10W Prožektoriukas

Dabar prasideda pati bjauriausia konstravimo dalis. Elektroninę dalį- šviesos diodo maitblokį padariau maždaug per pusdienį. Daugiausiai laiko užėmė reikiamo diodo ir droselio paieška per visus užkoborius ir sandėliukus. O štai mechaninė dalis man gaunasi sunkiausiai.
10W šviesos diodas išskiria gana daug šilumos, todėl čia su paprastu aliuminio gabaliuku neprasisuksi. Todėl panaudojau ketvirto pentiumo radiatoriaus varinę šerdį. Parinkau tokį modelį kur dalis vario yra išpjauta- matyt taip taupo varį. O varis koks nedėkingas metalas- jis minkštas, “lipnus”. Pagal įdėja, aš turėjau išgrežti 6 skylutes. Viena ar dvi skylutės laideliams, kitos skylutės tvirtinimui. Naudojau 2.6mm grąžta… tiksliau gręžtus. Nes du gręžtai nulūžo ir pasiliko radiatoriaus viduje. Nors ir gręžiau su gręžimo staklėmis. Tačiau varis turi tendensiją veltis aplink grąžtą ir sriegiklį. Gręžimas pavirto košmaru- pagreži milimetrą ir valai…

10W LED driver draiveris
Mintis tokia, kad elektronika pasislėpia radiatoriaus viduje.

10W LED driver draiveris
Dabar diodą laiko tik trys varžteliai.

10W LED driver draiveris
Čia matosi nepavykusios skylutės ir kaip pasislepia draiverio komponentai. Kitoje pusėje suformuoti laukeliai atsiremti baterijoms (akumuliatoriams). Tačiau nesumontavau apsaugos nuo mechaninio smugio ir neteisingo poliariškumo.

10W LED driver draiveris
Nedidelis testas pasitikrinti ar dar konstrukcija veikia. Beja, nepadidinau galios. Nežinau ar verta.

Šita “gilzė” įsikiša į prožęktoriaus korpusą. Tik dar viena bėda- radiatoriaus diametras per kokį 1mm yra mažesnis nei vidinis aliumininis prožektoriaus korpusas. O čia reikėtu gero terminio kontakto. Galvoju apie kokią nors varinę tarpinę. Kad ir suvyniota iš laido ir sulituota į vientisą movą. Dar pridėsim kiek termo pastos ir karštis iš varinio centro persiduos į prožektoriaus korpusą.

7 replies on “10W Prožektoriukas”

  1. heh.. Kaip tik šiandien toks P4 pakliuvo į nagus su išfrezuotu vario radiatoriumi 😉 taupo parazitai.. 🙂 O prožektorius tai nice..

  2. Vistiek reikalinga nors šiokia tokia elektronika. Negalima tiesiogiai tokiai srovei
    naudoti mygtuko. Dedi lauko tranza ir trigeri (kad ir CD4013) – srovę srebia
    mikroamperai. Ir visokios kitokios gudrybės.

    Grežiant ir sriegiant naudok Wait Spiritą (bent jau diuraliui labai gerai).
    Aš tarp diodo ir radiatoriaus dedu termogumą
    Kai kurių firmų diodai turi kontaktą su korpusu
    Ir labai retai būna parašyta kad neturi
    O kaip sužinoti ?
    Bandyti – labai jau brangus
    Jo labai jau maža atbulinė įtampa
    Sumaišysi poliariškumą ir amen
    Užtenka ir dviejų varžtų
    Šitiems Cree diodams max srovė 700 mA (ne 1A)
    Vyrauja tokia nuomonė – maksimali radiatoriaus temperatura – 80
    Tarpui užpildyti reikės labai plonos vario folijos(storos nesulenksi) – o jei naudoti termo gumą ?
    Daug eksperimentavai su Ličiu. Per kiek laiko pilnai pasikrauna ?
    Nusipirkau iš Lemonos GP1865L220 – rašo kad pilnai turi pasikrauti per 2,5h (iki srovės 100mA) – po keturių krovimų tik per naktį pasikrauna. Ar tai normalu ?
    Iš pradžių kroviau su stabilizuotu 1320 Ma ir 4,2V šaltiniu. Dar pasidariau su MAX1737. Na nepasikrauna iki 100 mA per 2,5 valandos ?
    Rašai kad Li be jokios apsaugos. Gal praktiškai patyrei kaip pavojinga ličiui nesubalansavimas, per gilus iškrovimas. Na sujungi in series (nuosekliai). Ir krauni. Ant vieno elemento dar tik 4,0 volto o ant kito jau 4,3 V – kas tada.
    Ar kada išsipūtė (sprogo). Kalbu apie kompiuterinius akumus.

  3. vai, koks ilgas komentaras 🙂
    Aliuminis ir diuralis gana normaliai gręžiasi, tuo tarpu varis labai veliasi ir jis sunkiai transportuojasi iš skylės. Gręžiau su 2.6mm gręžteliu, tai dar labiau sukomplikavo drožlių išnešimą. Nepadėjo net tepimas.

    Pas mano dioda nėra galvanio ryšio tarp diodo ir aliumininio šešiakampio. Ir nelabai gali būti, nes diodas tai 4 nepriklausomi diodai.

    Du varžtai blogai. Nėra gero prispaudimo. Diodo pagrindas (aliumo šešiakampis) per termopastą prispaustas prie varinio korpuso. Dėl pačio radiatoriaus aušinimo dar neišsprendžiau. Gal ir pabandysiu tą termo gumą, nes kaip tik reikiamą gabalą mačiau. Varinės skardelės neturiu. Mintis buvo tokia, kad parinkti atitinkamo storio varine neįzoliuota vielą ir suvynioti. Poto perlituoti visą alavu. Galiniam surinkime prideti dar ir termo pastos.

    Ličio pasikrovimo laiko nematavau. Ličio jonus krauna gana protinga mikroschema ( http://www.vabolis.lt/2006/11/21/lioio-jonu-akumu-pakrovejas/ ) kuri rūpinasi teisingais parametrais. Ši mikroschema tikrai gera, nes dar nesugadino nei vieno akumo ir kelis atgaivino. Krovimo srovė rodos max 1A.

    Nenaudoju apsaugų nes neturiu (tiesa užsakiau DX pabandymui). Kai kuriuose prožektoriuose Liion bačkutės kartais iškraunamos iki 1 ar 2V. Karta radau ir 0V. Ir nieko blogo neatsitiko- nesprogo. Dėl gyvavimo laiko tai gal ir kas blogo, bet kaip minėjau, tokių akumų turiu “kibirą”. Aš juos išsilupęs kaip vienišus “pirštelius” ir laikau pakrautus. Jei akumas pats išsikrauna arba pakrovėjas pradeda mirksėti, kad akumas blogas, tai be didelių kalbų akumas keliauja į šiukšlyną.

    Akumus kraunu po viena (tik kameros akumus kraudavau du nuosekliai). Išsibalansavimas kaip ir nesigauna.

  4. Temperatūrai nuleist gal tiktų (tik nežinau, ar tokio storio būna) išlitavimo troselis arba laido šarvas. Nors aš tai vis tiek galvočiau apie kažkokią ištisą medžiagą ir silikoninės tarpinės čia turbūt būtų idealiausios. Kažin dar kaip laidumas virtuvinės aliuminio folijos arba nuo pcb nulupto vario (nu taip, čia šiek tiek akių operavimas per užpakalį)..

  5. Gal kas nors galetu pasiulyt koki paprasta draiveri 3w LED nuo licio jonu batareikos??? jei imanoma be mikrobu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *