Panelių ir ženkliukų gaminimas

Kai jau pagaminam prietaisą, reikia jį kaip nors dizaineriškai sutvarkyti, kad jis padoriau atrodytu ir jis taptu ergonomiškas. Vienas iš elementų kuriuos reikia sutvarkyti yra panèlės ir falšpanèlės. Taip pat prie to priskiriu logotipų ženkliukus, užrašus ir kitokias smulkmenas.

Čia mano remontuojamo prietaiso priekinė panèlė. Matosi LCD ekraniukai, mygtukai, jungtys…
paneles pjaustymas lazeriu

Tačiau realiai čia dvi panèlės- viena tikra kita falšyva. Kuri yra kuri aš nežinau. Tačiau viena mechaniškai laiko visus elementus, kita uždengia daugelį varžtų ir daro dizainerišką vaizdą.
paneles pjaustymas lazeriu

Čia kiek vaizdo iš vidaus. Matos, kad ne viskas gražiai padaryta ir reikia kai ką užmaskuoti.
paneles pjaustymas lazeriu

Nutariau pasinaudoti lazeriu ir išgraviruoti visus užrašus plastike. Naudoju permatomą plastiką ir visus užrašus darysiu iš kitos pusės. Todėl viskas daroma veidrodžio atspindy. Tačiau tai dariau pirmą kartą ir kad nepagadinti jau pagamintą panelę parinkau plastiko atraižas.
paneles darymas

Jas nuriebalinau ir padengiau dažais.
paneles darymas

Poto bandžiau visaip graviruoti. Čia jau iškilo keletas problemų. Graviravimas- tai tikslus medžiagos pašalinimas nepažeidžiant aplinkui esančios medžiagos. Todėl, po keletos eksperimentų, galiu pasakyti, kad reikia graviruoti maksimalia galia ir maksimaliu greičiu. Nes kitais atvejais arba plastikas apsilydo arba atsiranda mikro įtrūkimai.
Išgraviruota ruošinuką padažom flamasteriu, kad atsirastu kontrastas.
paneles dazymas

paneles dazymas
Nuotraukose kiek matosi, kad rašalas patenka į krakeliūras ir gaunasi negražiai.

pagaminti paneles elementai

Kitas defektas gaunasi pjaunant- pats plastikas ir ypač dažai apsvyla nuo karščio ir dumų. Čia sprendimas, beja panaudojamas ir graviravimo metu, labai paprastas- reikia plastiką padengti šlapiu laikraštiniu popierium ir graviruoti bei pjauti kol popierius šlapias. Tas nedidelis kiekis vandens beveik netrukdo lazeriui, tačiau puikiausiai stabdo šilumos plitimą ir apsvilimą nuo dumų ir liepsnos.

laikrodukas su zenkleliu
Vienas iš pagamintu elementų panaudotas ant laikroduko korpuso.

lazeriu pjaustyta PCB spausdinta plokste
Beja, panašiai bandžiau išpjaustyti PCB. Deja čia atsirado kita problema- mikro dažų sluoksnis prie pat vario nesusidegina. Tikriausiai čia apsaugo pats varis kuris sugeria lazerio šilumą. Jei padidinti galią, gaunasi netikslus paveiksliukas. Kogero ant žalvario viskas gavosi geriau vien tik dėl kažkokių optinių ir šilumos efektų. Aš bandžiau tą PCB ėsdinti ir gavosi didelis šudukas- pradėjo atsilupinėti dažai, o daugelyje vietų dar nebuvo nugriaužti takelių tarpukai.

P.S. to prietaiso panelę dar nepagaminau. Paprasčiausiai nėra laiko ir labai jau tingiu.

5 replies on “Panelių ir ženkliukų gaminimas”

  1. Naudojam tą ką turim. Paprastoje parduotuvėje nė vienas konsultantas nesugebėjo pasakyti tiksliai kokia ten plastmasė- ar polistirolio klasė ar polimetilakrilatas ar dar koks… O ir šiaip, plastiką gavau dovanu.

    O dabar apie blogumą. Mano turimas plastikas nuo dažų pasidaro trapus. Ir pats pradeda skylinėti įtampos zonose. Taip pat pjaustytas bet ne dažytas plastikas puikiausiai atrodo ir net specialiai lankstomas netrukinėja. ble.

  2. Ta nuotrauka su PCB galetu issididinti, o mazdaug kiek laiko uztruko lezeriui isgraviruot tuos dazus nuo PCB ir koks PCB dydis?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *