Kaip rezikai?

Prieš …. eeee…. 5 metus rašiau apie egzotiškus daugiaomius rezistorius. Čia senas straipsnis apie tai. Tačiau tai kažkokie matavimo, preciziniai rezistoriai kurie dirbo gal iki kilovolto įtampose. Tačiau jei reikėtu padalinti įtampą iš keliasdešimt kilovoltų šaltinio? Paprasčiausiai kibirkštys peršoktu iš vieno rezistoriaus galo į kitą.
Todėl, kad supažindinti su kiek egzotiškesne techniką, o ir šiaip reikėjo, paardžiau kelis aukštos įtampos maitblokius. Tokius panašius į TV split trafus, tik su dešimčių mA eilės išėjimais. Kilovoltai ir miliamperai duoda gana riebius vatus. Todėl tie maitblokiai sunkuliai, rack mountable ir visi blogi. Tačiau atlikus silikoninės gumos skrodimą buvo išlupti tokie gražuliai:

rezikai
Nufotkinau ant klavietūros, kad matytus dydis.

rezikai
O ir varžos tokios padidintos- cilindriniai rezistoriai po 200 megaomų, mažuliai plokšteliniai po 100M. Deja, mano eksperimentui jie kiek per dideli…

Taip manau užbaigiu šio mėnesio beviltiškus straipsnelius kurie rašomi tik tam, kad parodyti, kad puslapiai dar gyvi. Yra labai lėtai gaminami kiek žemiškesni projektai ir eksperimentai. Tikriausiai rugsėjo mėnesį bus informatyvių straipsnių.

P.S. Beja, mano testeris 200M rezistorių išmatavo kaip 196M. Manau kaip 10% rezistoriui ir tokiam megėjiškui testeriui visai nieko tikslumas.

4 replies on “Kaip rezikai?”

  1. Kadangi tai asmeninis blog’as, už klaidas galima atleisti. Tekste jų yra dar daugiau, kurios akis bado 😀

    O, klausimas, kokiais pagrinde būdais naudojami šie rezistoriai? Kaip jungiami ir pnš. Gal kokių teoretinių užuominų?

    P.S. Patiko naujas santykinio atvaizdo dydžio matavimo būdas – naudojant klaviatūrą 😀 Bet vistik jokio “senso”, kol nepaiimi į rankas 😆

  2. Tai pramoninio aukštos įtampos maitblokio įtampos daliklio dalis. Maitblokis duoda rodos iki 40kV įtampą. Kadangi rezistoriai buvo užlieti kažkokiu silikonu, tai schema labai netiksliai nustačiau. Rodos po įtampos daugiklio stovi 3 rezistoriai nuosekliai ir eina į matavimo grandinę.

    Deja pavyko išsaugoti tik vieną tokį maitblokį ir dar nežinau kaip veikia. O štai tuos silikono gabalus išmetė į šiukšles, tai aš vieną po truputuka ir išlukštenau. Liko keletas aukštos įtampos diodų, 0.01μF x 12kV kondikų, tie rezistoriai, ir dar labai keistas tikriausiai snuberis, RC grandinė: 4 x680pF kondikai ir apie 6 ar daugiau mažaomiai rezistoriai.

    High voltage

    Čia grobis ir dar trafukai. Trafukai tokie keisti, su beveik neįzoliuotom apvijom. Vieno modelio maitblokiuose stovėjo po vieną trafą, kitur po du. Paleidus trafa maždaug nuo 50V ir 15kHz iškarto pramušė- negalima be apkrovos leisti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *