2D lazerinis skaneris (mechanika)

Pasiūliau Lietuvaičiams pirkti keletą lazerinių komplektų nuo Kyocera lazerinių dauginimo aparatų. Tačiau nebuvo labai didelio susidomėjimo- eilinį kartą jaunimas neturi fantazijos. Keletas atkartojo “deginimo eksperimentą” ir užmetė lazeriukus. Todėl nutariau pasiūlyti keletą įdėjų.

Taigi, mums reikės dviejų senų kietų diskų, DVDRW lazeriuko iš įrašymo įrenginio, kolimatoriaus iš jau minėto dauginimo aparato, plastiko gabalo (panaudojom 15″ LCD matricos pagrindą), truputį termo klijų ir veidrodėlio iš to pačio dauginimo aparato.

Kietus diskus išardom, elektroniką numetam, diskelius išimam (galima juos palikti kitiems projektams), atpjaunam tą aliumininio korpuso dalį kur stovi magnetai ir taip vadinama voice coil (garsinė ritė). Veidrodėlį sulaužom ir jo gabalėlius priklijuojam prie voice coil vietoje HDD galvų. Raudoną DVD lazerį įdedam į kolimatorių vietoje infraraudono lazerio (IR). Viska sumontuojam ant plastiko. Gaunam maždaug tokią konstrukciją:

2d laser scanner

Konstrukcija nėra ideali- pirmas (horizontalus) veidrodėlis stovi kiek kreivai, kad spinduliukas kiek pakiltų iki vertikalaus lazerio. Tai duoda kiek kreivumo į galutinį rezultatą. Geriausiai būtų vertikalų veidrodėlį nuleisti iki horizontalaus lygio, arba su dviem veidrodžiais spindulį užkelti iki vertikalaus nukreipėjo lygio. Originalūs lankstus laidininkai (šleifai) atlieka tiesioginį savo darbą- perduoda signalą, ir dar jie dirba kaip spyruoklės.

2d laser scanner

Čia vertikalaus nukreipėjo didesnė nuotraukytė. Matosi, kad antrasis veidrodėlis yra kiek ilgesnis, nes į šį veidrodžiuką spindulys jau patenka judantis, nuo horizontalaus kreipiko. Pirmasis veidrodžiukas visai mažas.

2d laser scanner

Laideliai nuvesti prie patogios plokštelės, kur jie prilituoti. Taip padaryta dėl konstrukcijos estetikos ir dėl to, kad net ir pritvirtintas laidas sugeba pajudinti veidrodėlį ir pastumti lazerio spindulį. Beja, veidrodėliai klijuojami stiklu prie metalo. O metalizuotas darbinis paviršius atsuktas į lazerį. Paprasti, buitiniai, veidrodžiai padaryti atvirkščiai- darbinė pusė yra stiklinė. Lazerinė technikoje tokius veidrodėlius geriau nenaudoti, nes bus daugybė parazitinių atspindžių. O naudojant 200mW lazerį tai gali būti pavojinga akim.

Dabar į dvi, X ir Y, voice coil apvijas galima paduoti signalą iš kompiuterio ar mikrokontrolerio. Apie tai kitame weblog straipsnyje.

26 replies on “2D lazerinis skaneris (mechanika)”

  1. na ta prasme. tu rashai kad reikia dvieju kietuju disku. tai cia hdd? 😀 o netinka paprasta lazeriukas ish CD?

  2. Nesupratlyvas kažkoks 🙂 Vienas lazeris iš DVD daro spindulį. Du sulaužyti kieti diskai valdo du veidrodžius. O tų kietų diskų solenoidai pajungti prie garso stiprintuvo. O stiprintuvas savo ruožtu pajungtas prie kompo…

  3. Na prazioj buvau nesuprates. Taigi, tai ar butina turi but DVD rom’as? tilsliau lazeriukas, ar tinka ir ish paprasto rom’o?

  4. aišku tinka bet koks lazeris. Tik pas CDROM yra infraraudonų spindulių, pas paprastą DVD- keliu miliwatų raudonas lazeriukas, o pas DVDRW ~200mW galingumo lazeris. Todėl toks spindulys matosi ryškioje šviesoje. Čia tiktu ir keliasdešimt mW žalios spalvos lazeris.

  5. tai tinka ir paprasto CDROM lazeris? nes turiu keleta tokiu nereikalingu kaip ir, o lazeriuka daryciaus kad nakti, ar vakare. nes reikia man kambario dizainuj.

  6. huh very funny 😀 ta prasme man uztektu ir tai, kad ant sienos koks pieshinukas gautusi 🙂 nebutinia ten kad pats lazeris matytusi kaip kokia lazdele 🙂

  7. Kokia ten itampa ir srove eina i garsine rite? Ir i kuriuos kontaktus ten laidukai jungti, ten tu skyluciu gan daug yra 🙂

  8. Signalas paduodamas iš garso stiprintuvo. Užtenka kelių vatų galios kad pilnai pajundinti spindulį. Todėl srovės ir įtampos parametras neturi vertės. Naudojami kontaktai kurie jungiasi prie apvijų. Visi likusieji kontaktai eina į galvutes ir todėl nedomina. Kurie konkrečiai negalima pasakyti- kiekviename diske jis kitoks. Užtenka paimti kokią batareiką ir pajungti prie kontaktų- iškarto apvija pajudės.

  9. Prijungus laidelius prie voice coil nuo jako kuris ikistas i mp3 grotuva, tai voice coil tiesiog groja tyliai tai kas paleista, o tas prie kurio tvirtinasi veidrodelis nesujuda nej trupucio, kazin kame galetu but problema? 🙂

  10. Aisku, dar norejau paklausti kur galima butu gauti visisko atspindzio veidrodziu? Nu tinkamu lazeriams, nes su buitiniais gaunasi parazitiniu atspindziu:)

  11. O pirkti niekur nebuna? Nes problematiska yra rasti senu neveikianciu tu prietaisu is kur islupti galeciau.

  12. dar būna lazeriniuose printeriuose.

    Manau kad pirkti atskirai veidrodį gautusi brangiau, nei pirkti seną neveikianti lazerinį printerį…

  13. Norejau paklaust ar niekam nera taip buve kad sudegtu ta voice coil apvija kur naudojama is hardu?Del per der dideles ateinancios muzikos galios. Ir kaip to isvengti? :)Ir pastebejau kad sudega tik Y asimi kur judina veidrodeli, nes jo apkrova didesne.

  14. Nžn, jei sudegė nuo mažo garso, tai gal stiprintuvas duoda DC. Jei sudegė nuo garso, tai… tik mažinti veidrodėlių masę. Bet aš biški nesupratau- pas mane net nuo nedidelio garso apvija trankydavosi į ribotuvus. Gal laidininkas dirbantis ir spyruokle yra per standus/trumpas?

  15. Na veidrodelis tai tikrai buvo gan masyvus ir esme kad pas mane nuo tos asies ant kurios juda tas metaliukas, veidrodelis yra daug daugiau nutoles negu kad cia, cia tai gan arti asies, tai taip isauga peties naudingumas 😉

  16. Nu, energijos tvermės dėsniai galioja ir mechanikai- didesnis petys, didesnė amplitudė, mažesnė jėga. O visa “machina” išjudinti reikia daug jėgos, ypač ant aukštesnio dažnio. Todėl lengvink sistemą.

  17. Dar buvo kile minciu apie toki skeneriu, aktyvu tiesiog nuo muzikos, nuo vibracijos, naudojant mikrafoniuka, kuris pagauta skleidziama muzikos signala siustu i voice coil ir taip pat judetu viskas palej muzika, bet to mikrafono signalo sustiprinimui jau reiktu kazkokio stiprintuvo ar kazko panasaus, ar gal ka galetumet patarti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *