Laidų nužievinimo energetika

Labai jau mandras pavadinimas…

Yra toks “staklynas” viename asmenyje kur nužievina visokius laidus. Nutariau pasinagrinėti jo darbą. Panaudojau savadarbį prietaisą kuris matuoja (ir logina) elektros parametrus, papildomai stovi elektros skaitliukas. Viskas pajungtas naudojant “tuščius saugiklius”. (Nesinervinkit, šie saugikliai beveik nereikalingi, nes šalimais stovinti spinta turi šiuolaikinius automatinius).
Power meters

Pačio “staklyno” įliustracija youtubėje:

Staklyno elektros energijos rijimo grafikas (grafiko ilgis 80 minučių):
Power meters
(Didesnis grafikas, gal geriau matysis.)
Raudona strėliukė žymi kompresoriaus veiklą. Vieną kartą kompresorius įsijungė darbo metu, kitą karą- shutdown metu. Violetinis (alyvinis)- pilnai apkrautos staklės. Specialiai primetėm tiek laidų, kad užsidegė du įspėjimai ant displėjaus: kapoklė ir smulkintuvas perkrauti. Normaliai dirbant taip negalima daryti. Grafiko spygliukai tai naujos žaliavos porcijos padavimas. Kadangi žaliava jau kramtyta, tai aiškiai matosi kada kramto, o kada apstoja. Prie rimtesnio kramtymo grafikai susilieja.
Mėlyna rodyklė rodo aparato įjungimą. Žalia rodyklė- “idle” režimas: staklės sukasi tuščiai, tik jei netyčia ką nors atpila iš savo vamzdyno.

“Boot”, mėlyna rodykle pažymėto piko detalesnis vaizdelis:
power consumption of wire stripper while boot
“Staklynas” valdomas mikrokompiuterio, todėl varikliai įsijungia paeiliui. Jei jie jungtusi vienu metu, išlėktu visos “probkės”… 🙂
Dar, užmiršau paminėti, kad grafikas tai tik vienos fazės. Spėju, kad visos fazės bus apkrautos simetriškai. Absoliučias reikšmes reikėtu dauginti iš trejeto.
Kiek spėju, kokius 3kVARus nuo fazės galėčiau drąsiai nupjauti su kondensatoriais?

8 replies on “Laidų nužievinimo energetika”

  1. Įdomu, o kokia tos rankovės paskirtis? Kur nuo oro išsipūtus ir spaudžiama 4:05? Pamatęs dabar prisiminiau, kad kaime, prie grūdų malūno irgi tokia buvo… Ir visą laiką išliko paslaptim.

  2. Taigi mažom raidelėm parašyta- dulkės. Tai paskutinis dulkių filtras prieš išpučiant orą į patalpą. Ten matosi, kad ta rankovė kažkiek pripildyta. Jei jos nenaudotu, po kažkiek laiko darbininkams plaučiai užsikimštu. 🙂

  3. Stakles modernizuotos 🙂 labai graziai ziurisi zalia backa, raudonam fone. Negi gamintojai negali pagaminti iki galo isbaigtu gaminiu, stakliu. Vis reiki akazka modernizuot, kad yrenginys dirbtu normalia pagal paskirti

  4. O kokiu principu vyksta vario atskirimas nuo izoliacijos ir ten tų siūlų. Jug dar kažkaip reikia išlukštenti tuos sukapoto laido gabaliukus.

  5. Mariui: Aušinimas numatytas iš vandentiekio tipo ar kokios nors uždaros sistemos. Tačiau dabar pamatytum kaip modernizavom… Teko ne tik elementarias nesamones ištaisyti (stačiu kampu pasuktas vamzdis kuriame oras neša laidų drožles, per mažas oro filtras, neteisingas peilio kampas) bet ir kiek isikišti į patį procesą, kad valgytu ir riebaluotus laidus.

    Negs: antras malunas mala laidų gabaliukus smūgio principu, taip varis iškrenta iš izoliacijos. Poto krenta ant vibro stalo ir žygiuoja prieš vėja į kalną. O izoliacija per lengva tokiai kelioniai ir nuskrenda.

  6. O šita varinius – aliumininius laidus atskriat prieš kapojima, po kapojimo ar visai nerūšuojat ?

  7. Neblogas grafikas, vaizdžiai daug lengviau susigaudyt.

    [beja, spaminti negražu, nes servisu įrangos męs nereklamuosim. -Admin]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *