Greitukas: USB perėjimas į COM/RS232

Kažkur dingo mano perėjimas iš USB į paprastą nuoseklų ryši (COM, RS232 TTL lygio ir panašiai). Kažkur nunešiau, padėjau į kitą vietą… nerandu. Gerai, kad šiais laikais tokį kabelį pasidaryti nėra didelė problema. O ir šiaip, reikalingas įrankis- galima flašinti kokius užlenktus DVD grotuvus ar debuginti savo MCU projektą. Ir nereikia naudotis COM portu bei vargti su RS232 lygių suderinimu. Mums reikia turguje, šiukšlyne, stalčiuje ar net elektronikos prekių parduotuvėje nusipirkti (gauti) senoviško mobiliako senovišką laidą. Kad ir tokį:

USB2COM
Čia šiaip du laidai.

Nukerpam mobilaus telefono jungties galą. Virvėlaidyje (geras žodis, prisiminiau, tai ir parašiau) randame keturius laidelius. Čia raudonas, juodas, baltas ir šarvas. Nesitikim jokios logikos spalvose, nes čia pridėjo savo rankas kinai. Gal kiek galime pasitikėti, kad šarvinis laidas bus žemė. Tai lengvai pasitikrina ir su testeriu. Toliau susirandam maitinimą (+5V). Čia vėl mums padės testeris. Šiame kabelyje tai baltas laidelis. Lieka du laideliai (raudonas ir juodas) tai duomenų perdavimas ir priėmimas. TXD ir RXD.
Sujungus šiuos laidelius tarpusavyje, suinstaliavus kabelio draiverius (čia Prolific USB-to-Serial Comm Port, VID_067B, PID_2303) ir pasileidus terminalinę programą turime matyti spaudžiamų klavišų “echo”. Taip pasitikrinam ar veikia.
Dabar reikia atskirti kur TX, o kur RX. Čia kiek sunkiau, tačiau palikus nuspaustą kokį klavišą, ant vieno laidelio detektuojami impulsai (su osciloskopu tai lengva, bet matosi skirtumas ir su multimetro voltmetru). Pas RX pastoviai stovi pull-up link 5V, o štai TX yra išėjimas. Signalų lygiai stovi kažkur tarp 5 ir 3V TTL. Ir puikiai veikia tiek su 3V, tiek su 5V logika.

USB2COM
Gražiai susirašom ir sulituojam kokią nors kaladėlę. Kuo bus tvarkingiau, tuo mažiau problemų. Čia viskas padaryta labai skubant… Reikia taip pasidaryti, kad +5V kištukas turėtu kokia nors fool-proof apsaugą. Čia jis apsuptas GND pinais. Konstrukciją reikia pasidaryti mechaniškai tvirtesnę, nes niekas labiau neužnervina nei nelaiku nutrūkęs ar net užsitrumpinęs laidelis.

USB2COM
Čia prie surinkto adapterio prijungtas optinis adapteris. Visą elektroniką išpjoviau iš blogo elektros skaitliuko. Sistema tikrinasi labai paprastai- pasukam diodus link balto lapo, ir echo signalas praeina. Beja, ta mikroschema čia nereikalinga- ji liko nupjovus PCB.

USB2COM
O čia viskas dėl ko buvo daroma. Taip bendrauja su kompu mano naujas, dar neaprašytas projektėlis iš serijos AVR MCU panaudojimas. Ir bendrauja gana dideliu greičiu.

8 replies on “Greitukas: USB perėjimas į COM/RS232”

  1. Analogišką ‘šūduką’ su PL2303 nusipirkau iš E-Bay už 3,75$, taipogi ten dar yra maitinimas 3.3v ir 5v (jei schemutė nedaug srebia), tai nežinau ar verta knistis, nebent po ranka yra nereikalingas laidas. Taipogi tų pačių mikroschemų po 1$ paėmiau ateičiai ( gerai kai viskas ant vienos plokštės sėdi ir nereikia papildomų laidų).

  2. Sveiki, kur butu galima su jumis susisiekti? Radau si bloga internete benarsydamas, ir turiu klausima/problemele susijusi su LED. Gal laisvam laikui esant galeciau su jumis pasikonsultuoti. Aciu.

  3. Tai ne Irda, nors kiek ir panašu. Čia viskas žymiai paprasčiau ir dar pilnas duplexas, jei ATMEGA sugeba daryti pilną dupleksą. MEGA sukasi su 7.3728MHz kvarcu, tai visi serial greičiai gaunasi tikslūs. Todėl be problemų bendrauja su windoziniu kompu. Teorinis maksimalus greitis 230400 bitai per sekunde. Bet tada reikia bent jau apsaugoti optines jungtis. Dabar naudoju modeminį greitį ir viskas čiki.

  4. Man šiuo atveju labiausiai patinka FT232rl mikroschema. Gal ji brangoka, bet mažiausiai problemų su draiveriais, programomis kai reikia susijungi su kokiu prietaisu, pramoniniu valdikliu. Bet šį greituką užskaitau. Greita, paprasta ir neskausminga 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *