Ultragarsinis dispergatorius

Straipsnio autorius: Evaldas iš naujienų grupės omnitel.electronics.

Papuolė remontui toks įdomus prietaisas – ultragarsinis dispergatorius (Диспергатор ультразвуковой УЗДН-2Т). Pagal gamyklos lentelę prietaisas 1978 m „gimimo“.
Pagal „Techninį aprašymą ir naudojimo instrukciją“ naudojamas „kristalinių, miltelių pavidalo ir kitų objektų preparavimui tyrinėjant elektroniniu mikroskopu biologijos, chemijos, medicinos, mineralogijos, metalurgijos ir kitose mokslo ir technikos srityse. Be pagrindinio panaudojimo, dispergatorius gali būti naudojamas emulsijų ir suspensijų paruošimui, mechaninių teršalų plovimui nuo smulkių detalių, tvirtų ir trapių medžiagų apdirbimui bei ultragarso poveikio įvairioms medžiagoms tyrimui.“

Dispergatorius
Nuotrauka iš interneto, čia ne aprašomas prietaisas, bet labai panašus.

Prietaiso pagrindiniai parametrai:

  • Maitinimas ~220V
  • Naudojama galia 1000W
  • Generuojama (elektrinė) galia 400W
  • Darbinis dažnis 22kH ir 44kHz
  • Dydis 350х485х675
  • Svoris 70kg.

Konstrukciškai prietaisas gana primityvus. Sudarytas iš 3-jų pagrindinių modulių, dažnio generatorius, galios stiprintuvo ir maitinimo. Dažnio generatorius padarytas pagal kiek keistą multivibratoriaus apkrauto rezonansiniu kontūru schemą, dažnių diapazonas pasirenkamas jungikliais ir švelniai reguliuojamas kintamos talpos kondensatoriumi, modulyje yra potenciometras galios reguliavimui, matavimo prietaisas pagal kurį dažnis suderinamas spinduolio rezonansui ir kelios signalinės lemputės.
Toliau pradinis galios stiprintuvas iš 4 tranzistorių kuris „įsiūbuoja“ galinį stiprintuvą. Visi tarpkaskadiniai ryšiai – transformatoriniai.
Galinis stiprintuvas – tiltelio schema, su 60V maitinimu kiekviename petyje (viso 120V per abu pečius)
Tranzistoriai lygiagretuoti po du ir dar tarpusavyje lygiagretuoti keli stiprintuvo moduliai. Viso panaudota 26vnt. KT808A tranzistorių. (išeina 6 kultiniai Brig 001 stiprintuvai ir dar lieka)
Galinio stiprintuvo apkrova – ultragarsinis spinduolis prijungtas tiesiogiai.
Tikrinant oscilografu generatoriaus signalas tik nedaug primena sinusoidę, bet matyt tai nesvarbu.
Viso spinduolių komplekte yra 4, po 2 skirtingų tipų kiekvienam dažniui. Spinduoliai veikia magnetostrikcijos principu pagrįstu tuo, kad medžiaga keičia savo matmenis veikiama magnetinio lauko. Magnetinis laukas kuriamas ritės kuria teka ultragarsinio dažnio srovė. Spinduolio darbinis antgalis pagamintas iš titano. Darbinio antgalio virpesių amplitudė priklausomai nuo dažnio ir spinduolio tipo – 10…70mikronų (mikronas 1/1000mm)
Spinduolio korpusas aušinamas tekančiu vandeniu.

Dispergatoriaus dispergavimas :)

Dabar apie gedimą. O jis banalus ir tas kurį aš iš karto įtariau tik paviršutiniškai susipažinęs su konstrukcija. Neveikė hidraulinė relė, kuri neleidžia įsijungti galios stiprintuvui jei per spinduolį neteka vanduo. Tiesa pasakius aš jos nesutaisiau, nors konstrukcija primityvi – guminė membrana spaudinėja mikrojungiklį, bet ji neveikia, nežinau ar guma sukietėjo ar kas, bet neveikia ir viskas. Vietoj originalios hidraulinės relės panaudojau išorinį srauto daviklį. Tai dar geriau, nes originali relė stebėjo tik ar yra vandens slėgis, bet jei vanduo neteka (sakykim užsikimšo išbėgimo žarnelė) tai galėjo baigtis spinduolio gedimu.
Beje techniniame aprašyme paminėta būtent išorinė hidraulinė relė su srauto davikliu, bet kadangi instrukcijos pirmosiose eilutėse parašyta, kad „gamintojas pastoviai tobulina savo produkciją ir pasilieka sau teisę keisti konstrukciją“ tai ir „patobulino“.
Konstruktoriai apie remontą pagalvojo – tam daiktas pritaikytas, moduliai sujungti išardomomis jungtimis, taigi išsitraukus galima patogiai pasidėti ant stalo, o komplekte turėjo būti (bet matyt pasimetė) kabeliai moduliams remontinėje padėtyje prijungti.
Šiek tiek paeksperimentavau su veikiančiu prietaisu. Spinduolio antgalį panardinus į vandenį girdisi garsus kavitacinis triukšmas ir vanduo „verda“, o palaikius kelias minutes iš tiesų gerokai įkaista. Spinduoliu liečiant tik vandens paviršių susidaro rūkas, o užlašinus vandens ant antgalio jis momentaliai rūko pavidalu išsisklaido.
Instrukcijoje perspėjama stengtis skysčiuose nenaudoti maksimalaus galingumo, nes kavitacija „sugraužia“ antgalį.
Dar kas įdomu ir charakteringa tiems laikams – pačiame pirmame aprašymo puslapyje didelėmis raidėmis parašyta, kad „be leidimo ir registracijos vietos ryšių inspekcijoje prietaiso naudojimas neleidžiamas“.
Įdomu kokį ryšį turi 44kHz kuris net nėra radijo dažnis su radijo ryšių tarnyba ?:)

O čia filmukas:

5 replies on “Ultragarsinis dispergatorius”

  1. Labai dėkui Evaldui už straipsniuką ir filmuką. O dėl ryšių tarnybos… gal jis turi daug jarmonikų ir teršia kokias nors ilgasias- vidutines bangas? Gal seniau tai buvo labai aktualu? Nes dabar šios bangos stipriai užterštos industriniais trugdžiais.

  2. Na viskas įdomu, bet kaip su ‘(originalios biokronikos, nė lašo copy-paste)’ :P.

  3. Šitas copy-paste yra gi pažymėtas kad ne mano kurinys. O ir šiaip jis visiškai originalus, nemanau, kad Evaldas taip paėmė ir nukopijavo- Lietuviškai tokios info išviso niekur nerasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *