Atari overkill

Prieš n metų buvo tokie 8 bitų kompiuteriukai ATARI. Tai mano pirmasis kompiuteris. Kažkada, pamačiau skelbimą ir nusipirkau vėl tokį kompiuteriuką (tiesa reikėjo jį susiremontuoti: pakeisti vieną RAM čipą ir per naujo papaišyti klavietūrą). Šie kompiuteriai turi kelis softo įvedimo metodus: iš kasetinio magnetofono, iš diskasukio ir iš atminties dėžučių (kartridžų- nuo angliško žodžio cartridge). Sentimentinio priepuolio metu nutariau pasidaryti kartridžą (jau seniau buvau pasidares diskasukio emuliatorių su PC). Kiek paskaitinėjęs internete radau, kad tu kartridžų yra įvairiausių rušių. Galima pasidaryti labai paprastą, tik iš ROM čipo, bet norėjosio ką nors šustresnio. Taip ir kilo šis projektas…

Atari 8 bit cartridge
Čia mano turimas kompiukas Atari 65XE (turėjau aš ir 130XE, su 128K atminties) ir keli eksperimentai.

Atari 8 bit cartridge
Paprasčiausias 8K kartridžas su kiek per didelę Am27C512 mikroschema. 🙂

Atari 8 bit cartridge
O čia projektas “Atari Overkill”. Tinka standartinės flash tipo atmintys (įdėta SST 39SF020A) ir senoviška Alteros CPLD: Altera MAX EPM7128SQC100-15. “MAX” mikroschema išlupta iš kažkokios egzotikos- 100 kojų kaip tik leido nieko nemąstant sujungti visas išorinių elementų kojas į šį čipą. Tiesiog visos kojos iš lizdo, visos kojos iš EPROM, iš visų jumperių ir osciliatoriaus sueina į CPLD.
Dėl loginės klaidos (supainiojau Atari lizdo pinoutą) teko viską pajungti per laidus. Taip ir patogiau- nes galima operatyviai junginėti džiumperius. Geltoni KYNAR laideliai tai PCB klaidų pataisymai ir naujų įdėjų realizacija.
Toliau:
Nežinau ar Lietuvaičiams tokie eksperimentai aktualu, gal labiau įdomų angliškai weblogo versijai. Toliau įdėsiu savo atburtas schemas, Alteros projekto ir verilog failus, galbūt keletą ROM imidžų (dump).

Va, paprasčiausias žaidimukas (tiesa super žaidimukas) River Raid. Nepabaigiamas, po truputi sunkėjantis žaidimukas kuris telpa į 8K atminties. Oj kiek laiko pražaista ir kiek emocijų išlieta…
Atari River Raid (8K cart)

Žaidimas jungiamas pagal standartinę 8K schema (tokia pat, kaip ir TEST-CART): A0…A12, S5-OE, RD5-Vcc. Veikia su paprasta cart schema ir per Overkill aparatą.

Pirmas failas:27Cxx PCB, eagle schema, RiverRaid ROM. Viduje yra ir BMP paveiksliukai (600dpi) paprasto (be CPLD) kartridžo pasigaminimui (stori laideliai, tinka ir lygintuvinė technologija), ROM dumpas žaidimukui River Raid, Eagle schema ir PCB, bei mano eagle biblioteka su gana daug mano naudojamų čipų brėžiniais.

Antras failas:Atari Overkill schema. Nors tiesa, naudojant CPLD mikroschemas, tos schemos yra labai laisvai traktuojamas dalykas, nes beveik kiekvieną mikroschemos koją galima persiprogramuoti pagal savo poreikius.

Trečias failas:Quartus archive– netobulas projektas. Veikia, kol kas su SST 39SF020 atmintim (problemos su taimingo subtilybėm). Esami du jumperiai J1 ir J2 dirba režimo pasirinkimui ir žaidimo pasirinkimui. Be jumperių- standartinis 8K kartridžas, 1…3 pozicijos- standartinis 16K kartridzas, tik imama ROM atmintis atitinkamai: 0000-3FFF, 4000-7FFF ir 8000-BFFF.

TODO: išsiaiškinti timingus, kad tiktu bet koks flash romas. Pasidaryti šustresnį žaidimų parinkimą arba pagaliau padaryti OSS (ar kaip ten) kartridža. Schemą lygtai turim, bet softo kolkas neradau.

7 replies on “Atari overkill”

  1. Jėga! Būtent tokio aparato dėka aš atradau savo pašaukimą 🙂

    Žaidimai iš kasečių buvo įdomu, bet dar įdomiau buvo rašyti ir saugoti BASIC programas kasetėse. Ypač kai jas rašyt mokinausi iš angliško manual’o kuriame beveik nieko nesupratau 🙂

  2. Kažkur tėvų namuose dar turiu du tokius 65XE plius adatinį spausdintuvą 😀

    Gaila kad mano elektronikos/litavimo skilai neneša tiek, kad pasigamint šį prietaisą. O būtų įdomu ROM’us iš interneto pažaist po tiek metų 🙂

  3. Yra ir emuliatorius ant didelio kompo, bet nėra to kaifo. Va tik joystiko neturiu, reikės sumeistrauti. Ir žaisti reikia per kokią 60″ matricą- va čia tai būtų kaifas.. 🙂

  4. Tai va, aš irgi emuliatorių buvau prieš kelis metus iškapstęs. Bet kaip ir sakai – visai ne tas įspūdis. O vat su tikru joystick’u prie teliko – būtų puikių emocijų.

    Na bet gal dar per anksti – už 10 metų gal turėsiu pakankamai skill’o elektronikoj ir nostalgija bus dar didesnė 😀

  5. Super, tik paplot galima 🙂
    Pats turiu ZX Spectrum, yra ir joystikas, yra ir kasečių. O kas svarbiausia, tai viskas veikia puikiai! 🙂 Pamenu dar prieš gerą 10 metų su juo kaikada “pagrodavau”, tiesa kartais tekdavo mygtukus perlituot, nes kontaktai atšokdavo. Įkvėptas šitos temos eisiu nuo spintos nusiimt savo spectrumą ir pabandysiu kažką sužaist 🙂 Gaila tik nebėr jokio seno TV (Šilelis, Banga ar pan :)), bet kadangi pajungimas per Scart, tai bėdos nėra.

  6. oi…. Apie šią mašiną svajojau daugiau nei apie mergaites….
    ACh, suvirpinai jausmus. Bet teko tenkintis BK 0010 – irgi neblogas aparatas kūrybai 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *