Titaninis kastuvas

Čia ne apie titaninį šiupelį, o apie kastuvą. Metalo laužo kruvoje buvo labai daug tokių kastuvų ir visi buvo su panašiu defektu. Nežinau, ar čia gamybos brokas ar eksploatacinės problemos. Pagal bendrą susidevėjimą linkstu manyti, kad tai visdėlto gamybos brokas. Paprasčiausiai per didelis apkrovimas štampuojant ir metalas sutrukinėja.

titaninis kastuvas - titanium spade or shovel
Pats kastuvas klasikinės formos, juntamai lengvesnis. Kaip kasa negaliu pasakyti. Tačiau vieną vienetą nutariau suremontuoti.

titaninis kastuvas - titanium spade. Repair using TIG welding
Taip atrodo defektas.

titaninis kastuvas - titanium shovel
Tiesiog užlieti skilimą negalima, todėl papildomai pridėjau dar titano. Dabar trukimo vietoje žymiai storiau. Virinimas kiek neteisingas, nes titanui reikia antra pusę apipūsti argono dujomis, kad nesioksiduotu. Aš apiputimo neturiu, todėl metalas kiek apsioksidavo.

titaninis kastuvas - titanium spades! Why?
Tačiau kiek pavalius, viskas gražai atrodo.

titaninis kastuvas - Yes, it is titanium spade
Vidinėje pusėje kiek sunkiau valyti, todėl čia geriau matosi oksidai.

Dabar pabandom sugalvoti, kam reikalingas titaninis kastuvas. Galimi variantai:

  1. Lengvesnis.
  2. Nekoroduoja. Galima kasti kokią nors druską ir nepergyventi dėl rudijimo.
  3. Mandrai atrodo.

Gal skaitytojai žino kur tokie kastuvai naudojami?

11 replies on “Titaninis kastuvas”

  1. Žinoma, kad žinom…taigi su tokiu kastuvu galima užvažiuoti per marmuze Halkui, nenugalimiesiems visiems is eilės, o svarbiausia supermenui, kad nebenešiotų triusikų ant kelnių

  2. Kas įdomu, šitame linke, lopetos virintos. Rodos tik viena štampuota iš vientiso metalo. Bet čia pas rusus. Iš kur Lietuvoje titaniniai kastuvai? Negali būti, kad tarybinins palikimas.

  3. Tai gal cia nesukeliantys kibirksties irankiai. Priesgaisrineje naudojame. Rimtai nesusidomejau is ko jie pagaminti, bet nemazai kainuoja palyginus, kai reikia isigyti.

  4. Deja, Laimys neteisus 🙂 Titanas kaip tik ypač kibirkščiuoja. Ir rimtai taip… Jei pjauti su “bulgarke”, tai reikia net gi stengtis, kad “drožlės” nesusikauptu vienoje vietoje, nes kai jos užsidega…

    Nekibirkščiuoja tai visokios bronzos ir žalvariai. Gal dar kas nors su variu.

    P.S. dar taip rimtai dega magnis, tantalas … ir cinkas, jei gerai užkaitinti 🙂 Apturėjau netikėtumą, kai neteisingai užkaitinau cinko pilną tigliuką iki 800oC. O tantalo miltukai užsidega net neužkėlus iki šimto laipsniu… pirofòrinis metaliukas.

  5. Skaičiau knygą „At the Abyss: An Insider’s History of the Cold War“. Tai ten buvo paminėti titaniniai šiūpeliai.
    Sugriuvus sovietų sąjungai karinės gamyklos turėjo persiorientuoti. Tai 1991-1992 metais gamyklos prie Uralo pradėjo gaminti šiūpelius iš medžiagos kurios turėjo sočiai.Procesas išlaikė labai daug darbo vietų, o ir pačius kastuvus „partneriai“ iš vakarų labai gerai pirko. Tik savaime suprantama ten jie buvo naudojami ne žemei kasti, o iškart išlydyti.

  6. Nu jo, taip buvo, bet šis kastuvas utilizuotas 2016 metais ir Lietuvoje. Nebe tie laikai! Visgi tikiu, kad kažkur Lietuvoje gaminami titaniniai kastuvai.

  7. Tie lopaty77 geriau kokius einamų rūdijančių karučių modelių sparnus/duris štampuotų 🙂

  8. Turiu klausimėlį apie titaną – ar neteko jo chemiškai “nuspalvinti”, kad gautų tolygią spalvą? Ta prasme pusiau buitinėm sąlygom sunku palaikyti tolygiai reikiamą temperatūrą, kad tolygiai oksiduotusi.
    Čia darbe radom iš senų laikų užsilikusių titano vamzdžių galų, bandom pritaikyti buityje. kiek žinau, buvo naudojami ar tai sieros rūgščiai ar tai kaustiko sodos tirpalui transportuoti..

  9. Taip teko zaisti. Tinka bet koks tirpalas, geriausias tai paprasta soda. Dar reikia gero maiblokio su gera itampos stabilizacija. Nes spalva keiciasi vos ne kas volta. Ir jei daugiau spalvu tai reikes gana aukstos itampos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *