Keletos apkrovų valdymas

Vienam skaitytojui kilo klausimas:

Sveikas Levai,ir nepyk,kad ne ta tema tersiu savo komentaru. 😀 Gal galetum parekomenduoti kokia schema,uzuomina apie valdyma “gyvos grandines” (220v) su atmel,ar dar kuo nors? nesiulyk LPT,schema turi buti visiskai atskira,arba bent jau dalinai,nuo kompiuterio,ir 8 valdymo isejimai man mazokai. butu gerai 15-25OUT jeigu galima. 🙂 http://discolitez.com/files/images/ssrcircuit.gif kazkas panasaus,tik vietoj 8 kiek galima daugiau,ir vietoj LPT butu naudojamas atmel,rpi,arba bent kas,netgi tas prakeiktas kompas,kad tik butu galima valdyti kuo daugiau prietaisu

Pabandom panagrinėti šią problemą. Užduotis tokia- reikia valdyti apkrova su kompiuteriu. Ir kuo daugiau kanalų. Jokių archainių metodu ir aišku kaip
galima paprasčiau. Ryšis su kompu lieka tik USB arba USB/serial/I2C/RS485 variantas. Taigi aprašau visus kuriuos sugalvojau ir suradau.

Dar vienas momentas- tas diskolitez puslapis šneka apie lempų valdymą. Jei užklausėjui norisi to pačio, tai nereikia išradinėti dviračio. Yra DMX sistema, kad ir čia http://www.ulrichradig.de/home/index.php/dmx yra gerų projektėlių.

Variantai:

valdymas
Variantas A: tai mano senesnis CNC staklių motoriukų valdiklis. Jis per RS485 pajungtas prie USB-RS485 kiniško adapterio. Principas toks- per serial portą siunčiam baitą ir to baito bitai valdo 8 mosfetus. Prie mosfetų galima jungti mažavoltes apkrovas arba kokias nors rėles. Čia naudojama maža mikroschema, todėl ir mažai išėjimų. Jei didesnę ATMEGA paimti, išėjimų kiekis padidėtu. (softas kažkur jau yra šiuose puslapiuose).

valdymas
Variantas B: Čia nedabaigtas variantas- mano klaida, kad prilitavau 3V I2C mikroschemą (PCA9501D). Tai I2C perėjimas į paralelinį. Mikroschemą galima užprogramuoti kaip išėjimą ar įėjimą. Atitinkamos kojos valdo opto išrišimo mikroschemą MOC3063. Ši mikroschema toliau turi valdyti simistorius (triac) kurie valdo 230V apkrovas. Aišku čia reikia dar prisukti kokį mors MCU su I2C, o gal yra kiniškų I2C-USB adapterių. Galima kokį nors USB-I2C adapterį su AVR mikroschema sukurti.

valdymas
Variantas C: Jei yra kažkoks MCU kuris turi ryši su kompu per serial ar USB, tai tas procesoriukas gali valdyti ir kitokas mikroschemas. Kad ir tokią senovinę Sanyo mikroschemą LC7935. Ta mikroschema tai serial-paralel keitiklis su užtvirtinančiu registru. Paprasčiausias serial in ir 32 bitai išėjimui. Šią mikroschemą aš išlupau iš kažkokio dauginimo aparato ar fakso. Tokio senoviško. Ten valdosi LEDai. Gauti tokią mikroschemą tikriausiai sunku, bet yra ir paprastesnių variantų.

valdymas
Variantas D: Čia tas paprastesnis variantas su nedeficitinėm mikroschemom. Tai HEF4094. Tai tik 8 bitai, bet tinkami eksperimentams, nes mikroschemos agregatuojasi iki begalybės. Čia ir matosi net 6 mikroshemos- 48 bitai.

valdymas
Variantas E: tai išviso didelė mikroschema. Jos datsheeto aš pilnai neradau, tai Texas Instruments SN755864A. Tai tas pats, kas ir anksčiau, tik viename korpuse 64 bitai ir aš nežinau tikslios maksimalios įtampos kurią gali junginėti ši mikroschema. Kadangi tokios mikroschemos lupasi iš plazminių televizorių, įtampa gali būti ir aukštesnė. Taip pat turi būti super didelis veikimo greitis.

valdymas
Variantas F: Čia pigus, paprastas ir lengvai gaunamas sprendimas. Tai kiniškasI2C I/O extenderis. Jais prekiauja viskios internetinės parduotuvės. Tai paprasčiausia I2C mikroschema PCF8574T. Galima kelias mikroschemas jungti prie to pačio buso, reikia tik pakeisti mikroschemos adresą su atitinkamu trumpikliu.

valdymas
Variantas G: Nežmirštam tuos pačius kinus- čia LED matrica. Ją valdo firmos Holtek mikroschema HT1632. Jei reikia mažiau kojyčių, siūlyčiau susirasti pigų DVD grotuvą su VFD ar LED indikatorium. Tikrai ten rasit kiek mažesnę Holtek mikroschemą.

Prie visų variantų galima prijungti tranzistorinius raktus apkrovai ar rėlei arba pajungti vienokią ar kitokią MOC mikroschemą valdyti ir izoliuoti 230V simistorius.

Gal vėliau įdėsiu ir kitokių variantų.

O dabar pašnekam apie nemalonumus. Jei prie apkrovos jungiam ką nors svarbaus, reikia užsitikrinti, kad paleidžiant elektrą ar išjungiant prietaisą, pereinamieji procesai nesukeltu bereikalingų jungimų. Kai kurios mikrochemos yra atsparios tokiems reikškiniams. Jei neklystu, buvau atradęs “non volatile” mikroschemas kurios netgi atsimena paskutinę buklę po elektros išjungimo.
Tai gana svarbu, jei apkrova valdomo procesoriuko ir jo inicializacija užtrunka. Ta pati problema yra ir jungiant prie to pačio LPT porto. Ypač todėl, kad kompiuterio OS kartais ieško pajungto printerio ir ten visokie bitukai vaikšto. USB portas irgi skanuojamas. Dėl serial aš nežinau, bet reikia organizuoti taip softą, kad tik specialios komandos galėtu jungti apkrovą- gal net CRC skaičiuoti.

LPT schema
Tai aišku LPT porto schema, bet čia hardwariškai padaryta, kad tik tam tikras baitas valdytu schemą (šaltinis sump.org). Tačiau panašiai galima organizuoti ir bet kokias aukščiau pateiktas schemas. Gal 8 bitų ir nereikia, bet paimti 2 bitus, kad kombinacija 01 sakysim įjungia apkrovą, o likusios- 00, 10 ir 11 išjungia. Tikimybė, kad įjungiant registre bus būtent tokia atsitiktinė kombinacija artėja prie nulio.

9 replies on “Keletos apkrovų valdymas”

  1. Dekui uz issamu aprasyma,bet butent nerandu kur lietuvoj,KLAIPEDOJ butu galima pirkti reliu kuriuos butu mazavoltes ir ijungtu 240 itampa,lemonoj nera arba nemoku ieskoti. ebay pilnas to slamsto,o man reikia labai greitai tai padaryti. beto skirtas ne vien lempom,tipo ale home automation

  2. Kaip Klaipėdoj nežinau, bet Kauno Lemonoje yra reliu:
    G6RN-1-5 5VDC; 8A/250VAC; 5A/30VDC
    Relė 5VDC 125R 2xU 1.25A Finder F3022-05 RoHS
    Relė 5VDC 69R 15A Sun Hold RAS-0515

    … jei per tranzus, tai ir 12V tinka:
    Relė 12VDC 360R 2xU 8A Omron G2RL2 RoHS
    … ir visas kalnas kitokių rėlių.

    Beja, daugelis straipsnyje paminėtu mikroschemų gali dirbti ir prie didesnės nei 5V įtampos. Reikia skaityti datasheetus.

  3. Sveiki, turi klausimėli Autoriui bet offtopiko. Senesniuose straipsn. rašėte apie lazeri, iškilo klausimas ar tas lazeris galetu pradegint VIAS spausdintineje ploksteje? Faktiskai butu galima tada nenaudot gražteliu

  4. Labas vakaras Levai. Dažnokai paskaitinėju Jūsų įdomius straipsnius. Taigi, nesenai draugas atidavė sena kompa su Pentium4 procesoriumi, ir senais ramais. Sako lyg ir veikia… Parsitempiu ta gargarą namo, prisijungiu prie elektros… Malūnai sukasi, o iš kompo tik garsai tokie, lyg atrodo su vaizdo korta jam negerai. (Plokštėj vaizdo kortos nėra integruotos), tad idėjau kitą. jokio vaizdo jokio garso. Na kas liko – pagrindinė sugedusi… Taigi, mastau taip, mąstau kitaip, ką čia padarius… Galą ten žinosi kas jai nudvesė… Taigi, youtubėj pažiūrėjau kaip rusai kompų plokštes taiso (na kaip taiso bala jų nematė), bet sudomino, kaip jie randa gedimus. Turi jie PCI POST test card. Kiek ieškojau Lietuvoje neradau (bent internete). Ar teko pačiam ką nors girdėt apie tas kortas? Ar galima jų gaut Lietuvoje?

  5. Tik labai prabangias motinines plokštes apsimoka remontuoti. O tie visi PCI diagnosteriai dažnai nepadeda, nes dažniausiai nepasileidžia čipsetas ir nėra to PCI kodo. O ir šiaip, čipseto gamintojai senai nebesilaiko to diagnostinio POST kodo standartų.
    Tiesa mano naudojamo kompo motininė turi integruota LED indikatorių. Buvo postas apie tai.

  6. Sory kad neradau kur tinkamiau pakomentuoti bet Vaboli koki cia nauja projekta darai ir kam cia dirbi :)))
    equcefalas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *