Aš laimėjau arba būkit budrus- aferizmas ir duomenų nutekinimas

Dėmesio! Longreedas, tiksliau daug paveikslėlių. Tai reali, neseniai įvykusi istorija kuri nutiko man. Ir toje istorijoje yra aferizmo ir gal netgi kriminalo elementų susijusiu su asmens duomenų nutekinimu. Veikiantys fiziniai ir juridiniai asmenys: Levas (Aš), DHL Lietuva, Seeed Studio ir Translaineris UAB.
Kaip jau visi žinote, PCB savo žaidimams aš užsisakau Seeed Studio puslapiuose pas kinus. Kaina pas juos apie 5€ už dešimt plokštelių (paprastai sunaudoju kokias 2 ar 3) ir aišku atsiuntimo išlaidos. Seniau būdavo siuntimas už dar kokius 6€ ir gaudavai paprastu paštu. Dabar jau tos paslaugos nebėra, tačiau ir laikai pasikeitė ir greitas pristatymas per DHL už 20USD/€ nebeatrodo toks baisus. Ir gaunu ne pirmą užsakymą. Nesenai persibraižiau savo GSM plokštę- ištaisiau kelias klaideles ir kai ką patobulinau. Užsakiau pas Seeed ir po kažkiek laiko Seeedas parašė laišką, kad jie pagamino ir jau išsiuntė. Tačiau netikėtai, tą pačią dieną gaunu SMS žinutę:
ismuitinimas

Tai buvo kiek netikėta. Pirmiausia, prie ko čia tas “translaineris” ir iš kur jis žino apie mano siunta ir ko jis nori? Aišku giliai širdyje aš jau žinojau kame reikalas, nes šis UAB man žinomas jau labai daug metų ir labai turiu daug nemalonių prisiminimų. Todėl įvertinus, kad blogiausiu atveju tai kainuos papildomą užsakymą pas Seeed, ėmiau jautį už ragų ir iš darbinio emailo parašiau paprastą laiškelį. Tačiau pradžiai iš Seeed puslapio visa chronologija. Matosi, kad SMS žinutė atėjo tada, kai PCB dar buvo Kinijoje. Tą informaciją žinojo tik Seeed, DHL (globalus) ir DHL Lietuva. Tačiau sužinojo ir Translaineris:
ismuitinimas

O čia mano “nustebintas” laiškas- kas per siunta?
ismuitinimas

Neužilgo gaunu laišką su įdomia informacija:
ismuitinimas
Pageltoninau jau aš, tai “paslaugos” įkainis, jei sutikčiau su jų pagalba. Čia tai dar nieko. Prie laiško prikabinta kiek svarbesnė informacija:
ismuitinimas
Tai siuntos DHL invoisas, kuris keliauja kartu su siunta ir joje yra mano asmeninė informacija- pavardė, vardas, adresas, telefono numeris. Čia, dar karta primenu, laiškas atėjęs ne iš DHL, o iš UAB Translaineris. Ką patvirtina ir papildomai prie laiško pritvirtinta sutartis, kur nurodyti visi UAB kontaktiniai ir identifikaciniai duomenys.

ismuitinimas

Suvokdamas totalų briedą, toliau laikau savo “vagą”:
ismuitinimas
Rašau, kad siuntos vertinamoji (bendra sava) vertė yra ~5€ ir tai tikrai mažiau už 22€. Kartu biški apšneku DHL darbo kokybę (tą savaite turėjau su dar 3 siuntom, viena buvo apmokestinta ir mokesčiai sumokėti. Dėl to ir skaičiau teisinius dokumentus ir operuoju keistais terminais kaip “bendra sava vertė”).

“Muitinės tarpininkas” eina va-bank ir bando kažką įrodyti:
ismuitinimas
Prašo iš manęs kažkodėl suteikti informaciją ir kogero užsakyti jų paslaugą. O kad paremti savo argumentus, prie laiško prikabintas LR muitinės lankstinukas. Panaši informacija yra ir LR muitinės puslapiuose ir kiek pasikuitus, su paveikslėliais ir Lietuvos pašto puslapiuose.

Atgal siunčiu kiek gruboką laišką:
ismuitinimas
Gal jau kiek buvau pavargęs ir jau truputi atsibodo, kai tave laiko durnium.

O čia išskiriau eilutę blogo skaitytojams kuri pati svarbiausia tame lankstinukyje. Visą lankstinuką prikabinu irgi.
ismuitinimas

Daugiau laiškų iš “tarpininko” negavau. Ketvirtadienį paskambinau į DHL ir pasakė, kad siunta išvežta į Kauną, pristatymui. Į klausimą kaip Translaineris sužinojo apie mano siuntą, mergina telefonu pasakė, kad jie yra jų komerciniai partneriai. Į klausimą dėl duomenų nutekėjimą be mano sutikimo, kiek susimėtė, poto susiėmė ir pasiūlė kreiptis raštu į DHL. Kažkaip praėjo noras raštu kreiptis į DHL, bet atsirado kažkoks noras kreiptis ADA.LT (valstybinė duomenų apsaugos inspekciją).

Penktadienį siunta jau mano rankose.

Muitines lankstinukas apie siuntas

13 replies on “Aš laimėjau arba būkit budrus- aferizmas ir duomenų nutekinimas”

  1. as pries kokius 10m tokio smagumo apturejau, verte buvo didesne tai galu gale is principo teko grazint siunta i US.
    o kaip lpastui irodyt, kad jei siunta apmokestinama, skaiciuot mokesciu nuo siuntimo kainos nereiketu ?

  2. Reikia paštui pateikti tvarkingą invoisą (sąskaitą) kur išskirtos siuntimo, draudimo, “handling” eilutės ir išrašą iš banko su mokėta suma (tinka ir paypal išrašas).
    Pas patį paštą irgi yra lankstinukas apie tai.
    Esmė tame, kad vertinant siuntą naudojama vertė be siuntimo. Tačiau jei mokesčiai jau reikalingi, tai PVM skaičiuojamas nuo pilnos sumos.

  3. Būtent. Todėl kartais labai verta pirkti iš kinų, kurie nemažą dalį kainos reklaminiais ar velniai žino kokias tikslais suverčia į siuntimo išlaidas.

  4. Ble, o as pernai uzsakinejau kateriui hidrauline vairavimo sistema, preke is kiniecio su viskuo kainavo 473,95 EUR, o tie pederastai is translainerio pasieme dar 148 EUR. Siunte sutarti, ryskiai visus duomenis gavo is DHL. Jei kas netiki, galesiu kur nors ikelt visus PDF is ju. Bet cia gal suma jau didele prekes ? Reiks skaityt kazkur, nes tarpininkai kaip ir nafig nereikalingi.

  5. prieš eura tie patys translainri imdavo ~ 120lt . teko kadaise pačiam tvarkytis tuos mtinimo formalumus . Tai teko dhl moket sandelio mokesti (berods 3 lt ) tada su popieriaii muitine , po to suismoket vilniaus aeruste veikiančiame medicinos banke paskaičiutą sumą + ~ 15lt už mokesčio mekėjimą . ps sumokėti pagal kažkokį keistą susitarimą buvo galima tik medicinos banke . tada atgal į muitinę . Visam tam reikalui teko sugaišt pusdienį vien vilniuj .
    ta skaičiavimo metodika ti irgi idomi apskaičiajant kažkurioj vietoj neskaičiujami centai .
    >Dzeraldas Klimas sinčiantis iš ne EU daiktus kurių vertė >22 Eu gali tekt sumoket pvm mokesti + muitines tarpininkam . Pačiam deklaruotis taip lengvai gali nepavykt . Gan nemažai apie tai : http://e-motion.lt/2017/09/13/kaip-jav-nusipirkta-5e-vertes-preke-lietuvoje-kainuoja-beveik-100e/comment-page-1/#comment-3165

  6. Labai keistas sutapimas, nes prieš kelias dienas mergina per televizija pasakojo, jog pačiai išmuitinti prekes (kelias knygas) labai jau sudėtinga ir brangu. Reikia parašo ir dar daug ką pildyti. Ir ops Levui iš karto jau siūloma paslauga ‘iš dėžutės’, su nutekintais duomenimis ir net klaidinanti, bandant pasinaudoti naivumu. Įdomu kiek vartotojų ant to užkimba :).
    Gal ir sąmokslo teorija, bet ar atvejis su mergina per televizija tik ne paslėpta reklama muitinės tarpininkams?:)

  7. Prieš savaitę ir aš gavau lygiai tokius (mano prekė buvo brangi).
    Vienintelis skirtumas buvo tas, kad dabar jau niekur nefiguravo kažkoks translaineris, visur buvo minimas tik DHL, visi dokumentai, sąskaitos tik su DHL logo/užrašu.

    Panašu, kad translaineris išgyvendintas iš šitos grandinės.

  8. Nenuleisk ranku ir kreipkis ADA ar dar koki Europos GDPR reguliatoriu. Per tokius gyvates mes visi kenciam.

  9. tie “pederastai” pasieme ne jokius 148 eur, o 20 eur, ar kiek ten, kitkas – valstybei. o siaip tai kai raso translaineris, tai reikia prasyti, kad perduotu kitam tarpininkui, ju yra ne vienas, ir translaineris yra ne is pigiausiu.

    ir nemaisykit muito mokescio su PVM mokesciu.

    apie siuntimo islaidas tiesiai is https://www.lrmuitine.lt/web/guest/klausimai/duk :

    Pavyzdys:

    Į Lietuvos Respubliką pašto siunta atsiųsti moteriški bateliai, kuriuos pilietė nusipirko JAV internetinėje parduotuvėje.

    Pilietė pateikė internetinės parduotuvės sąskaitą, kurioje nurodyta prekės vertė – 200 Eur.

    Pašto siuntos siuntimo išlaidos – 20 Eur.

    AB Lietuvos pašto nustatytas mokestis už teikiamas pašto atstovavimo paslaugas – 8,69 Eur.

    Prekių savoji vertė pašto siuntoje yra didesnė kaip 150 Eur, todėl jai netaikytinas atleidimas nuo importo mokesčio, nustatytas Tarybos reglamento (EB) Nr. 1186/20093 23 straipsnyje.

    Prekės „moteriški bateliai“ muitinė vertė – 200+20 = 220 Eur;

    Prekei „moteriški bateliai“ taikoma importo muito norma – 17 proc.

    Importo muito mokestis: 220×17/100 = 37 Eur.

    Pašto siuntos bendroji vertė neatitinka Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 40 str. nustatytų atleidimo nuo PVM sąlygų (daugiau informacijos rasite čia), todėl prekė „moteriški bateliai“ turi būti apmokestinta PVM (21 proc.).

    PVM apmokestinamoji vertė: 220+8.69+37 = 266 Eur.

    (muitinė vertė + mokestis už atstovavimą + importo muitas)

    Importo PVM: 266×21/100 = 56 Eur.

    Iš viso importo mokesčių: 37+56 = 93 Eur.

    ——

    kaip matote, procentai skaiciuojami su siuntimo islaidomis

  10. plius: http://www.muitai.lt/duk

    Ar reikia mokėti importo muitus ir PVM nuo siuntimo išlaidų? Kokie teisės aktai tai nusako?

    Komercinėms siuntoms (pvz. pirkiniams internete) reikia. Tai nusako Europos bendrijos muitinės kodekso 32 straipsnis, taip pat LR PVM įstatymo 15 straipsnio 15 dalis.

    Kaip apskaičiuojamas muitas?

    Muitas skaičiuojamas nuo sumos, kurią sumokėjote prekės pardavėjui, t.y. į muitais apmokestinamą sumą įeiną prekių vertė, siuntimo, draudimo, pakavimo ir panašios išlaidos. Skačiuojama dažniausiai procentais nuo sumos, pvz., drabužiams 12%, DVD ar CD diskams su įrašais 3.5%.

    Kaip apskaičiuojamas importo PVM?

    Importo PVM skaičiuojamas nuo sumos, kurą sumokėjote prekės pardavėjui, nuo muito ir kitų iki siuntos pristatymo atsiradusių išlaidų (pvz. muitinės tarpininkų paslaugų).

  11. Yozas teisus. PVM ir MUITO mokesčiai skaičiuojami su siuntimo išlaidom. Bet AR REIKIA JUOS MOKĖTI nustatoma be siuntimo ir “handling” išlaidų.

    Jei tos citatos būtų tokios:

    Pilietė pirko batus už 200€ (batai buvo 20€, siuntimo išlaidos 180€), tai jai NEREIKIA MOKĖTI JOKIŲ MOKESČIŲ. Fantastika 🙂

    Mano atveju- siuntimas 20€, plokštė- 5€. Ir aš jokių mokesčių neturiu mokėti. Tuo labiau muitinės tarpininkui už NEREIKALINGĄ PASLAUGĄ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *