Galingas maitblokis su keliais išėjimais

Impulsinis, kompaktiškas, galingas ir ekonomiškas maitinimo šaltinis. Jo nereikia išjungti iš tinklo- nuėmus apkrovą (kad ir pervedus kokius nors procesorius į stand-by režimą) maitblokis suvartoja tik dešimtasias vatų dalis (80 mW @ 110 VAC, 160 mW @ 230 VAC).

Šis maitblokis naudoja transformatorių kurį reikia susivynioti.

Schema
Schema spausdinimui ir peržiūrai.

Tai universali schema. Galima lengvai keisti išėjimų skaičių ir jų įtampas. Tai pat galima keisti pačios schemos galingumą. Minimalistinis variantas telpa į sieninio adapterio kištuką. Naudojant silpniausią mikroschemą ir jokio aušinimo gaunasi 10W maitblokis. Su galingiausia ir taip pat be aušinimo- 50W. Su aušinimu- iki 210…290W!

Schema susideda iš kelių esminiu komponentų:

Tinklo pusės filtras, apsaugos ir lygintuvas: Kam skirti saugikliai tai jau galima suprasti. O kitas detales pakomentuosiu. Keistas rezistorius prie C18 tai termo varža. Jis skirta sumažinti srovės šuolį kai įjungiamas prietaisas į tinkla. C18, TR1 CX ir C3 taip apsaugos nuo trūgdžių. Jei viską daryti kaip kinietiškame maitblokyje, šios detalytės nereikalingos. R12 (schemoje neteisingas simbolis) tai apsauginis varistorius- Jis turi užtrumpinti grandinę, kai tinklo įtampa viršija 270V. Tai apsaugo nuo įtampos šuolių. Toliau tinklo įtampa išlyginama, o jos pulsacijos panaikinamos C1 kondensatorium. Prie apsaugos elementų galima priskirti ir 2 megaomų rezistorių (R2) einanti į “L” mikroschemos koją. Kai įtampa viršija nustatyta rezistorium reikšmę, mikroschema nutraukia generavimą ir išsijungia.

PCB

Kaip matosi iš plokštės paveiksliuko- uždubliuotos detalės (kaip F2 ir F3, CX1 ir CX2) sudėtos viena ant kitos. Taip gaunasi universalesnė plokštė detalių dydžiams. Papildomi “induktyvumai” (L6-L9) tai papraščiausi trumpikliai. Plokštę galima padaryti ir be jų. Bet tada, kai kurie takeliai būtų žymiai plonesni ir ilgesni. Ši plokštė specialiai sukurta su storais takeliais, kad ją būtų galima pasidaryti namų sąlygom naudojant bet kokią PCB technologiją.

PSU

Bendras vaizdas. Kintamas rezistorius skirtas derinimui. Vėliau jis bus pakeistas į du pastovius.

daugiau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *