Skiriamasis transformatorius

Remontuoti įrenginius kurie jungiasi į 220V tinklą yra povojingas užsiėmimas. O jau ką nors kurti, išviso didelis pavojus. Tai pat labai sunku pvz. pažiūrėti oscilogramas ant “gyvos” grandinės.
Kad apsisaugoti nuo nelaimės, patariama naudoti skiriamąjį transformatorių (izoliacinį, en. isolating transformer).

isolation transformer

Tai dažniausiai 1:1 transformatorius (būną ir 1+1:2 ar 2:1) su gerai izoliuotom apvijom. Į vieną galą paduodame tinklo įtampą (dabar 240V), kitame gale gauname tą pačia įtampą, tik ji nėra galvaniškai susijungusi su žeme. Todėl drasiai galima čiupinėti vieną išeinantį transformatoriaus išvadą. Aišku, jei pačiupsime už dviejų laidų, bus elektros smūgis.
Papildoma “paslauga” panaudojus skiriamąjį transformatoriu tai tokia, kad dingsta visi aukšto dažnio trugdžiai iš (ir į) tinklo. Paprasčiausiai aukšto dažnio signalai nuslobsta masyvioje metalinėje transformatoriaus šerdyje.

Beja, tai nėra savadarbis prietaisas. Tai trafukas išluptas iš medicininės aparatūros. Tai Japoniškas, Daitron firmos transformatorius (Daito Shoji Co. Ltd). Papildomai jame įmontuotas kondensatorius filtravimui. Tai labai masyvus trafas su 500VA darbine (ne max) galia. Tinkamas ir 50 ir 60Hz tinklui. Faktiskai tai 1+1:1+1 trafas. Jį galima sukomutuoti ir kaip 120V žeminantį trafą ir taip pat paleisti atvirkščiai.

6 replies on “Skiriamasis transformatorius”

  1. Sveikas reikia tavo patirtie isardant Lg flatron 1953s monitoriu nebeveikia. atsukau 4 varztukus bet apace nenusiima, nesinori lauzyt juolab kai jis ne mano

  2. Reikia tureti plastikinį įrankį panasu į paltų atsuktuvą arba stiprius nagus. Paprasčiausiai korpusas turi tokius spragrukus, kuriuos reikia atkabinti ikišus į tarpelį korpuse. Galima ir su geležiniu atsuktuvu, bet didelė tikimybė truputi aplankstyti.

  3. beto problema tokia kad jokio vazdo nera palankscius atsiranda. Manau gal koks kontaktas patruko bandysiu vizualiai paziureti problema

  4. Nu tai aš esu tik vienas. Kitų autorių nėra ir niekas nenori rašyti 🙂 Gal todėl, kad visus elektroninius eksperimentus reikia PATIKRINTI ir PARODYTI veikiančius, duoti schemas ir source failus? 🙂
    Laukit, lituoju aš dabar kiek didesnį projektą. Jei gausis, parašysiu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *