Baltas LED ir Liion

Anksčiau minėtas LED prožektorius naudoja grupę baltų šviesos diodų. Tačiau pramonė gamina specialius baltus šviesos diodus kurie skirti didesnio intensyvumo apšvietimui. Vieną tokį diodą nusipirkau RCL parduotuvėje. Deja, pardavėjas nesugebėjo pasakyti šviesos diodo detalės numerio, tik patikino, kad per šį diodą maksimali leistina srovė yra 700mA (Nors jų interneto puslapyje parašyta 800mA). Šiaip tai gėda parduotuvei. Diodas jau iškarto sumontuotas ant nedidelio aliumininio radiatoriaus.
Tokiam “garbiam” diodui (gi sumokėjau kiek daugiau nei pusšimtį litų už diodą) reikia naudotį kokią nors garbingą mikroschemą. Sustojom ties Texas Instruments TPS61058/TPS61059 (SYNCHRONOUS BOOST CONVERTER WITH DOWN MODE HIGH POWER WHITE LED DRIVER). Mikroschema (anot datasheeto) pasižymi dideliu naudingumo koeficientu, veikia nuo vienos ličio batareikos (akumuliatoriaus), turi visas reikalingas apsaugas ir yra labai maža. Mikroschema tikrai maža, apie jos litavimo pražią galite pažiūrėti senesnėje mano weblogo žinutėje. Visas surinktas “mechanizmas” atrodo taip:

Smart White LED torch

Kai pajungiam maitinimą, šviesos diodas tikrai gerai šviečia. Deja, diodo aliumininis radiatorius gana greitai kaista (aš leidau 570mA srovę, įtampa ant diodo 3.37V. Viso apie 2W).

Smart White LED torch

Darbinės LEDo srovės kažkodėl nepasiekiau. Bėda tame, kad mikroschema ganėtinai sudėtinga ir turi net kelis darbo režimus. Diodo darbinę srovę nusako 5 rezistorių grandinė. Nors ir nustačiau apie 0.7A srovę, bet kažkodėl mikroschema priešinasi. Mikroschema iš pradžių “pakaitina” šviesos diodą ir tik vėliau duoda jam pilną srovę… Gal todėl, kad eksperimentus darau su TPS61059 kuri pagal dokumentus duoda iki 0.5A diodo srovę… 🙂

Visa konstrukcija gavosi gana kompaktiška. Jei galėčiau naudoti dvipusę spausdintą plokštę, konstrukcija gautusi dar mažesnė. Pati mikroschema beveik nekaista. Daugiausiai vietos ant PCB užima išėjimo kondensatoriai (ten reikia 3x22uF) ir induktyvumas. Induktyvumas tik 4.7uH (panaudojau nuo video plokštės). Kondenstorius dėjau 47uF tantalas +6 vnt. nežinomos talpos keramiką (manau virš 1uF kiekvienas) iš LCD matricos keitiklio. Įėjimo kondikas- 10uF tantalas + 3 keramikos.

Diodas gana gerai šviečia, bet spindulys labai išskaidytas. Panaudojus lęšį, spindulys susifokusuoja į “prožektoriaus” spindulį. Va toks, sufokusuotas spindulys gana stipriai “padeda į vietą” senesnės konstrukcijos prožektorių.

11 replies on “Baltas LED ir Liion”

  1. Gal galima būtų pamatyti to sufokusuoto spindulio fotografiją? Šiaip, iš smalsumo ;).

  2. Reiktu uzkabinti tam diodui radiatoriu, bu pastarieji, ypac neaiskiu gamintoju galios diodai, yra labai jautrus perkaitimams. Kristalo su pagrindu yra didele silumine varza, todel kai tas “star” pagrindas pasiekia ~50 laipsniu, sviesos diodo ilgaamziskumas ima sparciai trumpeti.. bei charakteristikos prasteti 😉

  3. paziurek cree.com arba jei nori ka nusipirkti tai http://www.dealextreme.com ir ten DIY lights. Man sitie Cree LED’ai kazkoks kosmosas atrodo, puse galingumo veikiantis 3W ledas su nudususia duracel prozektoriukia sviecia nerealia 🙂
    Ten kartu ir schemuciu mazu yra prie kuriu ta led emiteri ar kaip tiksliau pavadinti (visai zalias elektronikoj) yra, ir viskas pigu pigu, siuncia nemokamai i lietuva, uzima apie 2 savaites nepilnai ::)

  4. Manau, kad diodas dar stipriau šviestų, jei vietoj vieno balto diodo panaudotum du diodus: vieną geltoną, kitą žydrą (geltona + žydra = balta). Nes baltas diodas greičiausiai naudoja kokžokius filtrus dėl kurių prarandama šviesa.
    Ramybės ir laimės!

  5. Aš jau isigijau RGB LEDą (3x1W). Dabar reikia konstruoti triguba maitblokį ir pažiūrėti kas gausis. Ir dar reikia “white balance” reguliatoriu daryti… 🙂

  6. sveikas.pas mane yra toks klausymelis …turiu stara 5watu noriu nauduoti masinoi iki 6 voltu itampa pamazinsiu per lm317 draiveri nauduosi kaip pas tave klausymas ta,me ar labai syla ledas , nes dabar nauduoju per lm317 3.7 olto itampa bet kaista nesveikai 🙁

  7. Kiek jums reikės kartoti, kad tiek LED, tiek lazeriai YRA SROVĖS vartotojai, o ne įtampos. Gal ir veiks nuo tavo LM317 jei jungsi kaip srovės stabilizatorių… Tačiau LM317 bus karštas kaip velnias- perteklinę energiją kažkur reikia padėti.

    O 5W LEDas irgi turi būti karštas- ant jo išsiskiria gana daug W nuostolių ir jis kaista. O užkaitęs miršta. Todėl galingiems LEDams naudojami radiatoriai.

    Per 5W LEDą teką 1A srovės (bent jau per tokį, kur aš turiu). Iš automobilio jis ims 12…14W energijos, nes tu nenaudoji protingo balasto. 5W ant LEDo, o likę 9W ant LM317. O šviesos tikrai bus mažiau nei iš 12W kaitrinės lemputės. 🙂 Nulis ekonomijos. Bet užtat krūtai atrodys.

    Protinguose (ne Kinietiškuose) LEDų draiveriuose energija transformuojama ir tik tada viskas krūtai veikia. Tiesa, LEDai vistiek kaista, todėl ir dedami didoki briaunuoti radiatoriai.

  8. Gal galėtum pasiūlyti kokią nors 1 wato LED driver mikroschemą. Būtų gerai , jei tą mikroschemą eitų rasti Kaune ir ji nebūtų mikrobas. 🙂

  9. Kaune tai jau per daug užlenkei 🙂 Daugelį mikroschemų galima nusipirkti internete ar užsisakyti mikroschemų parduotuvėje. Siūlyčiau eiti į TI, National, Intersil puslapius, pasidaryti tinkamų mikroschemų sąrašą ir tada žiūrėti, ką čia galima gauti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *