HID – pavojingas grožis

Čia toks, meninis straipsniukas. Senai jau tokius rašiau. Darbe laikas nuo laiko atsiranda visokios naikinamos mokslinės technikos, ir jei suspėju, tai stengiuosi išlupti įdomias lemputes. Juolab, kad kai kurios lemputės pavojingos ir jas negalima daužyti. Viena iš tokių lempučių, net nežinau iš kokio prietaiso, tačiau lemputė tikrai ne tarybinė. Tai HID (high intensity discharge) lemputė, su gyvsidabrio užpildu. Sprendžiant pagal gyvsidario lašo dydį, tai ypač didelio slėgio lempa (ten rimtai, šimtai atmosferų slėgis gaunasi). Kita šios lempos įpatybė- ji labai kokybiškai padaryta. Kadangi išliko paraloninis laikiklis, tai spėju, kad lempa nenaudota.

HID- pavojingas grozis

Čia bendra nuotrauka, kad įsivaizduoti lemputės dydį. Tačiau nelabai kas ir matosi. Tolimesnės nuotraukos aiškesnės ir jei ant jų paspausti, pasimatys žymiai didesnė nuotrauka.

HID- pavojingas grozis
Čia nuotrauka daryta su blicu. Prašom atkreipti į didelį gyvsidabrio lašą ir kaip dar gysidabrio lašiukai prilipo prie elektrodų.

HID- pavojingas grozis
O čia nuotrauka pabandžiau daryti be blico.

Toks šiaip labai įdomus faktas pažymintis lempos unikalumą ir senumą. Matote geltoną spalvą ant stiklo. Taip, tai gryniausias auksas. Kodėl čia auksas? O todėl, kad pasirodo, auksas geriausiai iš visų žinomų medžiagų atspindi šilumą (infraraudonus spindulius). Todėl neveltui visokie satelitai vyniojami į geltoną aukso foliją (tikriausiai ne viena matėt nuotraukas ar kokios kronikos kadrus). Dabartiniais laikas gal jau nebevynioja?
Goduoliams priminsiu, kad šio aukso vertė nulinė.

13 replies on “HID – pavojingas grožis”

  1. Šį lempa yra iš laaabai galingo projektoriaus 🙂 Bent jau panašią esu radęs, tik didesnę, kai ardžiau senovinį hitachi projektorių. Ten stovėjo 2KW lempa !!! 😀 Šiaip lempa nepaprastai pavojinga, nes jei susprogtų tavo rankoje, tai visame tavo kūne būtų tūkstančiai mažų stiklo skeveldrų, kurios tikriausiai sulystų pakankamai giliai.

  2. Ir koks gi ce pavojus stikla zmogaus organizmas apsorbuoja sueda… skirtingai nei metalas kuri reiketu pashalint chirurgiskai

  3. …chirurgiškai… tektu ir šitą stiklą šalinti chirurgiškai, nes būtent metalai lengvai tirpsta žmogienoje. O šitas stiklas, kuris yra grynas kvarcinis stiklas, kuris nesimato rentgeno spinduliuose, nes neturi priemaišų, yra pats pavojingiausias. Ir čia ne šiaip stikliukas iš lempos, o kokių 4mm storio šrapnelis.

  4. Svetimkuniai is organizmo turi savybe pasisalinti. Ne vienas man buvo islindes pats lauk kurio nepastebejo medikai.

  5. Čia tik įdomu pasidarė, kuo gi jūs žmonės užsiimat, kad iš kūno svetimkūniai patys lenda, tokie, kurių net gydytojai neranda?

    Stiklas, nu teoriškai gali pasišalinti, kiaurai išlindęs aišku. Ir aišku gali savaime būti atgal pašalinti tik iš paviršinio odos sluoksnio, užteks giliau jam patekti, ir jis bus kaip tik apaugintas mėsyte visam laikui.

  6. > Svetimkuniai is organizmo turi savybe pasisalinti
    Nebent tie, kurie palenda negiliai po oda, arba yra suvalgomi ir be pasekmių iškeliauja per kitą galą 🙂 Visi kiti, jei nesukelia infekcijos ir nesupūliuoja, apauga apsauginiu sluoksniu ir lieka iki kirminai kūną sugraužia.

  7. Jei vienas dėstytuvas nemelavo, tai minėjo jog dirbant su optiniais kabeliais privalu naudoti neperduriamas pirštines (manau kai kuriais, nes telekomas tokiu nenaudoja), kadangi būtent stiklas organizme netirpsta, o toks plonytis stiklas patekęs į kraujagyslę gali nukeliauti bet kur ir pridaryti nepataisomos bėdos.

  8. si lempa speju labai aukstos ytampos,nes nera volframinio siulo,ar as klystu? Gal Levas bande jai gyvybes ipust:D ???

  9. http:ZENONAI-el-te* cia kazkas panasaus i sia lempute jei kam idomu

    * Linkas sunaikintas, nes tame tekste labai negramatnai išversta ir parašyta. Kol kas nors neišvers ir neparašys straipsnio Lietuviškai, skaitykite wiki http://en.wikipedia.org/wiki/High-intensity_discharge_lamp
    Linkas pašalintas dar ir dėlto, kad tokių lempų pardavėjus ir naudotojus reikia uždubasinti. Ksenoninių, HID, lempų naudojimas nepritaikytoje armatūroje ir dar jei lempos neatitinka net ir teisingos armatūros yra nusikaltimas kitų eismo dalyvių atžvilgiu. Aš prieš tai, kad kiekvienas durnius į savo “guolį” ar “audinę bulką silkę” dėtu kiniškus “zenonus” ir akintu kitus eismo dalyvius.

    Internationalized European vehicle regulations require such headlamps (HID red. past.) to be equipped with lens cleaners and an automatic self-leveling system to keep the beams aimed correctly regardless of vehicle load and attitude

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *