Dekatronas

Turiu čia keletą tokių egzotiškų senu rusiškų lempučių A106. Tai didelio greičio dekatronas. Tokia dujų išlydžio lempa kuri skaičiuoja impulsus. Atitinkamai sujugus galina gauti tokį besisukantį taškelį. Deja rusiški dekatronai niekada nepasižymėjo dideliu stabilumu, todėl mano turimas dekatronas kartais sukasi, kartais prašoką kai kuriuos taškelius. Viskas dėl to, kad pajungimo schema supaprastinta.

Dekatronas

Nuotraukoje dektronas švyti visas. Dėlto, kad foto aparato išlaikymas didelis, o taškelis apibėga 5 kartus aplink per vieną sekundę (prie 50Hz tinklo). Va čia mažytis filmukas kaip bėga tas taškelis. Beja, taškelio spalva tikrai kitokia. 🙂

O štai čia mano supaprastinta schema. Dėmesio, ant schemos elementų vaikšto aukštos įtampos. Todėl schema rekomenduojama tik patyrusiems konstruotojams. Pati schema nieko įpatingo- įtampos daugintuvas ir vienas fazės pasukėjas.

Dekatronas

C1, C5- 250V, kiti kondikai 400V. R1 ir R2 skirti tik iškrauti kondikus kai prietaisas išjungiamas. Be jų, kondikai dar ilgai laiko įtampą ir duoda per nagus. Prie PAD1 ir PAD3 jungiam 230V, lemputė jungiasi: anodas prie PAD4, visi katodai sujungiami į vieną tašką ir jungiami prie PAD7, skaičiavimo elektrodas prie PAD6.

O šiaip, tai reklaminis straipsnis, nes noriu parduoti visus dekatronus per eBay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *