IR nuotraukos

Skaitmeninių fotoaparatų, video kamerų, USB web kamerų matricos yra kiek jautrios ir infraraudoniems (IR) spinduliams. Internete yra daug straipsnių apie kamerų modifikavimą. Tereikia tik pašalinti IR filtrą ir kamera pasidaro kiek jautresnė infraraudoniems spinduliams. Aišku išsikraip visos kitos spalvos, bet eksperimentai visai įdomus.

semi IR photo
Modifikavimui panaudojau kažkokią seną USB web kamerą. Iš objektyvo pašalinau IR filtrą- tą strėliuke pažymėtą mėlyną stikliuką. (nuotrauka pasiskolinta iš čekiškų puslapių danyk.wz.cz)

Nuotraukos daromos beveik tamsoje, objektai apšviečiami uždiminta kaitrine lempa. Prie normalaus apšvietimo vaizdelis gaunasi beveik normalus. Reikia kur nors surasti tik IR spindulius praleidžianti filtrą ir jį sumontuoti į objektyvą. Tada jau bus visiška krutata. Bet dar aš tokio filtro neradau.

semi IR photo
USB “pirsčiukas” su tamsaus plastiko korpusu. IR spinduliai lengvai prasiskverbia per plastiką.
Daugiau fotkių pratesime:

semi IR photo
Senoviškas teliko distancinis- va šitokio filtro reikia objektyvo modifikacijai.

semi IR photo
Juodo stiklo puodelis. IR spinduliai lengvai praeina per puodelį, tuo tarpu įprasta šviesa stringa. Atkreipkit dėmesį į raudonos izoliacijos ruloną- kokia jo spalva IR diapazone.

semi IR photo
Specialus lęšis su refleksine danga skirta atspindėti IR spindulius. Paprastoje šviesoje tai tik melsvas stiklas, tuo tarpu IR spinduliams jis atrodo kaip veidrodėlis.

semi IR photo
Paprastas distancinis su šviečiančiu IR šviesos diodu. Spindulys ant tiek stiprus, kad prasimuša pro fotoaparato IR filtrą. Tuo tarpu USB kamera be filtro paprasčiausiai akinama.

5 replies on “IR nuotraukos”

  1. Gali šiokį tokį filtrą pasidaryti iš foto juostelės, tą gabaliuką kur darant nuotraukas neapsišviečia (pradžioje ar pabaigoje juostelės).

  2. Jo, įdomus dalykas tos CCD matricos. Teoriškai daug jautresnės nei juosta, ir vėlgi teoriškai gali ir UV “matyti”.
    Bandžiau ir aš kažkada žaisti. Su IR kamera dar įdomu pinigus fotografuoti, ir venos po oda gerai matosi 😀 Ir lauke gan įdomus vaizdas.

    Kaip filtrą, praleidžiantį tik IR, viename puslapyje patarė naudoti fotojuostelės gabaliuką (jau išryškintoje juostoje, negatyve, rasti tamsiausias vietas ir išsikirpti).

  3. Kažkada dėjau vietoj IR filtro išryškintos spalvotos foto juostos tamsų gabaliuką. Tik nepamenu kiek pasiteisino…

  4. Viena karta bandziau tik kad filtras apvalus ir neissiima. Teko dauzti per makaule kol iskrito 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *