Atari 1088XEL SMD Rev.0.0

Jau seniau rašiau, kad buvo nupušimas ir paišiau SMD versiją svetimo projekto- Atari 1088 XEL (Mini-ITX Atari 8 ). Kinai pagamino pirmą PCB ir kol kas lygtai kompiuteriukas veikia. Nežinau ar kam Lietuvoje tai domina, bet Rev.0.0 likusias 4 PCB galiu padovanoti. Jei užsieniečiai jų nepaims, tikrai atiduosiu, nes jau paišau Rev.1.0, su pataisymais ir mano fantazijom. Ši revizija buvo skirta tik patikrinti ar svetima schema teisinga ir ar veikia. Šiandien pabaigiau (dalinai) ir schema veikia. Ji 99% suderinama su originalia versija, tik vietoje super brangaus USB-RS232(TTL) keitiklio aš padėjau į PCB STM32F103. Dar pašalinau vieną labai kvailą lizdą, kuris buvo tik dėl kosmetinio suderinimo su kažkokiu moduliu (Audio).

Atari 1088XEL Rev0.0
Testavimas. Nėra klavietūros kištuko (PS/2, reikia išlupti iš seno kompo). Čia minimumas, kad paleisti ir pažiūrėti. Dar nėra PAL generatoriaus, joystikų lizdų, PELĖS(!), SIO ir kažkokių prabangių išplėtimų. Kad paleisti reikia dviejų papildomų PCB- ROM lizdeliui ir MMU- PAL/GAL čipui iš originalaus kompiuterio (fuse failus ir “formules” turim, galim suprogramuoti).

Konstruktoriaus schema, BOM ir gerberiai. Dar nežinau, ar galiu publikuoti schemą Eagle formate, nes ne aš ją pradėjau paišyti. PCB grafiką tikrai galiu publikuoti, nes ji tikrai mano. Tačiau nerekomenduoju kartoti, nes tikrai publikuosiu Rev1.0, su kosmetiniais pataisymais, patobulinimais. Dėmesio! Originalioje schemoje buvo baisi klaida. Nenaudoti failų.

Kokie bus patobulinimai:

  • “Bet koks” maitinimas. Dabar reikia stabilizuoto 5V maitblokio. Gal naudojant ITX korpusą tai ir nieko, bet naudojant išorinį maitblokį galima lengvai supainioti. O tada bus pyššš ir nebėra antikvarinių mikroschemų. Ir net nepadės transilas kurį jau įdėjau. Jei nereikia- užteks nesulituoti stabilizatorių ir sujungti trumpiklį. Iš USB man nepatraukia, bet teoriškai turėtų veikti.
  • PowerON mygtukas. Dabar jo veikimas man nepatinka. Radau internete kitą schemą ir su SMD dvigubu tranzu.
  • Galutinai išsiaiškinsiu ar STM32F103 čia tinkama. Gal reikės 3V-5V lygio keitiklių, o gal veikia taip.
  • “Stock” video veiks be papildomų plokštelių.
  • PAL generatoriuje bus galimybė suderinti konturą, nes dabar viskas taip labai RND.
  • 128K režimas pagal “stock” variantą- jei turi 128K RAM, tai gaunasi kaip 130XE, jei neturi, tai kaip kiti standartai.
  • Kai kurie lizdai man nepatinka.
  • Kosmetiniai pataisymai (kai kurie takeliai negražiai atrodo, lizdai be shield-GND jungčių) ir kai kurios detalės kliuva- pvz C3 ir originalus kartridžas.
  • ką nors dar sugalvosiu

Paišant PCB man kažkaip sunkiai viskas ėjosi. Ir tik pabaigiau visus darbus, suvokiau, kad origalus 1088XEL tai keturių sluoksnių PCB. Pas mane deja tik 2. Todėl kaina stipriai mažesnė.

Dėl mikroschemų- originalus čipsetas kiek sunkiau gaunamas, bet tikrai randamas internete (ebay) ir net gal Ali. RAM čipai- tikrai parduodami Ali (arba reikia kuistis šiukšlyne- tai cache RAM senuose pentiumuose). Arba kaulinti pas mane.
PIC čipai ir jų programa- originalaus 1088 saite.
ROM ir MMU – paprastas EPROMas (turinys internete), MMU- GAL arba PAL čipas, iš originalaus kompiuterio arba galima pačiam susiprogramuoti- source funkcijos ir fuse failai internete. GAL suprogramuoti lengva, su PAL sunkiau, teks prašyti Levo pagalbos.
Dėl loginės smulkmės… Originaulaus konstruktoriaus forumuose kažkokios kalbos ėjo dėl 74F08 čipo- tipo jis turi būti greitas, o kit 74HCT serijos. Nežinau- šiuolaikinės mikroschemos visos greitos (palyginus su 1970 metų dizainu). Savo versijoje panaudojau šrotą, nes mūsų gerbiamieji mikroschemų pardavėjai (Lem.. ir Spi..) tai neturi, tai veža savaitėmis. O man knietėjo.
Todėl dabar sudėjau: 74VHC08, 74VHC00, 74HCT138, 74HCT08M ir 74HC74. T.y. ką radau garaže, tos VHC tipo kažkokios pagreitintos. Rodos veikia.

Apie dabartinį BOM. Jis neredaguotas ir kai kurios tos pačios detalės skirtingose eilutėse- čia grynai dėl nominalų rašymo stiliaus.

Dėl pačių nominalų- originalo autorius labai jau griežtai laikėsi “kanono”. Mano nuomonė kiek kitokia ir aš nesu tikras ar tikrai yra skirtumas tarp 3.3K ir 4.7K duomenų šynos pull-up rezistorių. Tas pats liečia kondensatorius- bent jau ant 5V šynos dėjau bet ką ko turėjau daugiau- nebūtinai 0.1uF- ten buvo ir 10uF ir 0.01uF. Šiaip, rekomenduojama ir dėlioti skirtingo dydžio kondikus dėl galimų rezonansų ir harmonikų. Tačiau čia nesiekia 4MHz maksimalus dažnis, todėl tai viskas dzin.

Biški apie PCB- tai dviejų sluoksnių PCB su gana storais takeliais (min 0.016″/0.4064mm) ir VIA (0.01968504″/0.500mm) skylutėm. Todėl net ir pats “lieviausias” PCB gamintojas turi pagaminti. Yra perteklinis GND VIA skaičius- kol tai hobby stiliaus PCB aš mėgstu “pasiuvinėti” GND skylutes.
Eletrolitų tikrai per daug- bet geriau padėti daugiau skylučių nei nepridėti. Visada galima nesumontuoti lyšnų detalių.

Va vieno daikto neturiu- PAL system clock kvarco- 3.546894MHz, dabar įdėjau 3.579545MHz. Tas duoda keistus artifaktus kai kurios programose (ir originaliam 1088XEL ta pati bėda). Arba mano koks Atari čipas turi gliukų.

Toliau tik didelės raiškos PCB nuotraukos:
Atari 1088 XEL SMD top
Virus/Top
.
Atari 1088 XEL SMD top
Apačia/Bottom
.

2 replies on “Atari 1088XEL SMD Rev.0.0”

  1. Schemoje rasta labai rimta klaida. Nekartoti. Klaidą schemoje padarė jos originalus braižytojas…

    atari 1088xel error

    O aš nepastebėjau… tiksliau pastebėjau trasuodamas, bet nesuvokiau.

  2. Svarbu neparūko dūmeliai esant klaidai 🙂 Turbūt tokiam daiktui reikia ir seno CRT, kad pajaustum retro dvasią (:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *