Spirografas

Spirografas (nuo žodžio spiralių paišymas, nė kiek nesusijes su kvėpavimo matavimu). Tai senesnio eksperimento pratesimas. Tik dabar panaudojau papildomą programą kuri generuoja skriptus. Nedidelis lyrinis nukrypimas: kas darosi su šiuolaikiniu programavimo softu? Seniau, kad ant kokio 8 bitų kompo (ar dosinio MS Basic) nubrėžti taškelį ant ekrano užtekdavo įjungti grafinį režimą ir paleisti kompandą “pset”. Poto atsirado windozė ir MS Visual Basic, čia jau reikėjo nurodyti objektą kur paišom, perjungti scalling režimą, ir paleisti komandą pset… Kas patobulėjo perėjus į VB.net 2005 express edition? Ogi nebeliko ne tik komandos PSET (pats Microsoftas rekomenduoja paišyti 1 pixelio storio elipses!) bet ir nėra galimybės tiesiogiai paišyti. Reikia sukelti paišymo komandas į eventą, tą eventą pririšti prie grafinio objekto ir poto kažkaip jį išprovokuoti. Eina namas, pasikrušiau kelias valandas, nieko gero nesigavo, užsiknisau negyvai ir paršliaužiau atgal prie Visual Basic 6.0. 🙁

Lyrinis nukrypimas baigėsi. Aš turėjau tokį žaisliuką kaip Spirografas. Tokia liniuotė su krumpliaračiais, ikiši tušinuką, pasuki ir gaunasi kažkokios kreivės. Priklausomai nuo skylutės (parametro) ir dantračio kreivės gaunasi vis kitokios. Panašiai gaunasi ir su softu, tik čia dar daugiau parametrų ir galimų kreivių. Softas pakeliui sugeneruoja .bat failą kuris gali valdyti išskrostą printerį.

Filmukas- iliustracija:

Beja pradinis softas vos vos patobulintas, kiek pagražintas ir pora bugų išnaikinta.

O čia biški prasisukau per šiukšlyną ir parinkau motoriukų:
stepper motors from dot matrix printers
Labiausiai domina senoviški motoriukai, nes jie išardomi, su rutuliniais guoliais ir lengvai tvirtinasi. Dar ir datašytus galima rasti. Šiuolaikiškesni jau su slydimo guoliais, skardiniai ir panašiai. O jau visiškai naujuose printeriuose naudojami paprasti šepetėliniai varikliukai ir padėties encoderiai.

8 replies on “Spirografas”

  1. Šaunus projektas! Gal pavyktų printerį priverst rašyt raides? O panaudojus dar vieną steperį, pieštuko spaudimui reguliuot, galima būtų ir portretus piešt panaudojat vaizdą iš kameros 😀 Jau vienu žingsniu arčiau cnc staklyčių, galbūt darysi kada?

  2. CNC staklių tikrai pats nepadaryčiau, nes neturiu talento mechanikai. Tiksliau mechaniniams darbams. Visada viskas gaunasi kreivei ir blogai. O pirkti jau padarytą mechaniką- pinigai į balą, nes man tikrai to nereikės ateityje.
    Va kokį žaisliuką- bajeriuką padaryti galima.

  3. Gal ir, bet reikia dar išsiaiškinti kaip tas mach3 veikia… 🙂 Kiek užmečiau akyte ten tas pats nelaimingas LPT portas ir … mokamas softas. Ir dar nesu tikras, bet rodos visus impulsus generuoja host kompiuteris, o tai prie šiuolaikinės technikos visiškas nonsensas.
    “Mach3 communicates principally via one (or optionally two) parallel (printer) ports and, if desired, a serial (COM) port.”

    Šiaip tas softas skirtas rimtiems darbams, o tai jau ne man 🙂

  4. “Kas patobulėjo perėjus į VB.net 2005 express edition?”
    .net yra freimwork’as, kas reiškia dar vieną abstrakcijos lygį virš geležies. Pliusai, kad daug greičiau, pigiau ir paprasčiau galima prikept visokių standartinių aplikacijų, nesirūpinant koks hardwaras pas galutinį vartotoją. Bandyt kažką žemesnio lygio su juo atlikt, tas pats, kas širdies operaciją su kirviu daryt:].

  5. Norėjau iškišti kaip atsikirą straipsnį, bet supratau, kad nieko naudingo iš to nesigau, tai informacija transformavosi į komentarą:

    Tai kvailas žaidimas su programom. Cadsoft Eagle turi Gerber “clasic” eksportą (RS-274-D). Tai primityvus formatas, jį lengva konvertuoti ir sumaitinti į išskrostą printerį.

    Problemos:

    1. Nėra Z ašies- tušinukas neatkeliamas nuo popieriaus.
    2. Labai prasta rezoliucija- matosi kad maži simboliukai susilieja.
    3. X/Y steperių santykis. Jis nėra švarus skaičius- skiriasi ne tik reikalingas žingsnelių skaičius bet ir sukimosi greitis. Lengvai defektas matosi brėžiant visokias istrižaines. Santykis kažkur 3.0357, o tai manipuliuojant sveikais skaičiais jau ir problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *