WLAN: išorinė antena yra gėris

Toks gana įdomus užsiėmimas yra WLAN tinklų paieška. Jau seniau, prieš metus, rašiau, kad su kažkokiu delninuku gaudžiau signalus pakeliui į darbą. Dabar užėjo noras kiek patobulinti delninuką, kad geriau imtu bevielio ryšio (WLAN) signalus. Viskas prasidėjo nuo to, kad buvo vėl surastas delninukas su ganėtinai sveiku akumuliatorium. O ir darbo kieme vėl buvo pastebėtas nekoduotas internetas. Tačiau signalas buvo silpnokas ir nemokamai naršyti internetą buvo galima tik viduryje kiemo, su pakeltu delninuku.

Tada nusprendžiau patobulinti WLNA imtuvą- padaryti išorinę anteną. Antenu turime daug, pigtailus išlupom iš kažkokių nereikalingų linksys WET11 prietaisų (viduje PCMCIA WLAN kortelė).
Iš delninuko išmečiau lazerinį barkodų skaitytuvą, o jo vietoje, prie gražios auksuotos plokštės prilitavau SMA lizdą. Pigtailo galą prilitavau prie tinklo plokštės (ten viduje Agere Systems, dabar LSI, CF tinklo plokštė). Gavosi va tokis agregatas:

WLAN antena

Nuotraukoje du delninukai, vienas kontrolinis, kitas su išorine antena. Kaip atgrubnagiui gavosi visai gražiai. Pakeliui sužinojau, kad CF kortelę galima ikišti aukštyn kojom, ir tada ji neveikia 🙂

O šioje nuotraukoje originali WiFi antena iš delninuko.

WLAN antena

Aktyvioji dalis tai tas skardelės galiukas. Visa skarda pakišta prie pat aliumininio LCD ekrano kronšteino. O PDA korpusas metalizuotas! Nelabai ir supratau, kaip ten tas bevielis ir veikė (tiesa pasakius ji biški veikia ir visai be antenos).

Viename namo gale paleidau Linksys access pointą, o signala matavau kitame gale, per kelias sienas ir panašiai.

WLAN antena
Jei tikėti skaičiukais, signalo lygis smarkiai pakilo. Nesigylinau kokiais ten vienetais ir ar teisingai ten rašo. Tikriausiai kokiais santykiniais vienetais (dB). Kas neįžiūri skaičiuku, tai va perrašau duomenis:

Delninukas su vidine antena: SNR= 10, Signal= -85dB, Noise= -95dB.
Delninukas su išorine antena: SNR=26, Signal= -69dB, Noise= -95dB.

Praktiškai antenos gerumas pasireiškė tuo, kad kieme pagavau dvigubai daugiau bevielių tinklų.

8 replies on “WLAN: išorinė antena yra gėris”

  1. Šitų omni antenų stiprinimas yra tik 2 dBi. O tavo delninukas primatavo visa 16 decibelų skirtumą. Šiaip, pagal galią 3 dB – tai dvigubai. Todėl, arba delninukas matuoja vėjus, arba tavo orginali antena laaabai chrenovai veike.

  2. Nu tai gi rašiau, kad matuoklis rodo neaiškiais vienetais. O originali antena visiška nesamonė- ji beveik ekranuota. Čia gi pramoninis delninukas, jame yra aliumininė šasi, visas plastikas “nupurkštas variu”, antena prie LCD korpuso (aliumo skarda), o priekyje- lazerinis barkodu skaitytuvas, visas suvyniotas į vario foliją.

    Dabar naudojam šitą:
    dar viena wifi antena

    Senoji išorinė antena paguldyta šalia. Šita biški geriau traukia- nemokamas internetas dabar dideliam darbo kiemo plote.

  3. nu taigi einu, einu, žiūriu, guli tokie daigtai. Pasiėmiau. Poto einu toliau, žiūriu guli tinklo įranga. Irgi pasiėmiau… nors antenikes nusuksiu. Alia kad veikia rupužiokai…

    linksys wet11

    Taigi dabar misliju, ką galima iš tokios technikos juokingo padaryti. Iš senu AP tai norėjau wifi chaosą sukelti, bet patingėjau ir maitblokių tiek nesuradau… 😉

  4. Sumasciau pagerinti telefono wifi. Jau anksciau esu pasidares PC wlan antena – D-Link DWL-G122 usb ikista i kibira, trauke puikiai.
    Telefono wifi pagerinimui buvo ideja pirkti kiniska wifi range extenderi: http://www.aliexpress.com/item/2014-High-Quality-300M-802-11N-Network-CF-WR500N-Wireless-Wi-Fi-WLAN-Repeater-Wifi-Router/1989185599.html
    arba jautru wireless routeri/access pointa su kelio antenom arba jam prijungti papildoma kryptine high gain antena, bet sumasciau paprasciau.
    Taigi klausimas butu kokia cia jungtis kuri yra kiekviename telefone? Noriu per ja pajungti antena. Siaip jos yra trys: gps, wifi ir gsm antenoms.
    http://www.howardforums.com/attachment.php?attachmentid=79776&d=1331912078
    Laptope wifi plokstes antenos jungtis panasi kaip gsm telefone bet ne tokia.
    Spejimai: mmcx, h.fl, u.fl, y.fl, mhf. Rodos ne viena ne ta, nezinau kuri tai negaliu nusipirkti..:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *