Kodekų debuginimas: GraphEdit

Kaip sužinoti, kokius kodekus ir filtrus naudoja windows kompiuteris kad parodyti vieną ar kitą failą? (video ar garso). Kaip patiuninti tu kodekų ir filtrų parametrus? O gal išviso, kaip pratestuoti, gal tas kodekas blogesnis už kitą. Tam reikalui Microsoftas turi gana įdomų įrankį. Oficialiai, šis utilitas paslėptas Direct X 9.0 (ar kitos versijos) SDK, bet internete yra mažytė, išgryninta versija. Paieškos sistema naudotis tikriausiai mokate- raktinis žodis “GraphEdit”.

Štai keletas iliustracijų, kaip WindowsXP operacinė virškina skirtingus media failus. Tai screen shotai, jie gana dideli, todėl dedu panažintas ir normalias versijas.

Pirmas failas: tiesiai iš skaitmeninės kameros nukrautas failas. Kamera rašo DV formatu.
GraphEdit
(spausti ant paveiksliuko, kad pamatyti didesnį).
Kad groti šį failą naudojamas vienintelis DV video dekoderis. Garsas tame faile nokompresuotas.

Antras failas: filmas koduodas su DivX serijos kodeku. Garsas MP3.
GraphEdit
Kaip matosi, aš naudoju nemokamą ffdshow kodekų “rinkinį” ir kažkodėl “Moonlight Odio” dekoderį.

Trečias failas: muzikėlė kompresuota su windows media (wma išplėtimas).
GraphEdit
Naudoja kažkokį WMAudio decoderį. Beja, visus kodekus ir filtrus galima reguliuoti ir tiuninti- užtenka paklickinti ar jų su pelyte. Taip pat galima pasinaudoti kitu kodekų ar įrenginių. Tik ne visi įrenginiai jungiasi vienas su kitu. Teoriškai, galima kai įėjimo įrenginį paimti TV tiunerį ir žiūrėti programą be jokio TV tiunerio softo.

Ketvirtas failas: standartinis MP3 failiukas. Taip ji grotu Windows sistema, jei aš pats negročiau jų per winampą.
GraphEdit
Čia matosi kad mp3 failas dalinamas į MPEG streamus (čia jų tik vienas), tas streamas sumaitinamas tam pačiam Moonlightui ir toliau grojamas per įrenginį “Direct sound device”. Jei čia pakabinti kietą diską, jame atsirastu nesukompresuotas PCM failas.

Penktas failas: Čia jau kiek egzotiškesnis, DVB-T transportas (įrašytas į diską).
GraphEdit
Paskutiniu metu aš naudoju ffdshow šiems failams, o kartais naudojų komercinį AVC kodeką.

Šeštas failas: Dar didesnė egzotika- matrioška.
GraphEdit
Matrioškoje dažnai būna keli garso takeliai ir titrai. Šiaip matrioška leidžia pridėti daug garso, video ir tekstinių takelių. Šiaip tai gana universalus konteineris. Jis nėra populiarius tarp paprastu divx filmų, tačiau kažkodėl labai populiarus tarp multikų megėjų. Gal todėl, kad daug multikų būna japoniški ir jiems reikia subtiktrų?
Šis failas ardomas į tris srautus, video ir audio dekoduoja ffdshow, tekstinį srautą apdoroja “DirectVobSub” kuris generuoja titrus ir “uždeda” juos ant video vaizdelio.

3 replies on “Kodekų debuginimas: GraphEdit”

  1. O taip pat galima daryti idomius dalykelius su MPEG strema priimanciais imtuvais arba HD filmuojanciomis kameromis… 🙂

    pvz. galima nucapturint VISA por… t.y. uzkoduoto kanalo transport streama ir ji iskoduoti su atitinkamom utilitem ir megautis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *