Harmonikos

Čia šiaip, žinutė žmonėms kurie girdėjo žodelį “harmonikos”, tačiau nekrimto aukštosios matematikos ir nebandė parašyti Furje eilutę.
Supaprastinta teorija- bet kokį signalą galima sukonstruoti maišant paprasčiausius sinusoides, kurių dažnis vis aukštesnis. Yra visokiausių variantų tos eilutės, tačiau pasinagrinėkim pačia paprasčiausią:

Y=a1*sin(x)+a2*sin(2*x)+a3*sin(3*x)+a4*sin(4*x)+…

a1, a2, a3 ir t.t. yra harmonikų stiprumas (lygis).

O kaip pasidžiaugti ta eilute nevarginant smegenų su skaičiavimais ir programavimais? Galima pasibandyti paleisti šią mažą programą (ji veiks, jei jūsų kompas turi MS Visual Basic6 runtime).

furje

Pačios programos archyvas: (Harmoniku demo softo pilnas installas + source). Instrukcijos paprastos- smaukom parametrus ir gaunam paveikslėlį. Kadangi galim keisti tik 11 16 harmonikų, tai nelabai pavyksta gauti kiek tikslesnius vaizdelius (mano programa “nepraleidžia aukštų”). Kuo daugiau harmonikų, tuo labiau galima atkurti reikiamą signalo formą.
Jei netingėsiu, nupaišysiu kitą programą kuri leis nupaišyti bet kokį harmoningą signalą ir jį išskaidyti į harmonikas. Kažkada tai buvau padaręs ant Amiga kompiuterio, bet source failu neišsaugojau… 🙁

9 replies on “Harmonikos”

  1. per 15 min padariau lentele su exeliu kuri generuoja man analogiska grafikeli su 56 harmonikom (harmoniku skaicius tai kompromisas salygotas vos iziurimo srifto dydzio ir jo eiluciu kiekio telpancio i mano monitoriu) bet ju gali buti kiek nori daugiau. parametrus aisku reik rasyt skaiciais (nera jokiu scrolbaru), bet uztat juos galima genruot pagal betkokia formule. Jei nori galiu atsiust ta failiuka. Tokios programeles kuri isvercia ranka pakeverzota perioda pavercia i sinusu suma su exeliu aisku nepadarysiu, bet jei kas ryztusi siulyciau naudoti tinyGP.

  2. Gal gali source koda tos programos imest. Kilo noras paciam per Visual Basic susikompliuot
    ir gal kai ka pakeist 😉

  3. Naujas dizainas padarytas. O pogramos soursas (bei MS Basic6 runtime installas) jau yra pagrindiniam straipsnyje. Tikiuosi parodysi savo kurybą…

    nauajs

    Biški daugiau harmonikų, biški platesnis reikšmių diapazonas. “Defaultinių” reikšmių nekeičiau.

  4. O…. padvelke senais gerais laikais , kai univere studinau.
    Daba visa tai galima nesunkiai MatLab’e apsirasyti ir grafikus nusibraizyt.

  5. Va, kad būtent, univeras. Ar tik ne pirmojo kurso aukštoji matematika. O dėl Matlabo tai aišku jis krūtas daigtas, bet aš jo neturiu. Ir būtų sunkoka pasidalinti rezultatais su kitais. Geriausia būtų kokia Flashe suprograminti, tačiau mano žinio apie macromedia flash labai jau ribotos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *