Extrymas 2: motininės remontas

Kai pagaliau atsirado laiko kiek palituoti, nutariau pabaigti straipsniuką apie kompiuterio motininės plokštės remontą.
Pradėjau nuo plokštės ant kurios gedimas tiesiog badė akis. Motininė, tai pigi, PGA478 procesoriaus plokštė ASRock GE PRO-M2. Su vienu AGP, dviem PCI, dviem DDR ir vienu AMR lizdais. Gedimas standartinis- išsipūtė kondensatoriai. Šį kartą, išsiputė ne CPU antrinio maitinimo šaltinio kondensatoriai (Rubycon), bet 5V (ir kogero 3.3V) grandinės kondikai išmėtyti po visą plokštę:

Motinine remontas
Viso reikia pakeisti 12 kondensatorių. Visi kondikai TAICON firmos, 1000uF x 6.3V. Beja, šiandien sutvarkiau ir COBA King 420W ATX maitblokį su išsipūtusiais budinčio režimo kondikais- 1000uF x 10V- pakeičiau į 470uF x 16V prieš droselį ir 1500uF x 10V už droselio… nesvarbu… Spauskit toliau, kad pamatyti daugiau:

Čia motininė ir beveik visi išlupti kondensatoriai. ESR matuoklis rodė keliasdešimt ir dar daugiau omų…
Motinine remontas

O čia jau motininė plokštė su naujais kondensatoriai. Dėjau panašius, second hand kondikus. Ėjo visokie 470…1000uF 6.3 … 10V. Visų ESR artimas nuliui. Taip jau gavosi, kad kondikų įdėjau daugiau, nei buvo pirminėje plokštėje. Tikriausiai neuždėjau 6V kondiko ant 12V grandinės?
Motinine remontas

Pirmas paleidimas ir viskas veikia:
Motinine remontas

Galutinė testinė konfiguracija:
Motinine remontas

P4 procesorius 1.4GHz, 512Mb RAM (kažkiek pasiėmė integruota video), 40G kietas diskelis su svetima Windoze. Viskas užsikūrė ir veikia. Gal maitblokis pajungtas kiek per prabangus. Bet jis irgi iš remontinės grupės. 🙂

20 replies on “Extrymas 2: motininės remontas”

  1. Šiaip tai tragedija su tais kondikais. Dar bala nematė tu pigių kompų motininių… va fotkė:

    LG PDP pagrindinis CPU

    Tai LG plazminio teliko (rodos 42 colių ištrižainės) displėjaus dalies pagrindinio CPU plokštė (Viename gale LVDS RGB įėjimas, kitame gale signalai į panelę). Šios plokštės beveik visi elektrolitiniai kondikai parėję- ESR matuoklis parodė. Dėl to tą plokštę tikriausiai ir keitė (aš jas naudoju kaip Altera Cyclone šaltinius).
    Plazminio teliko kaina nepalyginama su kompo motininę. Šiaip kompo motininę bet kokią nusipirkti galima, o dabar įsivaizduokit, kad jūsų plazminis telikas kaip tik po garantinio laikotarpio užlinksta. Ot juokinga kai pirksit naują ORIGINALIĄ pagrindinę plokštę 🙂

  2. Kompas, plazminis telikas – plataus vartojimo prekes, vis vien piguma. Bet kai toki pat sh i matavimo prietaisus, profesionalia TV/Video iranga sudeda, kur kainu lygis jau visai kitos eiles, tai tuomet tikrai sveiku protu sunku suprasti tu gamintoju godumo lygi 🙁

  3. 1000uF kondikai yra ganėtinai “talpūs”, bet ar nebus kokio šalutinio poveikio dėl to, kad mažesnius sudėjai?

  4. Nebus, nes tai 5V grandinės kondikai. Pas kitas “motinas” ten žymiai mažiau talpos. Pvz ant kito gamintojo panašaus tipo motina su 100uF kondikais.

    Va, jau viskas sudėta į tą, mažesnį korpusą. Aišku pas korpusą maitblokis irgi remontuotas.

  5. Galbut negirdejai apie toki dalyka, kaip stainis elektros kruvis ? ir tranzistoriu baime jam ? , tavo vietoje nedeciau pc komponentu ant medziaginio, lengvai isielektrinancio pavirsiaus 🙂

  6. Xannas tikriausiai negirdėjo apie antistatikus ir apie naturalius pluoštus kurie nelabai elektrinasi. Tuo labiau, kad sumontuotas prietaisas dažnai nebijo standartizuoto statinio kruvio. O šiaip iš praktikos, dar nei vienos vakarietiškos detalės nenužudžiau su statika. Va rusiškos/tarybinės detalės, o ypač kai kurie lauko tranzai dažnokai miršsavo dėl bet kokių “bio srovių”- paprasčiausiai buvo visiškas šūdas 🙂

    (Kilimas vilnonis su medvilnės pluoštu. Žalias audinys- nesu tikras, bet rodos šilkas, medvilnė ir kažkiek sintetikos. Tai “achrėnitelnai” brangaus audinio atraižos susiūtos į lovatiesę). 😛

  7. Sveikas. O ar nebus blogai jei vietoj 1000uF 6.3V įdėsiu 1000uF 10V? bent kai pirkau lemonoj man sakė jokio skirtumo, bet čia gi kompas…? iš anksto ačiū už atsakymą.

  8. Tikriausiai nebus jokio skirtumo. Esminis čia parametras ESR. O tokio parametro Lemonos parduotuvėje nesužinosi, nes jie patys nežino kokias atliekas atveža.
    Įtampa procesoriaus grandinėse nesiekia poros voltų, todėl ten draisiai galima dėti ir 4V low ESR kondikus.

  9. Aš iš seniau prisimenu kad Lemonininkai nėra išprusę.. kažkaip jų likučius pavykdavo gauti, o šį kartą ne.. o ir atėjęs į tokia įstaigą tikiesi protingų atsakymų.

    Turiu užsilaikęs 1500uF 6.3v nemažai; ka įtakotų į talpesnių pakeitimas (vietoj minėtų 1000uF 6.3v)? ilgesnis ar trumpesnis darbo laikas bus?

    Beje šaunus straipsnis!

  10. Kas trumpina? Mtininė plokštė ar maitblokis? Jei maitblokis- tikrinam išėjimo diodus. Jei motina- tai jau kiek blogiau. Tikrinam CPU core raktus- nuo dvieju iki 24! tranzistorių. 🙂

    O jei, kaip parašyta komentare, trumpina laidas, tai reikia izoliuoti laidą kad netrumpintu.

  11. Sveiki, norėjau paklaust kur nusipirkt kondikuku 1500uF 6.3V, o to lemona,jei gerai maciau tai 5 lt praso o 1000uF 6,3v galim po 0,6lt gaut.Gal tiktu ir sitie vietoj 1500uF idet 1000uF.Kaip manot?

  12. Aš naudoju senus kondikus iš kitų motininių. Taip gaunasi žymiai pigiau, o ir visai geri kondikai išsiima. Kad ir polimeriniai.

    Dėl 1500 ir 1000uF. Jei ten daug jų stovi, tai sueis ir 1000uF. Svarbu kad tavo nauji kondikai būtų LOW ESR. Reikia pasimatuoti. Nes karta parduotuvėje pirkau, tai buvo visiškas šlamštas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *