3.3V stabilizatorius

Kadangi sudegė flexas ir kol atsiuntė pakaitalą buvo laiko panagrinėti cikloną. Tačiau ciklonui reikia kiek kitokio maitinimo- 3.3V I/O (išorė) ir 1.2V core (branduoliui). Visa laimė, kad core ir PLL maitinimui stabilizatoriai jau sumontuoti ant PCB plokštelės kuria kartu su visu ciklonu draugiškai atidavė viena firma. Tačiau man teko paieškoti 3.3V maitinimo šaltinio. Deja artimiausias veikiantis šaltinis buvo ATX maitblokis. Jis kiek per didelis, kad pasidėti ant stalo. Gerai kad ciklonų “tiekėjai” kartu “pateikė” ir keletą prietaisų su 3.3V stabilizatoriais. Beja, šalia stabilizatoriu buvo prilituoti ir Atmel ATMEGA16 procesoriukai. Ir už juos dėkui- tuzinas mikroschemyčių tikrai privers mane jas panaudoti… 🙂

3V maitinimo šaltinis padarytas naudojant National Semiconductors mikroschemą LM2676S-3.3. Tai 3.3V impulsinis stabilizatorius kuris reikalauja tik keletos papildomų detalių. Beja, naudojant išorinį įtampos daliklį galima stabilizavimo įtampą ir padidinti.

3.3V PSU

D2 – tai tik apsauga nuo neteisingo maitblokio pajungimo. Mano konstrukcijos naudoja standartinius transformatorius nuo switchų ar rūterių. O tarp jų kartais papuola egzotikos ar maitblokiai be lygintuvo kaip nuo išorinio modemo.

C1 ir C2 tai tinklo pulsacijos mažinantys kondikai, kurie dar ir kaupia energiją impulsiniam stabilizatoriui- talpa čia nėra labai svarbi, bet kuo daugiau bus, tuo bus geriau. Ir aišku kondensatoriai turi buti geriau su maža vidine varža (low ESR). C3 ir C5 tai energiją kaupiantys kondikai- jie jau tikrai turi būti mažaomiai (low ESR) ir galintys dirbi su didelėm srovėm. Talpa- 1000µF ar daugiau. C4- boost kondikas kuris padeda darinėti vidinį mikroschemos mosfetą. Čia reikia dėti 0.01µF 50V keramiką. D1 tai greitaeigis, geriau šotki diodas. Jis turi greitai atsidarinėti ir įtampos kritimas ant jo ne daugiau kaip 1V. Induktyvumas L1 parenkamas pagal lenteles iš mikroschemos datasheeto, bet jei nenorim išspausdi didelio naudingumo koeficiento, galima dėti labai jau “apytiksles” reikšmes. Aš panaudojau SMD 27µH droselį. R2, LED2 tai tik veikiančio prietaiso indikatorius. Mikroschemos 7, valdymo, koja palikta ore kaip ir rekomenduoja datasheetas- jei reikia, galima per ją junginėti stabilizatorių.

Viskas sumontuota ant mažos folguotos plokštelės (nerekomenduojama konstruoti impulsinius stabilizatorius “ant oro” dėl parazitinių induktyvumų ar talpų) kuri įsismeigia į maketinę plokštę (breadboard).

O štai pirmasis bandytas ciklonas atsiliepė per JTAG grandinę ir net leidosi programuojamas. Tik kažkodėl neiššoko į “user” režimą. Įtariu, kad trūksta keletos rezistorių ant specialių kojyčių… Bet čia jau kita istorija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *