Balti Šviesos diodai

Kilo mintis pasidaryti kažką panašaus į šviesos diodų lempą ar prožektorių. Aišku galima pasielgti kaip kiniečiui ir padaryti viską primityviai- baterija, rezistorius ir šviesos diodas. Bet tai labai neekonomiška, beto sėdant akumuliatoriui ar baterijai šviesos diodų intensyvumas greitai mažėja. O ir šiaip labai lengva perkrauti šviesos diodus.

Balti šviesos diodai (bet jau man žinomi) tai ištikruju yra mėlyni šviesos diodai su specialiu cheminiu reagentu kuris nuo mėlynos šviesos generuoja trūkstamas spalvas. Todėl ir gaunasi balta spalva. Diodai turi labai siaurą darbinį ruožą kur jie efektyviai dirba. Iš vieno šviesos diodo gaunasi mažai šviesos. Reikia jungti kelis. Juos galima jungti lygiagrečiai, bet tada kiekvienam diodui reikėtu atskiro balasto. Arba galima jungti nuosekliai, bet tada reikia gana aukštos įtampos.

Pramonė gamina specialias mikroschemas- White LED draiverius. Tai dažniausiai impulsiniai srovės šaltiniai su įvairiom apsaugom. Aš pasinaudjau Linear Technologies mikroschema LT3486, kuri turi du nepriklausomus draiverius ir veikia nuo vienos Ličio batarėjos.

Tai standartinis step-up impulsinis stabilizatorius su srovės matavimu ir maksimalios įtampos apsauga. Nors parašyta, kad nuo ličio elemento galima maitinti 2×8 baltus diodus, kitoje schemoje pavaizduota net 2×16 diodų! Kiek supratau ten įtampa neturi viršyti rodos 35V, o srovė ~25mA (priklauso nuo matavimo šunto, mikroschemos max srovė kiek didesnė) ir kiek diodų pajungsi visiškai nesvarbu.

Bjaurumas su mano mikroschema tai toks, kad ji “naujoviška”, be kojyčių ir šiaip pamažinta…

White LED driver

Schema labai paprasta. Visos detalės paprastos. Gal kiek teko pavargti su 10μH droseliais- ilgai ieškojau archyve mažiukų. Donoras buvo Samsung skaitmeninis fotikas. Dar buvo problemos su diodais. Panaudojau IR1F4 (10BQ040), 40V, 1A šotkis – nežinau ar jam užtenka greičio. Rekomenduojamas diodas ZHCS400, tai 40V, 400mA.

White LED driver circuit diagram

O štai čia pirmas blynas. Dar paleistas tik vienas kanalas- 9 balti šviesos diodai iš mobilių telefonų. Mano fotoaparatas nusprendė, kad šviesos užtenka ir blico neįjungė. Energijos šaltinis Liion akumas (4V), įtampa ant diodų grandinės- 29V. Įtampa ant nenaudojamos pusės- 36V. Schema šalta, šviesos diodai biški kaista.

White LED driver

Tolimesni pastebėjimai…

Mano pagaminta PCB yra bloga. Joje yra kaip minimum viena grubi klaida (neįsiskaičiau į mikroschemos aprašymą) ir viena komponavimo klaida- droseliai stovi pernelyg arti vienas kito: gaunasi kaip ir transformatorius, dar pernelyg mažai vietos palikau droseliams- juos sunku įlituoti. Jei užteks kantrybės, reikės padaryti naują plokštę, kuris jau savyje turės šviesos diodų baterijas ir gal bus kiek siauresnė, kad talpintusi į kokį prožektoriuko korpusą. Labai gerai, kad mikroschema “naujoviška”, bešvinė technologija , “RoHMS”. Tai reikškia, kad ji žymiai atsparesnė temperatūroms ir nebijo perlitavimų. Šiai ši mikroschema jau trečią kartą perlituojama… 🙂

Va kaip čia atrodo:

Surinkta schema

Pakeitimai schemoje- šunto rezistorius 7.5 omai vietoje 8.06 omo. Dėl to padidėja srovė per diodus, jei rezistorius tikslus, tai iki 26.666 mA. Arba 33.3mA jei kitaip skaičiuoti. Vienu žodžiu, diodai truputi perkaitinti… kaltas, nes neįsiskaičiau į datašytą. Iš vieno Ličio akumo ši sistema šriobia 0.6A srovę. O štai jei naudoti du akumuliatorius, tai “prožikas” ima tik 0.28A.

O čia bandėm nufotografuoti kaip gi šviečia. Viso 18 šviesos diodu. Gaila, bet fotikas nesugeba perduoti švietimo galios. Tik kad išlaikymas pasidarė 1 iš 500…

Kaip šviečia...

Po kelių dienų…

Pabandžiau su 6 vnt. 40000mCd , 50mA baltais diodais. Gal kiek mažiau šviečia, nes sistema neduoda 50mA ir diodų tik 6, o ne 18. Bet šviesa labiau sukoncentruota.

40000mCd

40000mCd

7 replies on “Balti Šviesos diodai”

  1. Gal žinai kokie diodai naktiniam pašvietimui į stebejimo kameras statomi.
    Buvau išardes, bet jie ten viduj be jokio markiravimo. Šviečia tai efektingai, visiškoj tamsoj vos rausvi , bet kamera rodo kaip stipraus prožektoriaus apšviestą plotą.

  2. Kamerų pašvietimui dažnai naudojami IR šviesos diodai. Kuo stipresni, tuo geriau. IR pašvietinasm plika akim nepastebimas, o tuo tarpu visos video kamero puikiausiai fiksuoja infraraudonus spindulius. Tas švelnus raudonas švytėjimas tai pašalinis LED švytėjimas- tikrai žmogus nemato IR.

  3. O gal galėtumėte pasiūlyti koki led draiveri kad būtu galima pajungti 12 led ant vieno kanalo?

  4. Bet ten rašote kad išėjimo įtampa iki 28V. O kaip sakėte man reikia 36V. Bet o kokią alternatyvą pasiūlytumėt TPS61040 čipui?

  5. O todėl, kad nežinau kokius diodus naudosi. Todėl grubiai skaičiuoju 12*3V. O realiai reikia matuoti. Man puikiai tas TPS veikia ir su 16 LEDu.

    O dėl rekomendacijos alternatyvom- reikia žiūrėti ką galima gauti ir tada ieškoti tu alternatyvų. Aš vienus čipus gaunu iš gamintojo, kitus išlupu iš senos technikos (telefonų). Ir tada jau kuriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *