LED automobilistui

Žinot koks populiariausias klausimas girdimas iš “automobilisto” apie LED? Kaip pajungti? O kas yra rezistorius? O kokį reikia dėti…

Rezistorius tai elementas, apribojantis srovę per šviesos diodą (LED). Pats šviesos diodas yra “srovės” vartotojas. Todėl paprasčiausias sprendimas- pajungti rezistorių ir ant jo sodinti perteklinę galią. Rezistoriaus varža skaičiuojama taip:

Susižinom, kiek mA srovės reikia diodui. Iš kažkur sužinom kiek įtampos krenta ant diodo (nuo 2 iki daug voltų. Daug tai pas specialius baltos šviesos diodus, kurie konstruktyviai sudaryti iš keleto diodų sujungtu nuosekliai diodo korpuse).

Įtampa ant rezistoriaus:

Urez=Umaitinimo - Udiodo.

Pastebim, kad Umaitinimo yra kiek kintama- kai išjungtas automobilio variklis- 12V, kai užkurtas- artėja prie 14V. O jei blogas generatorius- būna ir daugiau 🙂
Taigi jau Urez gaunasi kažkoks netikslus.

Rrez=Urez/Idiodo.

Praktinis pavyzdys:

Žalias šviesos diodas, Idiodo=15mA, Udiodo=3V.
UAutomobilio=12.5V.

Urez=12.5-3=9.5V
Rrez=9.5/0.015=633 omo.

Praktiškai pasirenkam rezistorių iš artimiausio standartinio dydžio, šiuo atveju 620 ±5% omu, bet skaičiuosim toliau tiksliai.

Pasiskaičiuojam, kas bus kai kaitaliosis įtampa:

Idiodo14=(14-3)/633=17mA
Idiodo11=(11-3)/633=13mA

Srovė kiek šokinėja, bet nėra labai baisus šuoliai. Tačiau jei reikia jungti daugiau diodų? Kiekvienam po rezistorių? Galima diodus (identiškus) jungti nuosekliai ir apseiti be papildomu balastinių rezistorių. Dėsniai tie patys, tik reikia imti didesnį diodų kritimą. Sakysim jungiam 3 tuos pačius diodus:

Udiodu=3x3V=9V.
Idiodu=15mA.
Urez=12.5-9=3.5V
Rrez=3.5/0.015=233 omai.

Jei pasidarė neigiami skaičiai, reiškia tiek diodų nuosekliai jungti negalima 🙂

Vėl pažiūrim kas bus kai užsives motoras:
Idiodo14=(14-9)/233=21mA oj… jau daugiau. Pabandykit paskaičiuoti, kas bus jei jungsime 4 diodus. Tikrai didelė tikimybė, kad diodai perdegs… O jei imti galingesnius diodus? Pasiskaičiuokit.

Tai ką daryti? Galima naudoti sudėtingus, modernius balastus. Bet jei nesinori vargintis, lituoti daugybe detalių. Ir dar brangių detalių… Ogi reikia panaudoti dvi detales- vieną rezistorių ir LM317 stabilizatoriu (apie 1Lt išlaidų). Ir gausis stabilizuotas srovės šaltinis.

LM317 gaminamas įvairaus galingumo ir įvairiuose korpusuose. Kuo stambesnis korpusas, tuo daugiau galios gali stabilizuoti aparačiukas.

Va jums aparačiukas surinktas su LM317L (smd soic8 korpusas) ir vienas SMD rezistorius (rodos 1206):
LED parinkimas rezistoriaus

O štai jums ir super sudėtinga schema bei srovės apskaičiavimo formulė:
LED parinkimas rezistoriaus

Mums reikia parinkti rezistorių pagal turimą srovę. Todėl, jei problemos su matematika, va jums formulė:

R=1.25/I (varža omais, srovė amperais).

Ir srovė bus stabilizuota. Todėl diodai bus apsaugoti ir švies tolygiai.

Tik nereikia užmiršti, kad pats reguliatorius turi tam tikrą minimalų įtampos kritimą (apie 3V, gal mažiau…). Schema tinkama ir baltiems diodams, ir mėlyniems. Ir kogero net lazeriams. Svarbu neviršyti reguliuojamos galios (priklauso nuo LM317 korpuso). Nors mikroschema gali dirbti ir 100oC temperatūroje, geriau taip neeksperimentuoti.

Supaprastintas pajungimas į STOP žibintus. Schema specifinė- be balastinių rezistorių.

42 replies on “LED automobilistui”

  1. Nu tai tavo nuorodoje yra įtampos stabilizatorius, o pas mane srovės. 🙂

    Va, paruošti srovės stabilizatoriai vienam automobilistui:
    paruosti stabilizatoriai

    Beja, viskas “second hand”- mikroschemos 1997 metų gamybos iš kažkokios tinklo įrangos, rezistoriai iš ten pat…
    PCB nupaišyta rankutėmis su “flamasteriu”.

    O čia iš dealextreme baltu diodų modulis (1W, apie 90mA, įtampos kritimą pasiskaičiuokit patys):

    White LED ir LM317

  2. o dar pigiau galima LM317 is Texas Instruments parsisiusti nemokamai 😉 tik po daug nesiuskit, nes bana paskui visi gausim :/
    beje, gera elektros grandinių pamokėlė 😉

  3. Forward voltage * kiekio < borto įtampa (12V). Per vieną LM317 max 3 diodai nuosekliai. R3 (apšvietimo reguliatorius) veiks keistokai t.y. jo poveikį bandys kompensuoti stabilizatorius LM317. Nežinau kaip su LM317, bet kitame stabilizatoriuje, kai maitinimo įtampa nukrenta žemiau darbo įtampos, stabilizatorius nustoja dirbti ir užtrumpiną grandinę. Tave atveju blogumą įneša tas užtamsėjimo reguliatorius. Ar esi tikras, kad ten dirba rezistoriaus principu? Gal ten visdėlto PWM? O sujungti 30 diodu galima per 10x3 su papildomu kelių omų rezistorių ir vienu LM317. Tik reikėtu perskaičiuoti dar kartą viską...

  4. Sorry, nelabai supratau:)
    Cia smulkus led aprasymas:

    Colour : White
    Size (mm) : 5mm
    Lens Colour : Water Clear
    Peak Wave Length (nm) : N/A
    Forward Voltage (V) : 3.2 ~ 3.8
    Reverse Current (uA) :

  5. Oi, viska supratau, ispradziu ne visa teksta parode, jei galima istrinkite paskutinius mano postus.
    Aciu

  6. Ka jus cia jaunuolai sh.. malate su savo LM317? Automotive pramonei specialiai sukurtas LED draiveris ir ne vienas. Aš pirkau NUD4001 iš ON Semiconductor.
    Jis specialiai skirtas autopramonei t.y. kintančiam voltage’ui, parduodamas pradedant Mouser katalogu, eBajuj, ir galima užsakyti lemonoje.
    Draivina tiek Luxeonus, tiek paprastus ledus, jei diodas galingas – keli draiveriai jugiama lygiagreciai.
    Paprastas prijungimas, tereikia vienos varžos, na dar diodo, jei apsauga nuo reverse polaričio norite tureti. Jei jau labai gudrus esate – tai dar PWM valdikli prie draiverio galite isidėti, galėsite LED’us lėtai uždegti ir užgesinti kaip kokiam Lexuse 🙂 Man užteko LEDais pakeisti lempas (o gal pritrūko išsilavinimo įdėti PWM’a).

  7. Šitas postas skirtas paprastiems žmonėms kurie apie LED draiverius nieko nežino ir nenori tobulintis- tiems kurie perka diodą ir klausia, kokį čia dar rezistorių reikia dėti. O ir ką ten sutaupysi? Dėl to kažkur ieškoti ON semiconductors čipo… ką aš žinau. LM317 kiekviename šiukšlyne už dyka rasi. O ir ką kliedėtu ON semiconductors, fizikos dėsniai nepasikeitė- užkais tas NUD4001 jei pajungsi daugiau “kokso” 🙂
    O jei PWM su MCU, tai nafig iš viso tas NUD4001? Puikiausiai šiuolaikiniai MCU atlieka draiverių funkcijas su savo build-in PWM.

  8. Taip, galima. LM317, LM117 su bet kokiom raidėm. Tos raidės tik indikuoja, kiek šilumos (galios) galima nusodinti ant mikroschemos. “T” tai rodo, kad mikroschema su TO-220 korpusu (su skylute prisukti prie radiatoriaus). Šiaip, T korpusas pats populiariausias. Tik reikia stebėti, kad korpusas nesiliestu prie automobilio korpuso.

  9. Laba diena,
    Nusipirkome LED lemputes ir bandome pakeisti audi automobilyje, kompiuteris ismeta klaida ,kad perdege lemputes. Reikia naudotis jusu patarimus del rezistoriaus parinkimo?

  10. Andriui: ne, mano patarimai visiškai nesusije su automobilio kompiuterio apgavimu. Automobilio kompiuteris matuoja srovę per lemputę ir jei ji per maža, indukikuoja gedimą. Galima jungti papildomą rezistorių lygiagrečiai LED ir balastui. Rezistoriaus varžą geriau parinkti eksperimentų keliu. Pradėti nuo didesnės varžos ir mažinti kol kompiuteris pripažins LEDą kaip lemputę. Tik reikia atminti, kad rezistorius kais. Jei sumažės rezistoriaus varža iki sakysim 100 omų, tai veikiant varikliui, ant rezistoriaus išsiskirs 2W energijos (šilumos). Todėl reikės pirkti galingesnį rezistorių ir dar izoliuoti rezistorių kad jis neištirpdytu kokios plastmasės ar nesukeltu gaisro.

  11. Sveiki noriu užduoti klausimuka. 🙂
    Noriu pajungti keturis diodus po 3,6v ir 75Ma 40cd. Automobilyje. Jungčiau juos lygiagrečiai,
    Galvoju juos jungti per led draiva NUD4001.
    Tik va niekaip neykertu 🙂 kaip gausis 4 diodai naudos 3,6v bet 300m.
    Gal galit padeti schemuke ar kaip 🙂

  12. Vienas parašė apie ta NUD4001 kad stebūklas, kitas patikėjo… Jo.

    Esminis parametras iš oficialaus datasheeto “Total Power dissipation=1.13W”.

    Jei jungti lygiagrečiai:

    U ant čipo= 14V-3.6V=10.4V
    Maksimali srovė per mikruškę Imax=P/U=1.13/10.4=0.109A=109mA.
    Aišku? 🙂
    Jami tris NUD4001 mikroschemas ir jungi po mikruškę ant diodo.

    O kodėl lygiagrečiai? Junk nuosekliai- 3*3.6=10.8V turėtu užtekti.

    http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NUD4001-D.PDF

    6 puslapis Fig.9 Tik reikia išmesti Q2 ir PWM kvadratėlį. 4 koją į žemę. O R1ext pasiskaičiuoti pagal diodo srovę.

  13. Tai jeigu gerai supratau 🙂 paemus diodus po 20Ma juos visus keturis butu galima sukrauti ant vienos mikruskes? ar as klaystu as dar zalias nepyk 🙁

  14. Nu čia mokyklinis fizikos kursas 🙂 Jungiant lygiagrečiai srovės sumuojasi, įtampa lieka ta pati. Jungiant nuosekliai- įtampa sumuojasi, srovė lieka ta pati. Jungiant lygiagrečiai kartais reikalingi papildomi balastiniai rezistoriai.

    4 diodus lygiagrečiai? T.y. 80mA viso? Taigi silpnai švies. Bet aišku galima. O kodėl nenori nuosekliai?

  15. Levai, o kaip atskirti ar PWM apsvietima salonoreguliuoja ar ne? Buvau isardes, tai panasiau i PWM, nes detaliu labai daug ir mikroschema stovi:) o jei PWM, kaip realizuoti apsvietima diodais lengviausia?
    Aciu

  16. Smagu kad dar yra tokiu geru zmoniu kaip tu:) padeda looseriam:)
    Ok.
    Pas mane, sakykim yra pwm. kaip toliau jungti diodus ir ka naudoti, kad labai nekeisdamas auto instalicijos, galeciau pajungti diodus. Geriausia butu, kad galeciau pajungti apie 30 diodu lygiagreciai:
    Peak Wave Length (nm) : N/A
    Forward Voltage (V) : 3.2 ~ 3.8
    Reverse Current (uA) :0.30mA
    Ar realu juos sujungti lygegraiciai be stebuklingu investiciju?
    levai, buk zmogus, padek, nes jau zmona tyciojasi:D klausia, kam tai darai – nuosirdziai atsakiau – patinka lituoklio smarve:) O dabar gaunasi, kad jau paciam atsibodo be prietaisu skydelio vazinet 🙂

  17. PWM tai tik tai, kad trumpą laiką yra elektra ir trumpą laiką nėra elektros. Paprasčiausiai greitai mirksi. Vadinasi galima jungti kažkokią schemą kuri neturi kondensatorių.
    Kadangi neturiu tokio automobilinio skydelio, tai tolimesni išvedžiojimai grynai teoriniai. Norima pajungti 30 diodų. Visus juos jungti lygiagrečiai tikrai neapsimoka- geriau juos jungti po 3 ar 4 diodus nuosekliai, montuoti balastą ir šias grupes jungti lygiagrečiai. Jei nenaudoti sudėtingo balasto (vienok 10 vnt LM317 dar reikėtų sutalpinti) gal vertėtu naudoti paprastus rezistorius. Tikriausiai diodų galia nėra didelė.
    Čia tikriausiai balti (ar mėlyni) diodai, tai įtampos kritimas artimas 3V. Reikėtų pasitikslinti. Nes jei bus 4V tai jau reikės jungti po 2 diodus.

    3x3V=9V. Tiesioginė srovė… nėra duomenų, sakom 0.1A (100mA). Urez=13-9=4V, Rbal=4/0.1=40 omų. Gausis taip:

    +—–40omu—-diodas—diodas—diodas—zeme.
    Ir taip 10 kartų lygiagrečiai.

    O jei ten bus PWM, tai tie diodai turi prigęsti pagal tą PWM. Tačiau, aš nežinau, gal tas durnas PWM kaip nors priklauso nuo apkrovos, tada rezultatai gali būti kokie nors keisti 🙂
    Sistema naudos 1A srovės, šilumos išsiskirs 12…13W (per 30 diodų ir 10 rezistorių)- kaip kelio standartinės lemputės.

  18. na o kodel neapsimoka, LED jungti lygiadreciai? paaiskinkit man neismaneliui, nes as noriu paimti paprasta mobilkos pakroveja ir pajungti prie jo 10 baltu diodu lygiagreciai. nu kas bus kai juos pajungsiu?

  19. sveiki:), galima siek tiek pagalbos? PVZ jei as noriu sujungt apie 20 baltu led i viena grandine ar man butinas yra sroves stabilizatorius ar uzteks prie kiekvieno led prilituoti rezistoriu?nu arba prie triju viena? ir jei be sroves stabilizatoriaus jungiant (jei imanoma?) vien rezistorius ir led, kokia ateinancia srove imti rezistoriaus paskaiciavimui nes uzvedant automobili nesiekia ir 12v, ijungus trumpas sviesas rodo 13,8v ijungus priesrukines 13,5. Taj rezistoriu reikia skaiciuoti pagal auksciausia voltage? t.y. siuo atveju 13,8? Pvz jungiant prie kiekvieno led atskirai, kuris baltos spalvos imu kad 4v rezistorius gaunas 560ohm. jei tarkim jungiant du led prie vieno rezistoriaus 330ohm.

  20. Jei paprasti balti LEDai, maitinimo šaltinis daugmaž stabilus, tai gali jungti ir be stabilizatoriaus. Tik jungti 2 baltus LEDus ir vieną rezistorių.

  21. oo:), visgi cia yra gyvu..paziejau kad ” administrator” paskutini karta pasisakes tik 2009m..taj nieko daug nebesitikejau..:)
    taj va..as paskaiciavimus tokius padariau ir jau darbas is dalies padarytas tik neprijungtas..bet va kame beda..as paskaiciavau 12v itampai suklaidintas, kad tik tokia srove teka auto elektros grandinemis..aceit visa kita itampa eina akumo krovimui..va siand nusipirkau srovei matuot..uzvedziau auto, pamatavau i lempas ateinancia srove ir ziuriu kad virs 13v..:(.. taj va..varzas sudejau po 470ohm..paskaiciavus gaunas.
    prie 12v kazkur 17mA, o prie 14v 21mA..kaip manai ar lbai didele tikimybe kad perdegs?kazkur skaiciau, kalbejo jog iki 30mA led gali atlaikyti..

  22. Maksimali darbinė srovė skiriasi nuo LED modelio. Visada galima paaukoti kelis LEDus ir pasibandyti. Tačiau jei tai “standartiniai” kiniški LEDai balti (mėlyni) tai tikrai laikys 21mA.

    Aš gaunu pranešimą kai kas nors komentuoja ir stengiuosi atsakyti jei galiu. O straipsnius rašau reguliariai- tereikia pažiūrėti pirmąjį puslapį.
    🙂

  23. Levai, o kiek diodu galima pajungti per stai sita daigta: ZXLD1362.
    Diodai:
    REVERSE VOLTAGE:5.0 V
    DC FORWARD VOLTAGE:3.3V TYPICAL
    DC FORWARD CURRENT:20mA

  24. O galiu jungti 48 diodus po 4turis =12 grupiu ir vieno led itampa (3,2) iki (3,4) tai gaunasi, kad kiekvienai 4 ledu grupei gali buti itampa 12,8 iki 13,6 , tai reik man rezistoriu, jei ledus i masina deti? Ir kaip pritaikyti ta LM317 (jungti pries visus ledus, ir su kokia varza?)? [IMG]http://i55.tinypic.com/veyan6.jpg[/IMG]

    http://i55.tinypic.com/veyan6.jpg

  25. Paveiksliuko nuoroda neveikia. O šiaip, 4×3.4V duoda 13.6V, tuo tarpu auto borto įtampa 12-14V. Visiskai nelieka rezervo paprastam rezistoriui. Teks diodus jungti po 3 ir skaičiuoti rezistorių. LM317 čia nelabai tinka, nes pačiam LM reikalinga įtampa darbui. Geriau tam reikalui tada NUD4001 (7Lt lemonoje)- ši mikroschema patrauks 3 galingesnius (350mA) diodus.
    Jei LEDai veiks vienodoje terminėje aplinkoje ir tos pačios serijos, galima pasibandyti elgtis nekorektiškai- paimt 10 LED girliandėlių po 3 LEDus (po 30mA) ir sujungti jas lygiagrečiai, gal imesti koki mini rezistorių ir pamaitinti su šia mikroschema. Gal ir veiks. 16 girliandėlių gali ir neveikti, nebent mažinti bendrą srovę.

    Tokiom girliandom geriau statyti arba spec draiverį arba jungti po 2 ar blogiausiu atveju 3 diodus ir statyti balastinį rezistorių. Ką Kinai ir daro.

    Pačių detalių parametrų pasakyti negaliu nes nežinau reikiamos srovės per diodą.
    Jei tai kokia nesamonė ala audinės daylight, tai tikrai geriau daryti su draiveriu, kad ir tuo minėtu ZXLD1362.

  26. Nesuprantu, kad tau reikia stabilios įtampos (ir dar tokios) kai tau LEDams reikia stabilios srovės.

    O šiaip, atsakant tiesiogiai į klausimą ar yra toks daiktas kuris iš 12-14V darys stabiliai 12V atsakau kad yra. Jei tai būtų 14->12 viskas paprasta, bet jei tai įėjimo įtampa mažesnė ar lygi išėjimo įtampai, tai viskas komplikuojasi. Ir brangsta.

    Vistiek aš siūlau daryti visai kitaip. Jei jau daryti komplikuotai, reikia kelti įtampa ir tada problemos lengvai sprendžiasi.

  27. Na, as netaip issireiskiau zinoma sroves (as galvojau, kad masinoj srove apribota tik itampa akumuliatoriuje pakyla), o kelti itampos tikrai nereikia, svarbu tik kad neperdegtu ir tiek. Man reik pacio paprasciausio budo, kad tiesiog neperdegtu tie ledai :] As pasitikiu jumis ir jei jus pasakysit kaip ir ka daryti taip ir pasidarysiu :]

  28. Numiro suknistas skaneris, todėl kokybės nebus:
    LED 12V
    Tai vienas iš galimu variantu. Aišku viskas labai kais. Ypač draiverio mikroschema. Ir jei diodai bus kompaktiškai sudėti, tai viskas stipriai kais. Reikalinga gera ventiliacija- ~5W šilumos.

  29. Tai gi aš srovę pamažinau iki 350mA / 16=22mA per diodą.

    Įtampa nėra labai svarbus skaičius, esmė srovė.

    Aš iš Kauno ir tokia komercija neužsiimu. Tuo labiau mikroschemų negaminu 🙂
    PCB šiai mikroschemai nupaišys, išdrož bet kas, nes nėra navarotų. O mikroschemas pardavinėja Lemonos parduotuvė.

  30. Aišku, na pamėginsiu pats pasidaryt :] Ačiū už informacija, šiaip ar taip labai padėjote. Tik dar noriu paklaust kas ten pats pirmas daiktas schemoj? Diodu tiltelis?

  31. Tai apsauginis diodas kuris saugo nuo neteisingo pajungimo ir kartu šiek tiek sumažina įtampą. Diodas nuima apie 0.5 …0.7V. Taip susimažina draiverio kaitimas, nes mažiau reikia reguliuoti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *