Lazerio maitblokis 2 (derinimas)

Warning! LaserJau rašiau, kad diodai jautrūs. Todėl maitblokį reikia suderinti prieš jungiant prie diodo.
Surinkite schemą, prilituokite viena 1.2K rezistorių prie R4, R5 ar R6 vietos. Įjunkite schemą. Pasitikrinam ar 7805 gamina 5V, toliau pamatuojam įtampa kur lituojasi lazeriukas. Ten turi būti kiek mažiau nei 5V. Sakysim kokie 4.6V. Pajungiam ampermetrą vietoje lazerinio diodo. Aš su 1.2K rezistorium jungiau paprastą, “mechaninį” ampermetrą su 0.3A skale. Nusukam rezistorių į mažiausios srovės padėtį, ampermetras nusileidžia iki 0. Pasukam iki max srovės. Dabar galima nustatyti max srovę kuria tieks maitblokis. Man reikėjo prilituoti papildomą 1.2K rezistorių ir max srovė gavosi 200mA. Tik pas mane R7 pasirodo 13K. 🙂
Susigraduojam rezistoriaus skalę. Kad patestuoti srovės stabilizavimą, nuosekliai ampermetrui pajungiam kokį diodą (aš panaudojau pasvilusi galingą raudoną lazerį, jis jau vos šviečia, bet kaip diodas puikiausiai veikia) ir pasitikrinam sroves. Rezistoriaus skalė turi nesikeisti.

Nežinau visų lazerių, bet kartais (galbūt) gali neužtekti įtampos- ant lazerinio diodo įtampos kritimas apie 3V. Gal koks super lazeris turi didesni kritima ir kelių voltų gali pritrukti sistemoje. Tada reikia kelti visos sistemos įtampą pakeičiant 7805 stabilizatorių (ar prikišant diodų-stabilitronų į mikroschemos žemės koją).

Darbas su prietaisu:

Diodai lituojami prie pilnai atjungo prietaiso. Geriau sistemą maitinti iš kokio akumuliatoriaus- aš naudoju seną signalizacijos akumą (12V 7Ah). Prieš lituojant, srovės rezistorių nusukam iki 0 padėties. Maitinimo šaltinio laidus atjungiam ir dar gal sujungiam į vieną vietą. Diodas lituojamas pagal visas “antistatines taisykles”.

Įjungiam maitblokį ir didinam srovę per lazerį. Iš pradžių lazeris vos vos švyti, poto švytėjimas kinta šuoliškai ir toliau didinant srovę, šviesos srauto stiprumas kinta eksponentiškai iki lazerio sunaikinimo. Nežinant lazerio charakteristikų nelabai rekomenduojama eksperimentuoti su srovėm. Jei turi laisvų lazeriukų, galima atlikti destrukcinius eksperimentus. Pvz paprastas DVD lazeriukas (skaitymo) turėtu buti kokiu 5mW galingumo (nežinau)- jis iš pradžių gana gerai šviečia, o prie “ekstremalių” srovių poto pastebimai “sėda” ir daugiau iš jo nieko gero nebelieka. Vienas lazeriukas gana įdomiai “miro”- jis kelis kartus užgeso pilnai ir vėl užsižiebė. Bet galiausiai užgeso visiems laikams.

IR lazeris iš CDRW įrenginio turėtų būt galingas. Jis drasiai groja prie 100mA, bet neaišku kiek tokiam režime jis veiks. Ar didinant srovę jis dar ryškiau šviečia negaliu pasakyti. Čia reikia lazerio stiprumo matuoklio, o per fotiką aš nepastebiu šviesos stiprumo pokyčių.

Raudonas lazeris pagal dokumentaciją pilnai palaiko 100mA, kogero trumpai gali patraukti arti 200mA. Impulsiniam rezime toks lazeriukas gal išlaikytu ir 300… 400mA sroves (netestuota). Šis maitblokis nepritaikytas dirbti impulsiniam režime. Bet impulsiniam režime ir gerai sufokusuotas jau turėtų deginti plonam popieriuje skylutes, uždegti degtukus ar sprogdinti guminius balionėlius.

Galingi lazeriukai naudojami tik su radiatoriais. Nes kitaip labai greitai perkais…

Ir aišku saugumas… (paveiksliukas iš www.electricstuff.co.uk – visai nieko puslapiukai beja)
Big Scary Laser

O šiaip yra paprastesnė schema. Galima naudoti LM317 kai LED draiveryje. Lazeris tai irgi LEDas.

2 replies on “Lazerio maitblokis 2 (derinimas)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *