Laifhakas- kaip pakeisti ventiliatoriaus sukimosi kryptį

Būna gyvenime toks momentas- montuoji sau kokią nors ventiliaciją virtuvei, prisiperki visokių ortakių, jungčių, ventiliatorių. Pradedi montuoti ir gaunasi kolizija- arba reikia perdėlioti kitaip movas arba ventiliatorius veikia “ne į tą pusę”. Aišku yra ventiliatoriai kurie dedasi pilnai į ortakį ir jam kryptį pakeisti paprasta- apsuki patį ventiliatorių. Tačiau jei nusiperki tokį:
ventiliatoriaus sukimosi krypties keitimas
Jis turi dvi skirtingus puses- vyrišką ir moterišką, kad sunerti su ortakiais. Tačiau kartai ortakiai patogiau susineria kitaip, ir oro srauto kryptis gaunasi neteisinga. O dar būna ventiliatoriai, kurie montuojasi į sieną ir turi gražias groteles. Tačiau staigiai reikia pakeisti sukimosi kryptį.

Daugelis mažo galingumo ventiliatorių kurie jungiasi į kintamosios įtampos tinklą sukonstruoti naudojant “užtrumpintos papildomos vijos” principą (su paslinktu polium). Sukamasis magnetinis laukas gaunamas su papildoma užtrumpinta vija ant variklio statoriaus. Ten magnetinis laukas kiek iškraipomas ir kiek pasikeičia lauko fazė.
ventiliatoriaus sukimosi krypties keitimas
Čia nelabai matosi, bet paprastai ant statoriaus matosi nedidelė papildoma vienos vijos apvija. Tokio motoriuko sukimos kryptis (ir kartu oro putimo kryptis) keičiama paprasčiausiai apsukant statorių.

ventiliatoriaus sukimosi krypties keitimas
Išardom ventiliatorių. Išimam rotorių, atsukam abi tvirtinimo detales ir apsukam rotorių. Jis fiziškai visiškai vienodai tvirtinasi. Todėl, kad kinai gamina abiejų krypčių ventiliatorius ir taip nereikia gaminti dviejų modifikacijų motorus.
Pakeliui patikrinam ašių sutepimą, nes kinai kartais naudoja “snarglių ir vandens pagrindo” tepalą.

Surenkam motoriuką…
ventiliatoriaus sukimosi krypties keitimas
… ir neužmirštam pažymėti, kad motoriukas sukasi jau į kitą pusę.

5 replies on “Laifhakas- kaip pakeisti ventiliatoriaus sukimosi kryptį”

  1. O norejau paklausti ar paprastai imanoma ta papildoma vija ant kitos statotiaus puses padaryti, ir padaryti atjungiama sena? Cia ideja sove tokia, kad gal galima padaryti ale rekuperatoriu papildomai dajungus triuba su kokiu prapuciamu silumos kaupeju, ir padaryti taip, kad traukiant ora is namu i lauka, pakilus keletui laipsniu silumos rinkejui, ventiliatoriu pradetu traukti ora is lauko i namus?

  2. Taip, galima taip padaryti, bet kaip komutuoti? Ten viena vija storo varinio laido. Tai padaryta ne dėl grožio, nes tokio trafo viena vija tai tik dalys volto, bet amperų tai užtenka.
    Galima perdaryti į daugiau vijų, tada galima komutuoti su kokia rėle. Bet tada reikėtu kažkaip išfrezuoti…. košmaras.
    O paprasčiau gal rasti ventiliatorių su reversu? Su kondiku motoriukai kartais lengvai keičia kryptį.
    O gal iš esmės perdaryti ventiliatoriu į kokį BLDC? Tada krypti keisti su kontroleriu? Paimti motoriuką iš kokia modeliuko, be sensorių ir komutuoti dvi fazes vietomis.

  3. Senų kompiuterinių spintų ventiliatoriai (~220V) būdavo su trimis išvadais ir kondensatoriais. Rusiškuose puslapiuose mačiau panašią vėdinimo sistemą su dviem tokiais rekuperatoriais, valdomais vieno kontrolerio. Pakaitomis įsijungia jų ventiliatoriai, vienas šyla, kitas šąla.

  4. Papildoma užtrumpinta avija tokiems varikliams gerai matyti mikrobangų krosnelės ventiliatoriaus variklyje:

    mw motoras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *