Augaliniai LED

Nežinau ar tie purpuriniai LED kažkiek padeda žaliems augalams. Ir kažkaip nekilo ranka investuoti pinigus tokiom lempom. Tačiau prieš kelias dienas viena Lietuvos firma utilizavo kalną LED produkcijos ir ten buvo keletas tokių prožektorių. Dalis LED šviestuvų suveikdavo, tačiau po kelių minučių pradėdavo mirksėti ar mirgėti. Ir kai taip vyksta, manau visi šio blogo skaitytojai žino kas ten kaltas- kondensatoriai.

LED
Patys žibintai nežinomos galios, pardavėjas deklaruoja 13W (kaina 34€). LED matricoje dviejų rušių- mėlyni ir kažkokie su liuminiforu. Radiatoriai dideli, bet kontaktas tarp LED Al plokštelės ir radiatoriaus minimalus.

PCB LED
Draiverio plokštė. Matosi trys kondensatorai. Du kondensatoriai po 2.2uF 400V ir vienas kondensatorius 22uF 100V. Šimtavoltis kondensatorius jungiasi prie LED ir jis geras. Problemas kelia vienas iš 2.2uF. Schema tokia- 230V ateina per rezistorių į diodų tiltelį ir čia stovi pirmasis kondensatorius, po to stovi droselis ir stovi antras kondensatorius. Antrasis kondensatorius arba būna išsprogęs, arba praradęs savo savybes. Aš pirmąjį kondensatorių pakeičiau į tokį pat, o labiau pasvilusį pakeičiau į 4.7uF ir 450V. Abu kondensatoriai fiziškai didesni, tačiau “patrone” vietos pilna. Deja, iš 5 lempų susiremontavo tik 3. Viena lempa buvo su susprogusiu draiveriu (netgi skylės mikroschemose), o kitas draiveris visiškai nepasileido (ir jau buvo lituotas).

LED
Dabar reikia sukonstruoti šviestuvą ir apšviesti kokį augalą.

3 replies on “Augaliniai LED”

  1. Kažkur skaičiau biologo išaiškinimą – ultravioletiniai-mėlyni spinduliai skatina žaliosios masės (lapų), tuo tarpu raudona-infraraudona – vaisių augimą. O pvz. žalia spalva visiškai neturi jokio poveikio.

  2. chlorofilo sugerties spektra paziureti galima ir iskart bus aisku kodel tokia kreiva spalva augalams gerai, dabar daznai i augalinius sviestuvus dadeda kitus spalvu (led’u) kazkiek, kad akys neisvarvetu.

  3. Kiekvienam augalo augimo etapui ( tik sudygus pasirode pirmieji lapeliai, auga, jau ir vaisius veda ) yra savas optimalus sviesos spektras. O kiek esu mates Lietuvoje parduodamu augaliniu lempų – tai niekur nebuvo nurodytas spektras ir kuriai augalo augimo fazei tinkamas. Rusiškame internete daugiau informacijos apie augalines lempas ir jų naudojimo būdus, net pateikti optimalūs šviestuvų išdėstymo variantai ir atstumai nuo žemės. Konkrečių saitų neminėsiu, nes gerb. Levas palaikys mane reklamščiku. Verti dėmesio fermeriški rusų puslapiai. Prieš kelis metus iš Kinijos buvau parsisiuntęs 10w LED diodų (spinduolių ) šviečiančių fioletine Kedžio maikutės spalva. Tik dariau labai primityviai – 12 V maitinimo šaltinis ( dažniausiai impulsinis arba paprastas transformatorinis ) ir galingas rezistorius srovei apriboti .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *