gatava plokste, tokia kaip Spartan 3E starter kit ar Altera DE2 (FPGA), Xilinx Coolrunner 2 starter kit (CPLD). Vienzho neuzhsimarochinti su ploksciu darymu, nes ketursluoksnes visvien Lieuvoj nedidelem (prototipinem) serijom niekaip nepadarysi. Uz investuotus 300-500Lt, sutaupysi kruva laiko, gausi profesionaliai padaryta 4-6 sluoksniu plokste (velkancia 200-300MHz signalus) su 200-500K gate’u FPGA, USB JTAG’u + kruva periferijos (flash, ram, adc, etc 🙂 + projektu pavyzdziais, schemomis, dokumentacija. Zho viskas ko reikia R&D ir pridetines vertes kurimui, o ne knisimuisi ir dviraciu isradinejimui, su kinais IMHO nepalenkstiniausi ne tie laikai 🙂 Kinu daug tegu jie gamina, mums belieka modifikuoti ir pritaikyti sau. Pigios plokstes: http://www.digilentinc.com/Products/Catalog.cfm?Nav1=Products&Nav2=Programmable&Cat=Programmable%20Logic

    Sekmes nelengvam darbe

    B.R.

  2. Turiu aš devboard. Bet pagalvok- jei nori padaryti galutinį produktą. Sakysim loginį analizatorių, tai kas pigiau: 2 dienos darbo ir apie 20Lt investicijų ar paaukoti 500Lt vertes devboarda su isnaudotu gal 1% jo galingumo. Padarai, sudedi į dėžutę ir užmiršti. O dev board yra skirta developinimui ir bandymui.

  3. Dev board’u kaina nera didele. Geros plokstes su normaliu signalu integralumu (velkanciu daznius daugiau nei 100MHz) namu salygom pigiai nepasidarysi. Geriau nusipirkti kanors uz 99$+38$ siuntimas.
    Kas del logikos analizatoriu viskas jau padaryta: http://www.sump.org/projects/analyzer/
    http://www.freepcb.com/eebit/
    http://minila.sourceforge.net/
    Taigi geriau pirkti nauja dev board’a o sena naudoti kaip logikos analizatoriu. Jei l. prireiks galesi perkonfiguruoti 🙂 Siaip ar taip tokio Hi-tech kaip FPGA gyvavimo ciklas yra prilyginamas santykiu 1/10 ar net 1/15 t.y. vienas žmogaus metas prilyginamas dešimčiai/penkiolikai (čia ne aš sugalvojau) 🙂 Taigi developer’is gaves nauja super duper projekta nenaudos seno board’o su 3 (45) m. senumo FPGA nes developinimo + technologijos gamybos laikas gali buti ilgesnis, negu FPGA buvimas rinkoje. Kitas klausimas kad mes dar bananu shalis ir chia daugiau negu atstoju kaip PIC, Atmegu nu geriausiu atveju ARM’u niekas nevezh. O jei ka gero atvezha tai kainos kosmosas buna 🙂

    Pagarbiai, irgi besiknisantis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *