TV siustuvas

Šios vandalizacijos auka- ar tai 10kW ar tai 20kW TV siustuvas. Atkeliavo jis iš Dūkšto, Ignalinos rajonas. Tiesa, ant pačio aparato parašyta город Дукштос, Сниечкус. 🙂 Aparatas pagamintas maždaug apie 1993 metus, bet technologija maždaug 1965 metų lygio. Aš čia kalbu ne apie patį siustuvą, kuris nelabai gali ir keistis, bet apie mažagabaritinę elektroniką.

Pagrindinis siustuvo elementas- didelis klistronas ir bėgančios bangos lempos (лампа бегущей волны). Kadangi čia fotoreportažas, tai daugiau fotkių paslėpta už nuorodos. Nes kitaip pagrindinis puslapis labai sunkiai krautusi…

Čia jums ne koks radiatorius, čia radio lempa. Aš tik nulupau jos apsauginį sluoksnį ir matosi juodi magnetai užmauti ant pačios lempos korpuso. Čia ta bėgančios bangos lempa. Lempos ilgis apie pusantro metro. Svoris- gana sunki 🙂 Biški nesupratau, jei galios stiprintuvas surinktas ant šios lemputės (ju buvo kelios), tai kokio velnio tie klistronai tokie dideli.

TV siustuvas - klistronai

Daugiau:

Čia lemputė iš arčiau. Keletas magnetų nuimta, matosi dalis lempos vidinės struktūros.
TV siustuvas - klistronai

O čia jau klistronas. Tas geltonas šikpuodis, tai matyt anodo jungties “kaušelis”. Per jį paduodama 20kV įtampa. Šiaip čia “blogoji pusė”, matosi aušinimo šlangos. Kaip ne keista, pas klistroną nėra anodo- jis kažkodėl vadinamas “kolektorium”. Taip buvo parašyta ant maitinimo spintos.
TV siustuvas - klistronai

Matinimo šaltinio trafukas. Toks švelniai sakant didokas trafukas. Buteliukas šalia- standartis 19Ltr bambalis.
TV siustuvas - klistronai

Čia vienas iš klistronų “pavirtęs” ant šono. Čia tranportavimo įtaka. Daugelis siustuvo elementų išbandė skraidymo techniką. 🙂
TV siustuvas - klistronai

Čia beveik tokia pati nuotraukytė. Tik matosi šikpuodžio ventiliacija.
TV siustuvas - klistronai

Po šikpuodžiu matosi klistrono kontaktai. Aš naiviai galvojau, kad klistronas tai paprasta lempa kuria galima išlupti. Taigi pradėjau “nurenginėti” lempos anstatą.
TV siustuvas - klistronai

Dasikasiau iki “pagrindo” ir tik tada supratau, kad klistronas eina per visą spintos aukštį- maždaug 170cm ilgio lemputė.
TV siustuvas - klistronai

Šiaip klistronas, bėgančios bangos lempa kaip ir magnetronas savo darbui naudoja stiprius magnetus. Pas mikrobangės magnetroną matyt nėra svarbu sureguliuoti dažnį ar dar ką nors, tai magnetas paprastai pritvirtintas. Pas bėgančios bangos lemputę matyt irgi nėra labai svarbu. O štai kiek skaičiau internete, pas klystroną, šitas reikalas labai svarbus. Todėl klistronas turi daugybę rankenėlių, su kuriom smaukosi magnetai. Tokie gana striproki magnetėliai.
TV siustuvas - klistronai

Tokį magnetėlį priklijavau prie palečių vežimėlio (“liftioro”), tai traukiant tiesiai, pasikelia vežimėlis, o ne atsilipina magnetas. Bet išlupus magnetą iš tos apkabos, magnetinės jėgos labai stipriai nusilpsta.

O čia visokie “geležiukai”. Variniai- bronzinai bangolaidžiai ir t.t.
TV siustuvas - klistronai

Žiūrėti dar čia:
http://www.vabolis.lt/2008/07/22/klistronas/

8 replies on “TV siustuvas”

  1. Magnetrono ir begancios bangos lempu veikimo principas toks, kad palyginus nesudetinga pagaminti dvi lempas su labai panasiom charakteristikom(kokybe maza).
    Taciau klistrono veikimo principas toks, jog reikia dvieju rezonansiniu ertmiu, kad gautusi tai ko reikia. ir nepavyksta jas pagamint labai tiksliai(na, pagamint gal ir pavyksta, bet del konstrukcijos rezonuoja vistiek skirtingai)…
    O kadangi klistronas labai jautrus tu ertmiu parametrams tai ir reikia juos derint.
    ko gero cia tos ertmes derinamos magnetiniu lauku , arba elektrono pluostas taikomas ten kur reikia…

    univere mazi klistroniukai reguliuojami tiesiog membrana… bet ten ir galios iki mW. o cia turbut 10 kW eiles…

  2. noreciau vieno tokio trafuko TC…
    ir poros konderiu…

    beje, o kuo maitinami tie trafai? trifaziu turbut ? tiesiai nuo linijos?

  3. Ai, dar, kad visai buciau geeku 🙂

    klystrone “anodas” vadinamas kolektorium, kadangi jis nera anodas is tikro. jis tik sugaudo elektronus, kurie saunami is patrankos prie katodo. po to elektronai “skrieja” pastoviu greiciu iki kolektoriaus, t.y. jis juos surenka, todel ir kolektorius 🙂

  4. Jungiasi tie trafai i 3f tinklą. Trafai aukštinantys, bet labai jau didžiuliai- buitinėm sąlygom tikrai iššokinėtų saugikliai. Kondikai vieni aukštos įtampos, rodos 20kV. Tai šitų visus izoliatorius nulaužė transportavimo metu. Kiti 6.3kV šitie rodos sveiki.

    Jei labai labai reikia, kai ardys sekantį siustuvą, aš galiu paprašyti, kad keletą kondikų “švelniai” atgabentų. Parašyk man emailą.

  5. Na tokie trafukai tikrai nebutu naudojami “buitinem salygom” 🙂
    o kokia konderiu talpa?

    jeigu pavyktu gaut pakankamai galinga trifazi tai paimciau trafuka su konderiais. Reikia issiaiskint ar univeras disponuoja tokiais dalykais. gal pavyktu projektuka prastumt…

    beje, 6.3kV konderiai kokios talpos ir kokio dydzio?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *