RIFA- visi tai turi patirti

Kas nors kiek susijęs su senoviška elektronika, turi vieną dieną susidurti su RIFA kondensatoriais ir jų užsidegimu. Pagaliau ir aš su tuom susidūriau- toks vienas keistas prietaisas veikė ir man prireikė pavedžioti šunį, kai parsibeldžiau namo, kambaryje buvo sudegusio cukraus kvapas. Teko prietaisą ardyti ir va jums priežastis:

RIFA capacitors
Didesnis kondensatorius su skyle buvo tarp fazinio (L) ir neutralaus (N) laido. Kiti du kondensatoriai jungė minėtus laidus su žeme (PE). Kiek matosi iš nuotraukos, pagrindinė kondensatorių bėda- jų permatomas plastikas. Jis su laiku sutrūkinėja ir praleidžia oro drėgmę. Po kažkiek laiko tik buuum ir pilnas kambarys dumų.
Kondensatoriai šiais laikais nelabai privalomi, bet jei keičiam, tai didysis turi būti X klasės (ar geresnis), o mažiukai- Y klasės.

O kad žinutė nebūtų per trumpa, va jums dar viena nuotrauka:
ultrawide CRT
Taip, tai “ultrawide” kineskopas. Tik dėl tokio formato ir užsinorėjau įsigyti šį prietaisą. Tačiau apie tai bus gal straipsnis kitą dieną ar gal tik naujas puslapis kolekcijos www.

3 replies on “RIFA- visi tai turi patirti”

  1. Man tai su jais buvo nelabai maloniai – kai bumtelėjo laive – tiek daug dūmų buvo… Kareivukai su ginklais aplink vaikšto, klausinėja, kas čia ir kaip… Bet priežastis kaip ne keista buvo ne tie 25 metai amžiaus. Dėl vienos pradegusios ritės vietoj apie 0V pasidarė beveik 600V kintamos su labai padoria srove. Viso sprogo 8 kondikai gal 20 min laikotarpiu, na kol supratau kas negerai. Beje, susidariusi (išvarvėjusi) derva gerai smirdi ir labai sunkiai nusivalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *