Žaidimai su trumposiomis bangomis

Visada labai viliojo pasiklausyti apie ką šneką žmonės trumposiomis bangomis. Pasiėmus seną JVC magnetolą, kaime, aš sugebu pagauti dalį megėjiškų bangų. Deja, radija tai ne megėjų bangom skirta, tai jos nei selektyvumas, nei moduliacija tam reikalui nepritaikyta. Kartais, prie gerų oro sąlygų, galima išgirsti ką šneką radio megėjai per mikrofonus (pvz. rusai kartais keikiasi- tokia pas juos kultūra). Bet mane visada domina ta morzės migla (CW). Deja, nei talento, nei noro mokytis morzės abecėlės aš neturiu. Bet šiuolaikiniai kompiuteriniai laikais, kompiuteris gali priimti ir aišku siusti tuos signalus. Ir ne vien CW, bet ir visą aibę visokiausiu kompiuterinių signalų.
Šiam reikalui panaudojau Ukrainiečių radio megėjų programą MixW (www.mixw.net). Aišku problemos su kompo triukšmo izoliavimu- jis triukšmavo beveik per visą diapazoną. Šiam eksperimentui naudojau kaimę išmestą pizza box dydžio P3, 700MHz kompiuką su Windows XP operacine. Kaip radija, buvo naudojama JVC magnetola (kokių 30 metų senumo- naujoviškos neturi tobulų analoginių radio imtuvų). Signalą iš radijos padaviau į line in ir laukiau tamsos. Beja, diena, per vidutines bangas pasigavau kažkokį švyturį, kuris labai lėtai, morzės kodu siuntė savo šaukinius.

Čia jau bandymai nakties metu, trumpose bangose:

SW soft
Pats gryniausias signalas, kažkur apie 80 metrų diapazone. Viršuje matosi dekoduotas tekstas “CW TEST LY3BB LY3BB”, kuris gana nuobodžiai kartojosi. Signalas buvo kiek toliau nuo kitų stočių sangrūdos, todėl buvo vienišas ir grynas. Šitas “Lima Yankey” yra Lietuviški šaukiniai.

SW soft
Čia jau kitas Lietuvaitis. Jo irgi besikartojantis tekstas “LY7M LY7M TEST”. Bet šalia, buvo girdimi ir kiti signalai. Tai dar nereiškia, kad jie dirbo vienu metu tame pat dažnyje- buitinė radija apima gana didelį bangų ruožą.
Deja pagauti normalesnį tekstą nepavyko- pora stipresnių signalų, rodos su rusiškais šaukiniai, pagavau kitame diapazone (jei teisingai atmenu ~40m). Bet labai sunku pagauti- signalas nesikartoja, vienu metu girdisi daug stočių, blaškosi harmonikos, ir dėl radijos netobulumo, tie signalai šliaužioja po spektrą- nepadeda net automatinė paieška.

SW soft

Tai skaitmeninis signalas, RTTY (radioteletaipas). Tokio megėjiškam diapazone nepagavau, bet pagavau kažkokią komercinę stotį kuri pumpavo tokį signalą. Deja, programa iškodavo tik raidžių kratinį. Tai neaišku, ar kažko neatspėjau (daug parametru) ar ta stotis pumpavo koduota signalą. (Čia iliustracija iš interneto, savo screenshoto nepadariau)

SW soft
Nu ir tokio stebūklo nemačiau 🙂 Čia iliustracija iš autorių puslapio. Gal kitą naktį pabandysiu kokį kitą softą, gal jis geriau atrinks tuos signalus.

O šiaip, visas kitas trumpujų bangų ruožas pilnas kiniečių…

17 replies on “Žaidimai su trumposiomis bangomis”

  1. Dėl švyturio nežinau- jis nuobodžiai pumpavo 4 raidžių kombinaciją. Vakare jau jo nebebuvo, todėl ir nepadariau “Screen shot”.

  2. Įdomu! Anksčiau kažkada žaidžiau su senu VEF, tai morzės abėcėlę buvau radęs keliose vietose… Dar tada juokavom, kad Štirlicas centrui siunčia 🙂

  3. Pats kadais norejau PLL’ini DEGEN radiju nusipirkti is Ebay. Bet dabar nei laiko yra, nei noro. Kitas variantas yra visokiu SDR (software defined radio) sprendimu 🙂

  4. Sveiki, LY3BB ir LY7M yra ne svyturiai, tai paprasti saukiniai, o pagal siunciama teksta tuo metu vyko varzybos – yra perduodamas bendrojo kvietimo signalas CQ TEST. Kadangi tai daroma nuolatos su pauzemis, ir jei niekas tuo tarpu neatsake gali atrodyti kaip svyturys. http://www.lrmd.lt

  5. Pastebėjau komentarą megėjų puslapiuose į mano sakinį “pilna kiniečių”. Gerbiami radiomegėjai, trumposios bangos, tai ne tik jūsų mikrobinis diapazonas, bet daugybe daugybe radio stočių dirbančių komerciniais ar valstybiniais pagrindais. Ir didžioji dalis tų stočių kalba “kiniečių” kalba.

    Čia kalbama apie http://rc.ktu.lt/kturc/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=950&forum=3

    Deja, radiomegėjai kaip visada kalba labai pasikėlę, matyt jaučiasi kažkokiais gumbais… 🙂

  6. >Deja, radiomegėjai kaip visada kalba labai pasikėlę, matyt jaučiasi >kažkokiais gumbais… 🙂

    Niu niu, dziaukis, kad pasisaipo, reiskia skaito, domisi. Nulis emociju reiskia nulis intereso. Zmones visi skirtingi…, kazi gerai ar blogai?
    Taigi, kaip ten sake LY3DA: Neisigiline zmones greiti daryti isvadas. 🙂

  7. Nu jo, biški gal pernelyh emocingai atrašiau… Iš pradžių norėjau tame forume, atsakyti, bet kai išmetė užrašą, kad “nauji nariai nepriimami”… tai biški užsiparinau. 🙂 Kažkada, tarybiniais laikais, aš bandžiau kažkaip prisiderinti prie tų radio megėjų iš KTU, bet buvau taip labai grubokai išpravodintas. Matyt liko nuoskauda 🙂

  8. ar taip įmanoma,kad be interneto sedėjau,su išoriniu pasauliu ryšio neturėjau,bet gaudžiau visokius italus,prancūzus,WTF?

  9. ar įmanoma gaudyt visokius biesus be nieko? nes kažkokie man tekstiniai pranešimai ėjo.

  10. ExP >> tekstiniai pranešimai „eina“ tada, kai programa priima kažkokius garsus, kad ir iš integruoto mikrofono…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *