LCD iš HP printerio su UPS051

Į rankas papuola jau ne pirmas HP spalvotas printeris su LCD ekraniuku kurio kontroleris UPS051. Kaip ne keista, internete yra šios mikroschemos datasheetas. Bėda tame, kad mikroschema kaip ir universali, o koks LCD ekraniukas įdėtas į printerį nelabai aišku. Beto mikroschema prilituota prie plokštės ir jos trasavimas nėra labai aiškus. Teko eksperimentuoti ir bandymų kelių paleidinėti ekraniuką.
Mikroschema maitinama 5V, ekrano pašvietimas su CCF lempa nuo tų pačių 5 voltų. Teko pastatyti 7805 čipą su nemenku radiatorium, nes USB portas tokios nesamonės jau nepatraukė.
Vienas išvadas buvo analoginis ir matyt lėmė ekraniuko kontrastą. Aš ji pajungiau prie Vcc ir taip netyčia invertavau LCD ekraniuko vaizdą. Tai žymiai sulėtino mano eksperimentus, nes gana daug laiko nesupratau kodėl vaizdas gaunasi toks kreivas.

LCD ekraniukas pagal visus rastus popierius išdidžiai vadinamas “480×234 color LCD”. Tačiau čia vėl kinai gudrauja. Tai individualių pikselių skaičius- kiekvienas raudonas, mėlynas ar žalias taškelis skaičiuojamas kaip individualus taškas. Iš tikrujų ekranas yra arba 160×234 arba 480×78 (pastarasis variantas pernelyg nelogiškas). Ekraną teko jungti 160×234 (480×234) režime. Spalvos taškeliai išdėlioti ekrana panašiai kaip CMOS ekranos sensoriuje, pagal Bayer spalvų filtro matricą:

GBRGBRGBRGBR…
RGBRGBRGBRGB…
GBRGBRGBRGBR…
…….

“RGB” eilutė kiek paslinkta į dešinę (rodos per pusę pikselio). Tačiau “elektriškai” jos pajungtos kaip surašiau.

UPS051 mikroschemos įpatybė- duomenis priima ir sinchroinpulso metu ir dar (bent jau šioje PCB) x koordinatė “lagina” per 160 clock impulsu. Tai prideda papildomos painiavos. Rekomenduojamas pixelclock 9.78MHz, bet tiek ekranas, tiek mikroschema puikiausiai veikia ir prie žymiai aukštesnio dažnio.

HP printer LCD UPS051
Viską “suprogramavau” ant Altera DE1 plokštės. Todėl, kad ją turiu ir joje yra Flash ROM mikroschema kurioje įrašiau tą įžymų “Your resistance only makes my penis harder!” paveiksliuką kurį visada naudoju LCD ekranų testavimui.

HP printer LCD UPS051
Čia plokštė su UPS051 mikroschema, backlight maitblokių ir kita smulkia logika reikalinga paleisti šį LCD ekraną.

Beja, yra keli neatitikimai su datasheetu arba kažkokios mano klaidos. Pirmiausia, reikia inveruoti duomenis į LCD ekraną. Antriausia, MSB bitas veikia kaip vaizdo invertavimas. Teko naudoti tik 3*7 bitus vaizdo perdavimui, paslenkant baitą per vieną bitą į LSB pusę.

Šiaip ekranas labai prastos kokybės ir turi tendencija į “burn in”. Ir tai ne mano klaidos, o matyt konstrukcijos įpatybė. Nes paleidęs ekraniuką, dar ilgai mačiau Hewlet Packard printerio logotipo vaiduoklį. 🙂

Ir pagaliau Altera Quartus programos archyvas (su “penis harder” paveiksliuko mif failu).

16 replies on “LCD iš HP printerio su UPS051”

  1. Nu čia man patiko su tuo “Your resistance only make my penis harder”, nors pavadinimas visai neatitinka paveiksliuko, o taipogi nepagavau, kodėl jis vadinamas įžymiu, nes aš net niekada apie jį negirdėjau iki šiol 🙂

  2. kaip cia yra su tavo emailais? rasiau dviejais adresais ir abiems atvejais ismete pranesima: “There was a problem! Please check all email addresses. Looks like one of them may not be formatted correctly.”

  3. atrodo issisiunte. bus kogero mano emailas sukvailiojes.. tai kaip ir gali istrinti situs postus..

  4. Hm, man visai idomu butu pazaisti su vaizdu, bet neaisku is kur gaut sensoriu… Betkoki kiniska webcama nenoriu ardyt, nes itariu rasiu kazka visiskai nedokumentuoto. Gal jau yra teke kazka surast, kas turetu bent minimalu aprasyma?

  5. Labas norejau paklausti kaip testuoji UPS’us kaip pvz istestuot ar batkes normalios ir gyvibingos

  6. MykeX: pažiūrim į batareikos pagaminimo datą. Jei akumuliatorius senesnis nei 5 metai, tai akumas jau miręs. Jei jaunesnis, tai duodam apkrovą ir žiūrim ar labai krenta įtampa.
    O protingesni UPSai patys pasako kad batareikos jau blogos.
    Jei akumas fufelnas, tai gyvasties terminas žymiai trumpesnis.

    Tomui Socratui: vaizdas matosi. Matyt nusistato “vidutinės sąlygos”.

  7. Yra kromelyje, tik kromelnykas nunešė dėžutę su LCD ir kažkur padėjo. O kadangi amžius jau, tai su atmintim nelabai kaip ir neatsimena kur padėjo. 🙂
    O beto kromelnykas labiau suinteresuotas, kad kas nors reverse engineerintu kito modelio LCD iš panašaus printerio su Epson E09/70AC mikroschema. Nes tokio LCD PCB žymiai mažesnė ir interfeisas su procesorium tik 9 laidais (tame tarpe ir maitinimas). Domina?

  8. A nu as apie kameros matrica kalbejau 🙂 Pas pati po shonu guli 7″ OLED displejus, interfeisas po 6 bitus RGB + Dot Clock + Data Enable. Uzmaitinus pasipila ivairiu spalvu linijom, padavus clocka, bei visas spalvas pakabinus ant 0, niekas nesikeicia. Atrodo paprasta, bet kodel neveikia – neatkasu dar.

  9. Tai tavo OLEDas tikriausiai su atmintim. Ji tikriausiai reikia valdyti kaip “ĮRENGINĮ”, o ne kaip paprasta ekraniuką. SU tokiais tai jau problemos be datasheeto- neaišku kokios komandos ir kaip persiduoda.

    O web kamerų tai tikrai turiu- viena mačiau kaime guli, kita darbe stalčiuje. Jos veikiančios- visi gedimai buvo dėl to, kad kiniečiai panaudojo biški laidžius termoklijus. 🙂

  10. This LCD works with UPS051 chip. All pinouts are in this chip datasheet. When using both LCD and UPS051, user must supply RGB data stream, sync clocks and pixe clock to LCD. LCD DO NOT HAVE ANY RAM, so it is dynamic display like thousands of other displays. This renders this device useless. Better to use LCD from mobile phone with integrated RAM and video controller.

    To see full circuit diagram, download FREE Quartus program from Altera web site and load archyve from this web post. It has ALL the data to rebuild and test this project. You must have any FPGA/CPLD dev board to test it in hardware.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *