Kolimatorius

Labai geri lazerio kolimatoriai išlupami iš Konica-Minolta lazerinių dauginimo aparatų. Ten kartais būna net du lazeriai, sumontuoti labai stabiliam, solidžiam aliumininiam korpuse, su labai geru kolimatoriu. Vienintelė problema- kolimatorius sureguliuotas dauginimo aparatui, o perreguliuoti nepavyks, nes viskas sulakuota ir nesireguliuoja. Jėga čia nepadės.

kolimatorius

Toks kolimatorius randamas dauginimo aparate. Toliau bus daug fotkių ir detalus kolimatoriaus sutvarkymo (ardymo, surinkimo) aprašymas.

Pirmiausia nuardom viską, kas lengvai ardosi (neužmirštam plastikinės tarpinės prie spyruoklės):
kolimatorius

Čia matosi kolimatoriaus optika, kuri nesireguliuoja dėl lako.
kolimatorius

Su orpute kiek pašildom kolimatorių. Suminkštėja lakas laikantis mažąjį aliuminio žiedelį. Išardom pačią optiką, nečiupinėjam stikliukų! Įsidėmim kaip buvo sudėti stikliukai 🙂
kolimatorius

Likusį metalą drąsiai kaitinam ant ugnies, kad išdegtu lakas laikantis metalines detales. Galima drąsiai kaitinti, niekas nesuges.
kolimatorius

Po kiek laiko, metam karštą korpusą į vandenį ir lengvai išsukam vidinį elementą.
kolimatorius

Nu, o dabar optikos surinkimo schema tiems, kurie nesugebėjo įsidemėti kaip sudėti stikliukai. Pirmas dedasi cilindriukas, poto dvigubai įgaubta linzė, poto metalinis žiedelis (spacer), poto vienpusė įgaubta linzė.
kolimatorius

Per teisingai surinktą kolimatorių matosi didelis lazerio kristalas. Aišku šis kolimatorius pritaikytas infraraudonam diapazonui, bet gana gerai veikia ir su raudonu lazeriu. Pats geriausias kolimatorius išlupamas iš magnetooptinio rašymo įrenginio (MO drive). Ten naudojamas raudonas lazeris ir spinduliukas naudojamas bent 5 cm ilgio diapazone (kiek vaikšto galva, nes lazeris stacionarus).

Sekmingų lazerinių eksperimentų.

8 replies on “Kolimatorius”

  1. Sveiki,
    Norėjau Jūsų paklausti gal kartais turite atliekamą kolimatoriu, kurį galėtumėte parduoti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *