Lazerio maitblokis 2

Kiek patobulinau lazerinio diodo maitinimo šaltinį. Įdėjau įtampos stabilizacija, max įtampos ant atviros lazerio grandinės ribojimą, impulsų (spike) gaudytoja ant lazerio. Ir keletą gal ir nereikalingų pakeitimų…

lazerio maitblokis 2

Taip atrodo plokštė su detalėmis. Deja, šios plokštės aš nepasidariau, bet manau ji teisinga. Aš visus pakeitimus dariau senojoje versijoje priklijuodamas naujas detales ar išpjaudamas naujus takelius. Pakitimus įrašinėjau į schemą.

lazerio maitblokis 2

Esminiai pakeitimai nuo pirmos versijos: IC2- 5V stabilizatorius, C4 kondikas, R11 rezistorius. Kondensatorius C2 turi būti visai mažiukas. Jis skirtas tik apsaugoti operacinį stiprintuvą nuo galimo susižadinimo. Nedėkite čia didelės talpos- ji šuntuos stiprintuvo įėjimą ir formuosis srovės šuoliai. PIN2 teoriškai reikia jungti prie fotodiodo. Ši dalis nesukonstruota. Lazeriukas veikia be optinio atbulinio ryšio. Diodai D1…D3 tai greiti šotkiai su kiek mažesniu įtampos kritimu ir greitai atsidarantys. Vienas diodas kaip ir nereikalingas 🙂

Keletas patarimu- lazerio korpusas neturi susijungti su prietaiso korpusu. Susijungs ir bus pykšt. Lazeriai bijo elektrostatinių kruvių. Labai svarbu atjungti maitinimo šaltinį lituojant diodą. Ypač tinklo maitinimo šaltinį. Pilnai atjungti! Aš sudeginau kelis diodus per tokią grandinę: atjungtas maitblokis bet įjungtas į 230V tinklą — lazerio maitblokis su atjungtu (!) pliusiniu laidu — litavimo stotelės įžemintas lituoklis. Užteko įtampos per filtrinius ir parazitinius kondikus iš maitblokio ir per lituoklio įžeminimą, kad sudeginti diodą. (Šiaip lituoklis neturi būtį “pilnai” įžemintas. Jis turi jungtis prie žemės per kelių šimtų kiloomų rezistorių… kiniečiai pachaltūrino).

Pasinaudokite nuoroda žemiau ir pasigaminkite PCB UV ar “lygintuvo” metodu.

Plokštė spausdinimui (600dpi).

Čia mano “tarpinė” plokštė:

tarpine schema

16 replies on “Lazerio maitblokis 2”

  1. kokia programa naudoji spausdinimui? lygintuo metodu darydamas ant ko spausdini? su kuo pasiulytum braizyt pcb?

  2. Kosmiui: 1) photoshop, corel draw, ar net Word. Svarbu kad suprastu dpi.
    2). Be maitblokio šviestu. Tik labai trumpai, kokia 1ms ar dar mažiau 🙂 o poto susviltu.

  3. Schema kaip ir suprantama, tik neaisku kam ta “pin4” juk yra trys pinai lazeriui, o maitinimas pasiduoda per stabilizatoriu. Ir dar kam ta antra operacinuka(ICB) nubraiziai ? 😀 juk jis nieko neatlieka.

  4. Lazeriui PIN1,4 ir 2. PIN2- tai fotodiodas- nenaudojamas. Plokštės maitinimas PIN3 ir kištukas. O PIN5 tai technologinis tikrinimo plotelis- 5V išėjimas.
    Antras operacinis pavaizduotas todėl, kad korpuse yra du operaciniai, ir neveikianti operacinį reikia “užglušinti”. Žiū datasheetą.

  5. kaip suprantu lazerio dioda lituoti su ikaitintu ir atjungtu nuo tinklo lituokliu. O siaip apsidraudimui nepadetu pvz kai lituoji visas lazerio diodo kojas uztrumpint kokia utp vielute. Paskui ilitavus, vielute nuimti. Turetu nuimti visus statinius kruvius ir pan.

  6. Tikari dziugu, kad atsiranda tokiu garbiu zmoniu kaip Gerbiamas so tinklapio Administratorius… Ish ties dekoju uz ipatingai ishsamius ir, savaime suprantama, ne visiems suvokiamus komentarus 🙂 Pirma karteli uzejau cia ir tai bus tarp mao “bookmarks”. Dekui Adminui. Linkiu tokiu paciu linksmu bajeriu 🙂 Didele pagarba ir tiems, kas nelabai isiskaito 😉

  7. turiu du lazerius is dvd ir nlb nusimanau koki rezitoriu jungti kaskoki turiu bet nzn kokio reikia ir buciau lb dekingas jai adminas padetu siuo ir kitais iskulusiais klausimais jmganjaman@inbox.lt arba skype jastinmaik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *