Baltas vs Geltonas

Pašnekėkim apie rasinę viršenybę… lol. Iš tikro, pašnekėsim apie “baltus” kompus ir kiek palyginsim su “geltonais”. Paprastai, labai retai papuola grynakraujai balti kompai. Kiek čiupinėjau ansksčiau, tie “balti”, viduje kiek buvo “geltoni”. Tačiau dabar papuolė partija sunaikinimui tikrai kilmingų “baltų” kompų. Vienas toks kompas ir atsirado mano namuose- pakeitė net du senus kompus ant kurių buvo daromi rizikingi eksperimentai, testuojama visokia hardwarė ir šiaip ant jų dirbo giminės. Šis “baltuolis”, tai Hewlet Packard HP xw4600 workstation, su Windows Vista licenzija.
Ši platforma palaiko visą eilę pentium procesorių, maniškis papuolė su intel quad core ir neatsimenu kiek megahercų, 2 gigais RAM (kuri iškarto upsigreidino iki 4Gb), dviem 500Gb diskais sujungtais RAIDu, Intel X38 Express chipsetas, DVDRW (dabar stovi du), video plokštė buvo nvidia quadro, bet dėl specifinės jungties tapo kažkokia kita nvidia.

HP workstation xw4600
Pirmas įspudis- velniškai sunkus kompiuteris. Kompiuterio korpuso skarda primenu seną gerą 20-ta amžių, kai dar netaupydavo geležies. Ant tokio korpuso galima laisvai atsisėsti ir net gal užlipti kojomis. Korpusas tikrai atlaikys. Viskas išsiima ir atsidaro be atsuktuvo. Tam reikalui skirtos žalios spalvos svirtelės. Beja, maitinimo šaltinis kiek didesnis už standartinį (dydžiu), galia tik 475W, tačiau tikriausiai tikri vatai. Ir maitblokis rodos turi skirtingus 12V railus.

HP workstation xw4600
Viduje, kaip nekeista, HP gamybos (brando) motininė plokštė. Ne koks asusas, bet tikras HP. Nekreipkit dėmesio į Gygabito platų šleifą. Jis pajungtas vėliau, nes reikia ištraukti duomenys iš seno kieto disko, ir mano kompai jau nebeturi šios jungties. Todėl naudojam PCIe plokštelę su IDE PATA jungtim (ir papildomai dviem SATA).

HP workstation xw4600
Patiko šitas USB lizdas motininėje- tai standartinis USB A slotas, tik jis viduje korpuso. Labai patogu sumontuoji kokį nors kriptografinį- licenzinį USD daiGčiuką, kad jis nekyšotu išorėje ir nesibandytu išsilaužti. Atsidarai korpusą, smeigi USB “pirštelį” ir palieki viduje kompiuterio.

HP workstation xw4600
Kaip ir minėjau, “žalios rankenėlės”. Tai sistema leidžianti operatyviai įkišti ir ištraukti disku ir CD/DVD įrenginius. Tie juodi (ir keli balti) varžteliai skirti susukti į kitus diskus. Čia jie kaip ir atsarginiai- susukti į korpusą, kad nepasimestu. Geltona plastmasė rodos išstumia 3 colių modulį (FDD ar kortelių skaitytuvas), tačiau šioje versijoje čia nieko nėra.

HP workstation xw4600
Procesoriaus aušintuvas ne stokinis intelio, bet kažkas kito, specialaus, su heat paipais. Beja visi HP kompai šioje partijoje buvo su nestandartiniais aušintuvais.

HP workstation xw4600
Kompo nugarinėje pusėje vienas kitas lizdas ir e-sata jungtis. Taip pat gerai, kad yra COM lizdas (man jis kartais reikalingas) ir nelabai reikalingas LPT.

O dabar kas nepatinka pas šitą kompiuterį… Tai kompiuteris skirtas korparatyviniam naudojimui, todėl jam kiek daugiau saugumo momentų. Vienas iš labiausiai nervuojančių momentų, kad biosas labai panikiškai reaguoja į kieto disko keitimą ir leidžia kurtis tik iš vieno SATA lizdo. Taip, pat reikalauja, kad SATA jungtys butu išnaudojamos eilės tvarką. Čia matyt, kad nesikrautu iš svetimų diskų. Mano reikmėm, butent dažnai kaitaliojami diskai ir norisi krautis iš vieno ar kito disko (kad ir linux ar windows variantai). Deja biosas man to neleidžia darytis. Net ir naujausias biosas kiek specifinis ir tikrai nepanašus į įprasta. Dar kiek nervuoja, kad onboard RAID kontroleris labai jau daug rašo ant ekrano ir ieško savo diskų- kažkaip RAID funkcija pilnai neišsijungia.
Užtat patiko tai, kad: 7 full length slots: 2 PCI Express (PCIe) x16 graphics, 1 PCIe x8 (x4 electrical) slot, 1 PCIe x1 slot, 3 PCI slots… T.y. galiu smaigstyti papildomas kiek ilgesnes PCIe plokštes. Senas eksperimentinis kompas teturėjo tik vieną PCIe x16 lizdą. Dabar galėsiu iki galo susitvarkyti kitą eksperimentą su egzotiškom periferijom, tačiau tai jau kito straipsnio tema.
Aišku kompas atėjo su legalia windows Vista licenzija. Tačiau vištos neinstaliavau- naudojau senus XP ir kiek naujesnius Linux mint. Windows XP sekmingai persikėlė iš seno kompo be jokių perinstaliavimų (teko tik pažaisti su IDE/AHCI draiveriais).
Dar norėjau pridurti, kad į komplektą eina originali HP klavietūra su smart kortelių skaitytuvu (tinka Lietuviška ID kortelė- jungiasi prie sodros tikrai) ir paprasta HP pelė. Tačiau ši egzotiška klavietūra kogero neina į xw4600 komplektaciją, tai labiau buvusio naudotojo prigulnybė- šie kompai ir serveriai atliko SWIFT operacijas, todėl papildomi security featurai tikrai reikalingi.

Dar noriu pridurti, kad kiek lengvesnės konfiguracijos kompiuteriai iš tos pačios partijos (Intel Core 2 duo) visi turėjo kondikų gedimus. Čia jau gėda HP. Nors šiaip, kompai veikė ir su tokiais pagedusiais kondensatoriais.

Beja, gal kam reikia Drum skanerio?

4 replies on “Baltas vs Geltonas”

  1. O drum scanner’is čia tie kur tipo baisinė rezoliucija ir labai gerai juostelėm skenuot?

  2. O kodėl vis dar naudoji Windows XP? Dėl kažkokių programų, ar yra kokių gilesnių srovių?

  3. XP ir linux šiame kompe todel kad:
    1. Juo naudojasi labai retai senas žmogus.
    2. Kelios senos programos ir išorinė hardwarė nesuderinama su naujais win.
    3. Win legalūs, todėl jokių problemų su hardwarės kaitaliojimų. O ir nulaužinėti tingėčiau.
    4. Man nepatinka 8 ir daugiau. O 7 licenzijos kol kas neturiu eksperimentams.
    5. Šiaip sau…

    O dar, pas mane nėra offiso programos iš ms. 🙂

    Ir taip, tai tikras didelis drum skaneris su dviem ar trim bugnais.

  4. Dėl XP hardwaro nesuderinamo su pvz W7 – bent jau pats sėkmingai naudoju tokį M$ produktą Virtual PC – XP mode. Jokių papildomų licenzijų nereikia, pasikuria tokia sumažinta virtualkė, USB perduodi jai – ir viskas. Naudoju programatoriui TOP853, kitaip niekaip nepavyko paleist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *