Beveik Lochatronas- Lenten PCI Reborn korta

Krovė “berniukai” šiukšles ir iškrito pora nestandartinių PCI plokštelių. Kaip čia jas nepanagrinėjus… Tai daug kur reklamuojami daiGčiukai kurie “saugo nuo bet kokių virusų, nereikia net antiviruso, vienu mygtuko paspaudimu atstato net suformatuotą diską ir panašiai”. Jie labai pigiai pardavinėjami eBay ir net reklamuojami solidžiuose leidiniuose ir panašiai. Aš kaip visiškai nepriklausomas kritikuotojas, nutariau įnešti kiek aiškumo į šią dumbliną sistemą…
Mano nagrinėjamas modelis Lenten REBORN Patent 0955596 (neaišku kieno patentas, matyt kitaicų).

Va taip atrodo toks plokštės:
loxatroncikas
Viena plokštelė su visais lipdukais. Kita kiek aplupinėta, kad pažiūrėti kas per čipai.

Ant plokštelės trys čipai: PCI bridžas, OTP ROMas su 64 kilobaitais atminties (įrašomas vieną karta fabrike) ir ATC 93LC46 (vienas kilobaitas serial eprom programos konfiguracijai palaikyti). Be draiverių, Windows XP mato šią plokštę kaip LAN plokštę.

Todėl ją galima paleisti kaip BOOT FROM LAN. Va, mano testinio kompo BIOSo pasirinkimas paspaudus “SELECT BOOT DEVICE”
loxatroncikas
Matosi, kad kompe dvi tinklo plokštės- viena tikra (Intel), kita su trumpu pavadinimu “U”. Jei normaliai krauni kompa, trumpai išlenda užrašas, kad spauskit klavišų kombinaciją, kad iškviesti konfiguraciją. Klavišus nuspaudus išlenda va toks ekraniukas:

loxatroncikas
Toliau eksperimentai užlūžo, nes plokštelė lygtai pritaikyta tik Win98 (nors gamintojas dievagojasi kad tinka bet kam, net ir linuxui) o ir dar, kad pareikalavo DRAIVERIUS (ir softą) SURAŠYTI Į FLOPIKĄ. BL$%^ iš kur aš gausiu 21 amžiuje aš tą FD įreginį ir dar veikiančią disketę.

Pamintijus smegeniais, sugalvojau viso šito “aparato” veikimo principą. Tai kastruota tinklo plokštė- juk daug tinklo plokščių palaiko sistemos užkurimą iš tinklo ir tam tikslui naudojamas specialus softas iš ROM mikroschemos. O čia kiniečiai į tą ROM mikroschemą įrašė nedidelį softą kuris leidžia užkurti kompa be boot sektoriaus iš kieto disko. Instaliavimo metu, formatuojami kieti diskai ir išskiriama disko particija (skirsnis) kuriame ir bus saugoma rezervinė duomenų kopija. Jei reikia išsaugoti VISĄ 1000Gb diską, tai reikės DAR VIENO 1000Gb disko…
Visą šitą veiksmą gali atlikti ir CD diskelis ar USB pirsčiukas jei kompas sugeba iš jo užsikurti (boot). O softo šiam reikalui tikrai yra pilna (rodos acronis tą daro). Reklamoje parašyta, kad labai krutas reikalas visokiom firmom ir panašiai… nu ką aš žinau, aš apsauga daryčiau kitaip. O ir backupą nelaikyčiau tame pat diske. Gal net padaryčiau “system restore” iš kokio backup serverio per tinklą.
Taigi, kokio mykolo reikia mokėti pinigus, pirkti papildomą hardwarą, kaišioti į kartais labai reikalingus PCI lizdus? Ogi šiaip sau. Kad kiniečiai būtų laimingi. Priskiriu šį “devaisą” prie beveik lochatronų. Negaliu pavadinti grynu lochatronu, nes šitas aparatas veikia. Tik jo funkcijos pasiekiamos ir be šito hardwaro. Užtat kaip gražiai aprašyta: “Yes (True 32 bits kernel technology. Support UDMA 66/100)” (indomu kur čia figuruoja tie DMA66 ir 32 bit kernel).

Šiaip kilo mintis tokia piktybinė- parašyti koki nervuojantį softą ir įkelti į tą mikroschemą. Pvz. kad kas 256 bootą kompas neužsikrautu, o ant ekrano parašytu- “gal parūkom žolę? :)”

7 replies on “Beveik Lochatronas- Lenten PCI Reborn korta”

  1. įdomu; tokias problemas tikrai norėtųsi spręst software, o ne hardware lygmeny.
    kas dėl piktybinės OS, prisiminiau vieną, paremtą goatse ;] http://sam.zoy.org/lmos/ – telpa į floppy (bet į tą pci netilptų greičiausiai), atsisiuntus galima virtualioj mašinoj pabandyt. tik ar verta, čia kitas klausimas ;]

  2. o ar įmanoma privest pc boot’int iš usb jei bios’e nieko panašaus nerodo?
    netgi update’ą padariau, bet regis abit dėjo ant tokios av8 plokštės galimybės.

  3. Artūrui: jei gamintojas nenumatė tai jau užsipis… 🙂
    Booto metu (nesu tikras dėl sekos) kompas kraunasi iš BIOSo pradinės dalies, poto VGA Bioso, poto vėl ir pagrindinio BIOSo, poto skanuoja ISA/PCI/PCIe lizdus ieškodamas papildomu BIOSu, poto jau žiūri į diskus.

    Jei labai reikia būtinti iš kokio USB, tai reikia arba parašyti nauja BIOS softą (kad ir į tokia plokštę ar tinklo plokštę) kad krautusi iš USB. Manau tai būtų kvaila 🙂
    Gal galima rasti nusipirkti kokį IDE->USB perėjimą kurį kompas matytų kaip standartinį diską.
    Arba reikia krautis per tinklą 🙂

  4. papildoma įranga man netinka 😀 tiesiog norėjau portable Linux dėl įdomumo pasidaryt 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *