10W prožektoriaus pirmi testai

Pirmasis testas korpuse ir su šiokiu tokiu reflektorium:

LED prozektorius galingas
Tai paprastas prožektoriaus korpusas iš Maksimos, toks iš didesnių. Viduje buvo 3.5W halogeninė “ksenoninė” lemputė. Tą lemputę perdėjau į plastikinį prožektorių kuris dalyvauja filme. Beja visi prožektoriai maitinami iš Liion akumuliatorių. Labai patogu, pakrauni ir ilgam užmiršti batarėjų problemas.

LED prozektorius galingas
Kaip matosi iš nuotraukos, į šį korpusą telpa trys akumuliatoriai nuosekliai. Gaila, bet lygiagrečiai jie netelpa. Vos vos neužtenka korpuso storio. Dar viena problema su trim akumais nuosekliai- pilnai pakrauti akumai duoda 4.02V. O trys- 12.1V. Tai labai arti LED darbinės įtampos. O tada gali neveikti stabilizatorius ir srovė tekės tiesiogiai. Bet rodos lieka apie 1V rezervas. Jei pridėčiau poliariškumo apsaugą su vienu diodu, tai tikriausiai bėdu nebus. O trys akumai tai ~24Wh ir 3 valandos darbo su šiuo prožiku.

LED prozektorius galingas
Šviesos sklaida. Ji nėra tokia tragiška- tokiu kampu eina papildomas šviesos srautas. Tuo tarpu pagrindinis yra sukoncentruotas ir be jokios optikos. Tai gerai matosi filmuke.

Filme nufilmuoti 4 prožektoriai:
1. Žiburiukas iš senu mobiliakų. Galia- 0.665W, užtat šviečia labai ilgai. Vienas 2Ah Liion akumas.
2. 3.5W halogenas iš korpuso. Nuo karsčio lydosi plastikas. Vienas 2Ah Liion akumas.
3. “Darbinis” prožektorius iš keliolikos LEDų išluptu iš WEB kamerų. Du 2Ah akumuliatoriai. 1.5W.
4. Naujas 10W prožektorius. Kol kas tik du 2Ah Liion akumai, ateityje bus trys. Ir tik maždaug 8W.

Visi Liion akumai be apsaugų. Visi LED prožektoriai stabilizuoti ir šviečia pastovia šviesa kol nemiršta akumai. Mirštai tai kai ant draiverių belieka vos keli voltai- mirtinas reikalas Liion akumams.

25 replies on “10W prožektoriaus pirmi testai”

  1. Nu normaliai šviečia iš tiesų 😀 Kaip dieną atrodo 😀
    Beja, kur tu gauni tų visokių brangių ir spec čipų – LED draiverių? Negi perki?

  2. Dalis detalių perkama iš eBay, dalis iš gamintojo. Dalį perkam iš visokių webshopų. Šią mikroschemą padovanojo Texas Instruments. Tiesa, jie dar paklausė kam man jos reikia ir kodėl neimu iš vietinių atstovų. Aš jiems parašiau, kad esu jų klientas dar nuo praeito amžiaus, o vietiniai atstovai yra debilai ir jiems rupi tik kaip užsidirbti didelius pinigus. O vienetiniai užsakymai jiems per didelis vargas, netgi tada, kai jiems tai nekainuoja.
    National Semiconductors rodos šią problemą išsprendė labai paprastai- sumoki keliolika dolerių ir viską gauni.

  3. Automobilio fara tai 55W halogenas. Tai gal tas minetas 19W LEDas ir atitiktu. Bet iškyla viena problema- sufokusavus matosi, kad viduje LEDo sumontuoti keli mažesni LEDai. Automoto lempoms tai nėra gerai. Bet manau kad neužilgo priekinės faros pas naujus auto bus LEDinės.

  4. Prožektorius iš dviejų šviežiai pakrautu Liion akumuliatorių siurbia 1.14A srovę. Akumų įtampa 2×3.7V, bendra naudojama galia- 8.44W.
    Teoriškai- 2 valandos darbo. Reikia trečio akumo.
    Beja, kaip padaryti mygtuką? Originalus mygtukas užima apie 5 cm korpuso ilgio ir yra kartu su lempos patronu. Tada netelpa 3 akumuliatoriai.

  5. Mygtuką siulyčiau padaryti paprastą “push button’a” na tokį keturių kontaktų kur būna.. Su trigeriuku valdomą vieną kartą paspaudus ON kitą OFF ir vietos mažai užima ir patikimas 😉

  6. Aha, o kaip tu galvoji, ar tas trigeris neima energijos budėjimo režimu??? Vistiek ima kad ir mažai, bet bereikalingai elektrą naudoja…

  7. Levai pagarba, jei užbaigtumėt projektuką ir padartumė lion low voltage cutter ir chargeri, vertės nebūtų !
    pageidautina iš gaunamų detalių 🙂

  8. Trijų akumų testas praėjo sėkmingai. Akumuliatoriaus įtampa be apkrovos 12V. Srovė 0.72A.
    Užsisakiau trijų rušių mygtukus iš DX. Gal kurį nors ir pritaikysiu.

    Vietiniui: low voltage cuteriai tai gal iš DX tiktu, bet kai turim kibirą akumų, tai kam man jų reikia? 🙂
    O dėl pakrovėjo. Į prožektorių tikrai jo nemontuosiu. O šiaip, aš jau seniai pasidariau Liion protingą pakrovėją. Nėra ką ten ir pridurti.

  9. Na tai kažkur 4 valandas gali dabar juo naudotis. O nėra tikslo reguliuojamo galingumo padaryti? Tuomet kai reikia, jog tarnautų ilgai, bet ne maksimaliu apšvietimu galėtum sumažinti galingumą ir prailginti tarnavimo laiką.

  10. tai per EN pina turetu but galima pwm pajungt(nezejau i datasheeta tiksliai, bet ant draiverio kuri nesenai dariau taip buvo siuloma daryt)

  11. Tikrai nežinau kur pirkti. Mano 18650 akumai išlupti iš brokuotų akumuliatorių skirtu notebukams. Ten kur miršta kontroleris, viena celė ar panašiai.

  12. Brokuotų akumų didmeninis surinkėjas yra toks Daine iš omnitel.electronics naujienų grupės. Bet geri žmonės gali paprašyti pas kromelį, jei atneš dovanų ką nors įdomaus.

  13. Na, nežinau ar labai jau geras esu, ir dar labiau tikras nesu, ar sugebėsiu surasti kažką kas tokį meistrą sudomintų 😀 Gal naminiai(mano kepti, geresni už bet kokius restorane) kibinai… 🙂

  14. Levai, gal galetum pasidalinti to “protingo ” Li-Ion akumuliatoriu kroviklio schema. Gal gali duoti linka cia arba i maila ??? Mailas tikras 🙂
    O tas kroviklis tik vienai celei, ar tinka ir kelioms (dviem , trim ) ???

  15. Mačiau šitą- baisu:
    1. Rėlės!
    2. Nemačiau draiverio. 1:04 ar tik nesimato krūvos balastinių rezistorių. Jei tai tai šakės.
    3. Dydis.
    4. Švino akumas.

    Čia labiau kaip juokas koks tiktu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *