DVD lazeris

Warning! LaserPriklausiau visokių pletkų internete apie DVD-R lazerius. Teoriškai, kiekviename DVD įrenginyje yra du lazeriai- vienas raudonas, kitas infraraudonas (IR). Įrašančiam DVD įrenginyje abu lazeriai turi būti pakankamo galingumo, kad paveiktų fiziškai DVD ar CD diskelį. IR lazeriu mes nežaidžiam todėl, kad jis nesimato. O štai su raudonu galima pažaisti. Nors aš prieinu prie didelio šiukšlyno, DVD-R įrenginių randu mažokai. Ir paskutiniu metu beveik visi DVD-R įrenginiai ateina apardyti- pas visus išimti lazerių blokai.

Lazeriu blokuose būna tie reikalingi lazeriniai diodai ir visiškai nereikalinga optika. Aš kolkas užtikau trijų tipų modulius. Su apvaliais diodais, kur lazeriukai būna su trim kojom. Mobilių kompiuterių DVD-R įrenginiuose lazeriukai labai maži, bet ir jie turi būti tokio pat galingumo. Ir dar papuola moduliai su sudėtingais diodais- kur diode įmontuota daugiau technikos. Ten tikriausiai yra visas detekcijos blokas.

DVD laser

Diodai ganėtinai jautrūs. Kol pasiekiau kiek labiau apčiuopiamą rezultatą sudeginau kokius 4 lazeriukus. Geriausias (kol kas) rezultatas pavyko su šiais kvadratiniais lazeriais (pasiguglines radau, kad šitas lazeris vadinamas “hologram laser diode”). Pas lazerį, ant korpuso, priklijuotas optinis elementas. Jį reikia pašalinti. Šis elementas skaido signalą į kelias dalis (ir ne tik). Šiaip su šiuo elementu gaunasi gražios interferencinės juostelės, bet jis gana stipriai slopiną spindulį. Nulupus ši stikliuką saugokit diodą nuo drėgmės- pas šitą modelį niekas nebesaugo kristalo.

Lazerinis diodas, kaip ir paprastas šviečiantis diodas yra srovės, o ne įtampos, naudotojas. Tačiau leisti diodą per paprasta balastinį rezistorių nelabai apsimoką, nes nepavyks iš jo išspausti visos galios. Todėl maitinti lazeriui reikia susimontuoti nesudėtingą srovės šaltinį. Jis nereikalauja brangių detalių- beveik viską galima išlupti iš senos kompiuterio motinos. Schema bus sekančiam poste.

DVD laser

Čia šviečia vienas modulis, o šalia guli paprastesnis, trijų kojų, lazeriukas. Kuri aš kiek perkaitinau ir jis vos vos šviečia. Kol kas nerandu internete diodų parametrų ir kokios srovės jiems tinka. Šioje nuotraukoje, per veikianti lazerį eina apie 150mA srovė. Teoriškai optinė galia turėtu būti apie 100mW…

Nukreipus lazerinį diodą tiesiai į fotiko objektyvą gauname tokį vaizdelį. Čia išsklaidyta šviesa.

DVD laser

O čia pirmieji eksperimentai bandant sufokusuoti spindulį. Šis optinis blokas skirtas paprastiems diodams ir išluptas iš skaitmeninio dauginimo aparato. Deja, jis neskirtas fokusuoti spinduliuką į tą įprasta lazerio spindulį. Šiaip tai problemos su ta optika- reikia viską labai tiksliai daryti.

DVD laser

O dabar ispėjimas. DVD-R lazeriai veikiantys ribiniam režime yra pavojingi akim. Todėl: NEŽIŪRĖKIT Į LAZERIO SPINDULĮ SU LIKUSIA SVEIKA AKIM! IR (infraraudoni) lazeriai dar pavojingesni- jų spinduliai nematomi, bet gali pažeisti tinklainę taip pat kaip ir matomi lazeriai.

Radau Rohm firmos RLD65PZB5 lazeriuko aprašymą: max optinis galingumas (impulsinis 50% duty cycle): 240mW! Srovė pagal grafiką apie 400mA. Nors maksimali srovė per diodą tik 200mA.

29 replies on “DVD lazeris”

  1. Galima, tik du momentai- dažniausiai kito lazerio kolimatorius netinka DVD lazeriui ir 2 AA batareikos tiesiogiai prijungtos prie lazeriuko nėra nei optimalu, nei tinkama.

    Paleidus DVD lazerį pilnu galingumu galima išspausti iki 200mW optinės galios. Ar to užtenka aš nežinau- man nepavyko sufokusuoti spindulio. Bet žinau, kad galima nusipirkti ir kelių vatų galingumo lazerinius diodus.

  2. Panaudojant astronominiu rodomuju zaliu lazeriu optika manau pavyktu sufokusuoti spinduli, nors sito DVD lazerio galia gali buti per didele.

  3. turiu lazeri jis staciakampes formos is cd player kontaktu isviso 10 jai parodyciau foto padidinto lazerio paaiskintumet kur jungti 3 laidus prie savo seno lazerio?

  4. Ten kur storiausi laidininkai 🙂 Pasiemi diodų testerį ir matuoji- kur randi diodą ir dar pradeda švytėti, ten ir yra lazeris. Galimas ir toks variantas- pasiemi maždaug 4V šaltinį ir kokią 1.5K varžą ir junginėji prie visų kojų- kur švies, ten ir bus lazeris. Saugotis elektrostatikos kruvių.

  5. Sweiki gal galetumet pasakik kaip pasidarit toki lazeriuka is dvd ? as ziurejau video kai pten daro ten kazka ISEMA lazeriuko dioda ideda dvd dioda tada pajungia prie normalaus lazeriuko ta dvd dioda su lazerio driveriu ir veikia ar tai tiesa ?

  6. Pirmiausia- DVD-RW. Tik tokiuose įrenginiuose yra galingi, >200mW diodai. Antriausia- pirkti bus labai brangu. Žymiai pigiau surasti defektuotą DVD-RW įrenginį. Trečiausia- jungti prie “rodyklės” maitblokio galima (nors jis nesivadina “lazeriukas”), bet nebus to galingumo.

    P.S. Nedarkykit Lietuvių kalbos. “W” raides tik Lenkai naudoja 🙂

  7. Administratore gal galetum sukurt video kaip pasidarit pvz AS DBR turiu DVD RW ir LAZERIUKa uz 5 lt paprasta ir ka man su jeis darit kad gaut ta galinga LAZERI !!

  8. jei gali padeti pasidaryti lazeri is kokio nors aparato pvz: DVD-RW ar cd ….
    Parasikyt man i skype: andriucaxp . buciau dekingas uz pagalba…. ;D

  9. Tavo nuotraukoje, dešinėj pusėje, apačioje. Stovi šonu. Matosi trys laidai ir dalis radiatoriaus. Tik nežinau ar čia IR ar raudonas lazeris.

  10. Sveiki, persiskaiciau visas temas apie lazerius siame puslapije, bet neturiu zalio supratimo apie siuos aparatus, noriu pasigaminti “uzdeganti lazeri” pats, bet nezinau kaip ta padaryti. Manau, kad jus man padesit, nes matos, kad daug nusimanote sioje srityje. Kol kas zinau kad reikia is DVD RW isitraukti raudonaji lazeri, o kaip ji prijungti prie saltinio ir sufokusuoti neisivaizduoju.

  11. Rekomenduočiau pasiskaityti daugiau strapsniukų šiame bloge lazeriu tema. Tačiau, jei nėra patyrimo elektronikoje, tai jau kiek sunkiau…

  12. turiu du lazerius is dvd ir nlb nusimanau koki rezitoriu jungti kaskoki turiu bet nzn kokio reikia ir buciau lb dekingas jai adminas padetu siuo ir kitais iskulusiais klausimais jmganjaman@inbox.lt arba skype jastinmaik

  13. o be driverio neiseina? kur galeciau suzinot pilna schema kur koki laida junkt ir kokiu tiksliai detaliu reikia gal linka mesteltum ar pats parasyk visas dalis kas ieina i schema

  14. Sveiki issilupau dwd rw lazeri, jame yra tokios 4 mazytes prizmes, prie lazerio jungiasi tik 1 laidas- toks plonas ir platus, kaip padaryt kad lazeri galeciau pajungt an paprastu AA bateriju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *