Beveik 4kg DVDRW deginančių lazerių

Aš nenorėjau rašyti šią žinutę, nes nenorėjau aitrinti jautrių sielų. Bet žiaurūs berniukai iš sandėlio liepė paviešinti informaciją.
Kokią valandą lupinėjau raudonų ir infraraudonų lazerių blokelius iš brokuotų DVD-RW DL įrenginių. Kadangi papuoliau į ardymo vidurį, gana didelė dalis įrenginių nepapuolė į mano rankeles. O kuistis šiukšlių maiše aš jau nenorėjau.

Darbo rezultatas- apie 4kg DVD lazeriukų:
DVDRW lazeriai

Tiksliau čia visa judanti galvutė. Ji susideda iš optikos, dviejų galingų magnetėlių, raudono ~200mW lazerio, panašaus galingumo IR lazerio ir grupės fotodetektorių.

Čia paveikslėlis iš arčiau:
DVDRW lazeriai

Dabar reikia sugalvoti panaudojimą šiems lazeriams. Viena čia tokia įdėja susiformavo- panaudoti nesufokusuotus lazerius kaip raudonus LEDus automobilio stop signalui. Koks 20…30 lazerių turėtu žybėti ne prasčiau kaip standartinė stop lempą… 🙂

20 replies on “Beveik 4kg DVDRW deginančių lazerių”

  1. Idėja tikrai nebloga, tik ar koks 20-30 diodų neišdegins is paskos važiuojančio vairuotojo akučių 😀 🙂 Beje dekui už info apie LCD.

  2. ai jau su tokiom idėjom tai nežinau…
    sufokusuot visus į vieną tašką ir bandyt perpjaut kaimyno namą pusiau, va čia tai būtu, ar dar kokį piktai įdomų planą galima suregzt 😀
    na arba į stopų lempas tik, kad padegtu iš paskos važiuojančia mašiną 😀

  3. O gal ir ideja i masinos gala montuoti. Bet tik su spec mygtuku kad pasileistu. Ypac nekantriems vairuotojams tiktu, aisku, bet toks tas karas keliuose…
    Dar variantas – sviesos ir lazeriu sou kad visi sinchroniskai judetu. Arba labai gudriai apsaugos sistemai si fantastiniu filmu kur visur lazeriai.

  4. Taigi sakiau, kad nesufokusuoti lazeriai… Ir dar bėda, daug lazerių su atvirais korpusais. Reikės pabandyti lazeriuką užlieti skaidria epoksidine derva ir pažiūrėti ar švies… Labai nesinori atgaivinti seną įdėja- imti raudonus diodus iš blogų kompiuterinių pelių. Ten LEDai gana gerai šviečia, o ir korpusas normalus, hermetiškas.

  5. O tose optinėse pelėse kai prigęsta šviesa, ten metama įtampa ar kažkoks dviejų šviesumo lygių LED’as įmontuotas?

  6. Vat vat, sakiau įdėk iškarto pirkėjų atsirado 😀 tegul varvina visi seilę, tu turi o jie ne 😀

  7. Mr.eemayjui ir Lukassal1: šviesos diodo ryškumas pelėse mažinamas PWM priemonėm. Tiek impulsinė įtampa, tiek srovė nekinta. Paprasčiausiai mažesnį laiko tarpą diodas šviečia. Diodo “šviesumo” sumažėjimą “pamato” tik žmogaus smegenys.

    O čia, šiaip, lazerio mikronuotraukos.

    Lazerio konstrukcija
    Du strypai- apatinis šiokia tokia izoliacija nuo korpuso. Jo viršutinis sluoksnis metalizuotas. Viršutinis plonesnis. Šviečia tik plonytis tarpelis kur tie du strypeliai susiliečia.

    Lazerio konstrukcija
    Čia bandžiau fotkinti vos vos šviečiantį kristalą. Tai dar neprasidėjusi lazerinė generacija. Kaip pradeda pilnai veikti, rodos švyti visas kristalas. Deja jį švytinčio neįmanoma nufotografuoti. Todėl nesu tikras- tikriausiai generacija vyksta tame visame kristale.

  8. O_O tikrai seile varva. nezinociau ka pirma daryt tiek turedamas. turbtu pasibaigtu, tuo kad lazeriu sufokusiuociau i viena labai maza taska, ir eiciau skruzdeles degint 😀

  9. Pirmas bandymas, 4 x 100mA, ~2V įtampos kritimas (4 x 200mW =0.8W) raudonų lazerių baterija. Be radiatoriaus ir be apsaugos (nuogi kristalai).
    Draiveris primityviausias- LM317, maitinimas 12V akumas.

    Laser Power

    Ir video:

  10. O kazin ar nejungiant irasymo lazerio jie tiktu i paprasta DVD grotuva, niekaip nerandu vieno modelio lazerio (jo nebegamina) tai jei tvirtinimai atitiktu gal laida butu galima perdaryt, ar sitokiuose lazeriuose jau ir fotodetektoriai visai kitokie?

  11. Tikrai netiks, nes įrašančio “galvutė” jungiasi vos ne dvigubai platesniu laidu.
    Koks čia DVD grotuvas kad jam dar verta ieškoti lazerio galvos?

  12. Grotuvas Samnsung Ht-ds400 (tiksliau namu kinas) su D klases stiprintuvu ir siaip manau neblogas. Lazeris soh-dh2, o tai jei tu kai kuriu navarotu situose lazeriuose nejungiant (pvz to irasancio lazeriuko) jis nepatampa identiskas paprastam DVD lazeriui?

  13. Dusiatai: tai visai kitokie parametrai… ir jau kai rašiau, pas DVDRW įrašantį laidininkas ~50 kontaktų, o pas paprasta DVD grotuvą- 28 ar panašiai. Pas įrašantį- galva visa metalinė, radiatoriai, o paprasto grotuvo bet 3 kartus lengvesnė.

    O dėl galvutės, kažkaip nesitiki, kad ji yra deficitas. Samsungo atstovų klausei?

  14. neparduoda as jau praseu jei skaitei ankstesneme poste. matyt pades i sandeliuka i fsio 😀 arba rado kas paims visus 😀

  15. Prisiminiau, kad kažkada pora šitų lazeriukų ir pas mane atsirado. Gal žinai iš kokio greičio įrenginių jie išlupti? Anot interneto nuo DVD greičio priklauso lazerio galingumas:
    x4 speed recoding – 100mW
    x8 speed recording – 140mW
    x12 speed recording – 200mW
    x16 speed recording – 250mW
    x16 Dual Layer speed recording – 300mW
    x24 Dual Layer speed recording – 400mW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *