Ultragarsinis oro drėkintuvas

Tikriausiai daugelis matė ultragarsinius oro drėkintuvus. Jų veikimo principas labai paprastas- vanduo, ventiliatoriukas, ultragarsinis elementas kuris taško vandenį. Atvežė keletą aparatų kurie neveikė- ar tai Philips ar tai Moulinex firmos. Tokie balti, cilindro formos. Viso aparato nuotraukos neturiu, nes sudaužiau su plaktuku- reikėjo tik pjezo elemento. O poto sugalvojau, kad reikia prigriebti ir elektroniką.
Taigi, vandens talpa, kažkoks sifonas kad palaikyti reikiamą vandens lygį, apsauginis išjungėjas. Išorėje pora šviesos diodų ir galingumo rankenėlė.
Ora pučia “turbininis” kompų ventiliatorius- jie pasižymi tyliu darbu ir geru oro srautu.
Apžiūrėjau elektronikos plokštę ir radau keletą gedimų- susitrumpinę nuo drėgmės takeliai. Juos išvaliau, užtrumpinau apsauginį jungtuką ir pajungiai prie laboratorinio maitblokio. Aparatui reikia apie 40V įtampos prie max 1A. Bent jau panašūs parametrai užrašyti ant transformatoriaus, o ir saugiklis buvo 1.5A.

Va elektronikos fotkė:
oro drekintuvas
Matosi vandens bangelės ant ultragarsinio elemento- aparatas paleistas maža galia.

Toliau spauskit ant nuorodos, bus daugiau paveikslėlių ir schemų:

Aparato elektronikos nuotrauka prigretinta prie schemos:
oro drekintuvas
(Didesnė schema spausdinimui)

oro drekintuvas
Kadangi tai “reverse engineered” schema, tai galimos klaidos ar neteisingi komponentų parametrai. Kad pasitikrinti ar teisingai nupaišiau schemą, pabandžiau atkartotį PCB (spausdintą plokštę). Rodos viska teisingai pataikiau. Fotografijoje daugiau elementų, nes schemoje nėra įtampos lygintuvų. Jie realiai du- vienas 12V, skirtas ventiliatoriui, kitas apie 40V jau skirtas ultragarsiniui generatoriui. Taip pat, mano schemoje nėra saugiklio ir jo lizdo.

oro drekintuvas
O čia burbuliuojantis vanduo ant keraminio rezonatoriaus.

15 replies on “Ultragarsinis oro drėkintuvas”

  1. Šiaip, jei reikia pigaus ultragarsinio drėkintuvo, jums padės eBay. Maždaug už $10 (apie 26Lt) galima įsigyti štai tokį daiGčiuką:

    ultrasonic humidifier

    Tiesa, jam reikalingas maitblokis (apie 24V prie max 1A).

    ultrasonic humidifier

    Ir dar vienas blogumas tai tie “kaimietiško dizaino”, pižoniški mirkčiojantys šviesos diodai…

  2. turim storm iš maximos, 3 galingumo lygiai, drėgmės matuoklis, setpointas, taimeris, ozonavimas (ar jonizavimas?), distancinis, vienas pižoniškas nemirkčiojantis diodas, dar netgi tipo vandenį minkštinantys akmenukai viduj… kiek pamenu biški virš 100 lt, per žiemą naudojom lyg ir veikia 🙂

  3. Kilnojau tą “daiGčiuką” ir galvojau “Ple kas čia per daigtas?” 🙂 sunkus toks gana jis.

  4. sveikas pats turiu kelis tokius neveikencius
    gal gali pamatuot dazny ant pieziko?
    nes pas mane galinis tranzas kaista ir piezikas nieko nedaro, bet kaskoky dazny isduoda
    ir kaip tos bangos atsiranda (ta prasme elektriskai, ten rezonansas ar kaip)

  5. Nežinau ar teisingai išmatavau, 1.8MHz.

    O schema tai gi matosi, kad stiprintuvas su atbuliniu ryšiu. Dažni matyt apsprendžia LC parametrai.

    Beja, schema gali būti ir klaidinga 🙂

  6. Porą megahercų turi matuoti bet koks oscilografas. Tik ispėjimas- ant rezonatoriaus gana aukšta įtampa. Galima sudeginti matavimo prietaisą.

  7. pas mane maziau nei į0 HZ isduoda ,del to kaista tranzas ir neburbuliuoja piezikas
    reiks patikrint kondikus ,nes tranzas naujas parametrai kaip ir senojo (tai tikriausiai abudu geri)

  8. Šiaip generacijoje dalyvauja ir pjezo elementas. Jei jis pažeistas, nebus ir elektrinės generacijos. Šiaip pjezo elementas kaista ir jo darba be vandens draudžiamas.

  9. kad tu pieziku turiu kelis visikai naujus ir tas pats
    o neitu nuo kokio generatoriaus jo pajungt kad isduotu ta dazny

  10. Visa šito “generavimo” esmė, kad kiekvienas rezonatorius turi “savo” dažnį. Jei ji priverstinai judinti kitokiame dažnyje (kar ir keliasdešimt hercų į šalį), nebus tokio efektyvumo. Todėl tų “burbuliatorių” schemos dirba “autosinchronizacijos” režimu.
    Dėl neveikimo- jei pakeistos visos detalės tai vadinasi kažkokia nesamonė 🙂 Gal visdėlto, koks nors kondensatorius pramuštas ar panašiai?

  11. Sveiki, gal kas galite padeti – mano piezike yra per viduri erozija (praesta demele) – drekintuvas veikia bet labai silpnai, maniau kad tranzas pakeipo, pakeiciau bet vistiek tas pats, visa kita kaip ir ok. ar gali buti del tos erozijos viskas ??? Aciu.
    Kestas77@gmail.com

  12. Aciu uz atsakyma, idomu jei as ideciau toki koks pavaizduotas paveiksliukyje su “pizoniskais sv diodais” t.y. ji is ten iskrapstyciau nes tokiu detaliu jokioj radio detaliu prekyboje nera o senukuose tu pizonisku kaip tik yra. Kazi ar labai ju parametrai skiriasi, gal gali tekti paderinti koki nors kondika ? (beje mano plokste yra identiska sitai kur autoriaus paveiksliukyje).
    Aciu, Kestas.

  13. tikrai nežinau kas bus. Bet galima pasibandyti. Beja, eBay pilnas visokiausių “plokštelių”. Tik dabar švenčių metas, tai problemos su pristatymu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *