Galingas maitblokis su keliais išėjimais (2)

Maitblokio “širdis”- TOPSwitch-GX mikroschema. Jos gaminamos įvairaus galingumo ir atitinkamai ženklinamos. TOP242 (silpniausia), TOP243, TOP244, TOP245 (aš tokią naudoju), TOP246, TOP247, TOP248, TOP249 ir TOP250 (Čia jau žvėris- 10A raktas, iki 290W galingumas).

Mikroschema pajungta pagal tipinę schemą. Eagle schema gal kiek ir kreivokai nupaišyta. Bet pagal ją bus apšnekamos likusios detalės. Šiaip, rekomenduoju nueiti į gamintojo puslapius ir pasiskaityti ne tik mikroschemos aprašymą, bet ir “design notes”.

R2 rezistorius jau apšnekėtas. Kiti svarbūs elementai, kuriuos pageidautina dėti tokius kokie reikalingi. Tai R1, D1, D2 ir C2. C2 turi būti aukštos įtampos, ne mažiau 400…500V. Chytras diodas (D2) P6KE170 apsaugo schemą nuo viršįtampių. D2, C2 ir R1 apriboja mikroschemos išėjimą (Drain) iki 700V prie bet kokių sąlygų. C2 ir R1 parinkti tokie, kad normaliom sąlygom ši apsaugos grandinė naudotu labai mažai srovės. R1- 2W galingumo. D1 tai 1N4937 ir kokį kitokį diodą kišti nerekomenduojam. Tai “Fast recovery rectifier”, 600V, 1A (impulse iki 30A)

Rezistorius R10 apriboją srovę tekančia per mikroschemą (9.08K = 80% leistinos). Jis veikia kaip trumpo jungimo apsauga. Todėl išėjimus galima drasiai trumpinti, ir jei išlaikys diodai, trafas ir kita, viskas bus gerai. O gudrioji mikroschema bus sveika.

Mikroschema gauna informaciją apie išėjimo įtampas per optoporą, kuri “gyvojoje, krečiančioje” pusėje maitinama iš specialios transformatoriaus atšakos. Kadangi čia teka labai mažos srovės, tai šią apviją galima vynioti su plonyčiu laidu. Taip pat diodas D5 toks mažytis. Įtampa čia nedidelė, tik 12V.

Nelabai supratau taip vadinamo “control” pino “aprišimo” (C5, R4, C6). C5 tai aišku- apsauga nuo aukšto dažnio triukšmo. O toliau? Gamintojo rekomendacijos: CONTROL pin capacitor: 47 μF, 10 V, low cost electrolytic (Do not use low ESR capacitor). Tuo tarpu, mano donorinėje LG ar Samsung schemoje ten stovi toks panašus į low ESR kondikas. Dokumentacijoje parašyta, kad jei irenginys ne pastoviai įjungtas, tai R4 nereikia… Bet elektrolitas reikalingas, nes jis naudojamas startavimo metu. Aj, plačiau pasiskaitykit gamintojo puslapiuose.

toliau, apžvelgiam transformatorių

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *