Gerberiai, kas tai yr?

Norint pagaminti “Spausdintą schemą su integriniais grandynais” (bliaaaa), o kalbant tarmiškai– PCB su mikroschemom, reikia paruošti techninę dokumentaciją (gerber failus nu). Tai iš esmės failai su primityviais tekstiniais įrašais, skirtais senoviškom staklėm ir ploteriams. Dabar tos staklės gudresnės, bet failų standartai išliko tie patys. Visus failus galima atsidaryti su teksto redaktorium ir pažiūrėti ir net paredaguoti. Tačiau ten labai daug skaičiukų ir galima lengvai suklysti. Todėl yra sukurta daug brangaus softo, tačiau dažniausiai to softo ir nereikia, reikia tik pažiūrėti ar tavo PCB gražiai atrodo ir ar nėra pridaryta nesamonių.

Aš PCB užsakinėju pas Seeed, ir ten visada gerai veikdavo jų Gerber Viewer. Tačiau pastaruoju metu jis pradėjo blogai veikti arba visai neveikti. Taip pat dažnai neatsidaro jų Eagle scriptų failų nuorodos.
Seeedstudio skriptas (CAM job) kuris dar generuoja papildomą drill failą tinkama ir kitiems gamintojams.
Skriptas tinkamas visom senom, ne autokadinėm Eagle versijom. Ant autokadinės nebandžiau, rodos ten yra build in seeed pluginas. Bet aš nesu toks turtingas, kad mokėčiau autokadui mėnesinius pinigus už kastruotą versiją. Aš kaip tikras oldas naudojų paskutinę Cadsoft versiją, portable (jei suprantat kas tai yr).

Todėl aš kiek papačinau esamus jų skriptus, pridėjau, kad generuotu du drill failus. Seeed studijos su išplėtimu .TXT, o “normalus”- .pTXT.

Gautus tekstinius failus (10 vienetų, jei 2 sluoksnių PCB) galima sumaitinti mano rastam web gerber vieweriui. Nelabai supratau kas per licenzija, bet tai grynas javaskriptas, todėl galima redaguoti kodą. Palikau nuorodą į autorių, kad jis labai nepyktu. Kiek papačinau tą žiūreklį ir jis dabar gali rodyti ir seeed iškreiptus failus.

Tam net sukuriau atskira puslapį, kurio nuoroda bus meniu dešinėje arba tiesiog čia.

Vaizdelis turi gauti toks, tik visaip sukinėtis, kad apžiūrėti iš visų pusių:

sintetine PCB

5 replies on “Gerberiai, kas tai yr?”

  1. Bandžiau “sumaitinti” OrCAD’o sugeneruotus gerberio failus – “nevalgo” 🙁 Nors pateikus užsakymą pvz. JLCPCB online viewer’is juos rodo kuo puikiausiai. Įdomu, kuo gi tie OrCAD failai kitokie?

  2. Aha, vieweris tikrai neblogas, irgi prieš eile metu parsitempiau, pasiredagavau, dasidejau shorcut’u,
    eaglo košeje nevisada ižlibinsi ar gerai visi užrashai gražiai sudelioti, pageneruoji gerberius, isimeti i viewerį ir visos kliurkos gerai matos 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *