Ateniuatorius

O! tai lobis kuri radau labai netyčia. Aš turiu pasidaręs šiokį-tokį funkcinį-sweep generatorių. Vienintelė bėda, kad neturėjau jam ateniuatoriaus. Paprastas, anglinis rezistorius labai jau traškėjo, o vielinis turėjo per didelį induktyvumą. Iš kažkokio rusiško prietaiso buvau išlupes ateniuatoriu, bet jis labai sunkiai junginėjosi ir taip pat buvo skirtas žemiems dažniams. O šiandien netyčia pamačiau jau suniokotą amerikonišką sweep generatorių. Taip kažkur 1964 metų laidos. Jo maksimalus dažnis kažkur 10MHz, taip supratau iš skalės likučių. Visa lempinė sistema jau buvo stipriai parėjusi, o ir lempos jau stipriai pajuodusios. Bet jame buvo labai “nepriklausomai” primontuotas ateniuatorius. Paprasčiausiai dvi “bačkutės” su BNC jungtimis. Kiek teko pavargi kol atsukau colinius varžtus, bet prietaisiukas buvo saugiai išluptas.

ateniuatorius

Tai iš esmės du ateniuatoriai- vienas dešimtim decibelų, kitas vienetams. Mažiukas turi 0, 10, 20, 30, 40 ir 50 dB rodmenis. O štai didysis jau pilna skalė nuo 0 iki 10 imtinai dB. Dar viena padala kurios trūko rusiškam aparate- atjungimas.

Patys ateniuatoriai padaryti iš storasienės bronzos, pasidabruotos. Į vidų nelindau, nes pagal pirmus testus ateniuatoriai puikiausiai veikia. Labai maloniai, švelniai persijunginėja rankenėlės. O BNC jungtys su “vakarietiška” pakraipa, todėl šiuolaikiniai BNC laidai lengvai ir patogiai jungiasi. Ko nepasakysi apie tarybinius laidus- kur standartinė jungtis ant marytės plaukelio mažesnė. Dėl to “mažumo” jungtis labai sunkiai užsideda ir dar sunkiau nusiima.

2 replies on “Ateniuatorius”

  1. Generatoriau panaudojimas? Juostinių filtrų reguliavimas, įvairių prietaisų (kad ir garso stiprintuvų) amplitudinių-dažninių charakteristikų matavimas. Generatoriaus dažnis 0-10MHz aprėpia platų diapazoną. O beto, pats generatorius veikia ir be “sweep” rezimo- kaip paprastas generatorius. Jis jungiamas prie dažnimačio ir per ateniuatoriu kišamas į tiriamą prietaisą. Panaudojus 2 kanalų oscilografą, galima išmatuoti prietaiso stiprinimą (dB, kartais, V)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *