Pradinis dažnomačio stiprintuvas

Kažkaip prireikė pamatuoti dažnį ir mano dažnomatis kažkodėl nieko nerodo. Kilo mintis, kad kažkada sudeginau jo įėjimą (jis ten paprastutis ir nelabai jautrus buvo), todėl nutariau padaryti vieno vakaro projektą ir perdaryti to prietaiso įėjimo bloką. Juolab, kad po ranka mėtėsi kažkokio Hughes gamybos prietaiso plokštė donorė.
Ten, tarp kitų gerybių buvo ir OPA658 operacinis stiprintuvas.

The OPA658 is an ultra-wideband, low power current feedback video operational amplifier featuring high slew rate and low differential gain/phase error. The current feedback design allows for superior large signal bandwidth, even at high gains. The low differential gain/phase errors, wide bandwidth and low quiescent current make the OPA658 a perfect choice for numerous video, imaging and communications applications.

Todėl skutimo metodu pasidariau mažą plokštelę ir sudėliojau ant jos detales. Visos detalės nuluptos nuo tos pačios plokštės, todėl rezistoriai tokio didelio korpuso.

OPA658 wide preamp
(paveiksliukas pasididina)

O pati schema tai beveik vienas prie vieno iš datašyto. Tik aš užkėliau stiprinimą iki beveik komparatoriaus lygio, nes man tikrai nesvarbu iškraipymai, man svarbu, kad ir mažas signalas temptu iki mikrokontrolerio lygio.

OPA658 wide preamp
Įėjimo signalą riboja dvigubas diodas (bav99 ar koks ten) kondikai bet kokie. Signalas gaunasi vos ne stačiakampis ir beveik iki Vcc lygio (5V).
Tačiau dažnomatis vistiek neskaičiavo dažnio. Jaučiu, kad jis jau seniai nustipo- per paskutinius devynis metus vis visko prikentėjo. Nors ir displėjus veikia, rodo informacija, bet PICo taimerio kojytė matyt nusikibirkščiavo ar dar kasnors panašaus. Reikės konstruoti naują dažnomati, gal pakeliui integruosim gigahercinius hardwarinius daliklius, nes ta pati donorinė plokštė lygtai kelis turi.

3 replies on “Pradinis dažnomačio stiprintuvas”

  1. OPA658 maitini iš 5V ir tikiesi išėjime signalą matyti? Taigi jis ne rail-to-rail! Maitinamas iš +/-5V, nepkrautam išėjime geriausiu atveju duoda +/-2,9, tai maitinant iš 5V, maksimali signalo amplitudė bus 0,8V – nuo 2,1V iki 2,9V. Kažin ar skaitmeninis dažnomačio įėjimas traktuos tai kaip loginio lygio pasikeitimą 🙂
    Bent jau -2 V reikia paduoti į minusinį maitinimą, o ne GND, kad skaitmeninis įėjimas reaguotų.

  2. Veikia tas OPA, nors jis ne rail-to-rail. Deja oscilografo screenshoto neturiu. Aišku keliais voltais užkelti įtampą galima… aš gal kiek per mažai informacijos parašiau- tame minėtame dažnomatyje stovi dar ir savas stiprintuvas su level shift and kažkokio tranzistoriaus, taigi ant PICo kojos swingas vos ne rail-to-rail.
    Šitas stiprintuvas buvo prijungtas, nes “originalus” žiauriai prarasdavo jautrumą prie 20MHz ir daugiau. Tai kaip buferis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *