Trikampio, pjūklo (ramp) generatorius

Mano sweep generatoriui verkiant reikėjo trikampio, pjūklo, tiksliau- “ramp” signalo formos generatoriaus. Dažnis nedidelis, mažiau 50Hz, signalo lygis nežinomas. Pasičiupau schemą iš interneto ir pradėjau ore lipinti ir rezultatą kišti į esamą sweep generatorių. Tai signalas gavosi su kažkokiais smaigais, tai pernelyg reagavo į apkrovą, tai galu gale buvo ne į tą pusę… 🙂
Todėl ir gavosi toks monstras:

ramp generator
(didelė ramp generatoriaus schema spausdinimui ir žiūrėjimui)

ramp generator
O štai kaip ji atrodo natūroje.

Visi šitie kintami rezistoriukai leidžia “suformuoti” teisingos formos, teisingo lygio ir teisingo DC poslinkio signalą kuris jau patekęs į sweep generatorių leidžia keisti sweep lygį su išorine rankenėle nuo 0 iki maksimumo kurį leidžia MAX038 mikroschema.

Truputis apie operacinius stiprintuvus. LF412 (TL082) aš jau suradau šiukšlyne ir jis atitiko pradinę schemą. Toliau sekantis operacinis buvo pražioje paimtas iš kompų motinų (LM358), tačiau jis siaubingai žemadažnis ir jis negražiai iškraipė man testinius signalus. Šiame generatoriuje ji gal ir veiktu, bet ta maža mikroschemytė nukrito ant žemės ir kažkur pasimetė. Nebuvo daugiau donorų, tai pačiupau kažkokią plokštę ir ant jos radau čipukus su 4082 raidėm. Gal tai THS4082? Nedidelis testas parodė, kad ta mikroschema tikrai dvigubas operacinis stiprintuvas ir kad jos dažnio lubos žymiai geresnės nei LM358.
Paskutinis operacinis stiprintuvas tai 4560. Čia pasirinkimas buvo toks todėl, kad senam sweep generatoriuje ši mikroschema stiprino signalą iš oscilografo. Ir buvo išdrožta mažytė plokštelė. Panašu, kad tai BA4560 operacinis stiprintuvas. Nu jis irgi didesnio dažnio nei LM358 (10MHz versus 1MHz. 4082 – 147MHz…)
Beja, BA4560 išlupti iš kiek “prabangesnių” kompų kolonėlių stiprintuvų. Logitech, Aztec Lansig ar kokios jos ten.

[2011.01.23]
sweepgen ir keraminiai filtrai
Keraminiai 5.74, 6.5 ir 10.75MHz filtrai lygiagrečiai.

[2011.01.29]
Tas pats, tik kitas oscilografas (tiksliau toks pats kitas oscilogradas ir kita firmwarė):
W2014A screenshot
Dar gali daryti įtaką, kad filtrų schemą per naujo perrinkau ir gal panaudojau ne tą apkrovą ir signalo lygį. Kažkotai užsivilkimas į dešinę matosi.

12 replies on “Trikampio, pjūklo (ramp) generatorius”

  1. Darbo iliustracija:
    ramp generator circuit in action

    Mėlynas – ramp (trikampio, pjūklo) signalas.
    Žalias – sinchro inpulsas iš generatoriaus.
    Geltonas – labai žemas dažnis sweepinamas.

    Patikėkit, dažnis kyla. Ten oscilografas kompiuterinis savo “aliasing” problemą turi ir nesimato.

  2. Bet mama tvarkingumo tavęs matosi nemokė 😀 Ne, rimtai, nesuprantu, kaip tavo daiktai kokybiškai veikia, kai jie labiau panašūs į kažkokius modernaus meno 3D šedevrus nei į veikiantį įrenginį ar platą 😀

  3. Aš pažinojau vieną meistrelį, kuris sugebėdavo sukonstruoti kokį nors veikianti maketą iš detalių su nenukarpytais galais. Ateini, o pas jį ant stalo toks detalių debesėlis – tūrinis narveris. Ir viskas veikia…

  4. Na, viskas ok, kai tai neatsakinga vieta, bet kai tai kažkoks matavimo prietaisas, tai manau tikslumui tokie “debesėliai” tikrai duoda į kaulus 😀 Aš tai atvirkščiai esu pasiutęs ant tvarkos, pas mane negali kaboti šia visokie snargliai ir 3D bokštai 🙂

  5. Nu kokie čia “bokštai”. Dvi PCB su SMD detalem sulituotos kampu ir keletas laideliu perduoti info. Viskas patikima, tvirta ir labai stabilu. PCB tai dvipusės kiek tai ekranuoja signalus o ir dažnis nėra didelis. RAMP dažnis ~50Hz (dar planuoju kiek sumažinti, kad gražiai draugautu su oscilografu).

  6. Niekada nemėgau analoginių schemų :).
    Atkartoti tavo schemą manau būtų ne labai lengva. Ypač žavi talpa 0,12 (C1,C2) :). Su kokiu PIC arba Atmel tą pati sukonstruoti manau būtų paprasčiau, gal tik sinchronizacija vėluotų.

  7. Kęstui: reikėtu DACo netriuksmingo ir patį procesorių gerai izoliuoti. O ši analoginė schema labai paprasta- sudėliota iš standartiniu trikampiukų.

    virgiui: šis kintantis pjūklo signalas (ramp) keliauja į itampa valdomą generatorių (VCO). Taip gaunamas periodiškai kintamas dažnis. Šį dažnį galima sumaitinti į testuojamą prietaisą ir vizualiai pamatyti prietaiso dažnines charakteristikas. Pvz. sureguliuoti filtrus, patikrinti garso stiprintuvo problemas, patikrinti ekvalaizerio darbą ir panašiai.

  8. Na DAC pasidaro su paprastais rezistoriais ant išėjimo portų, dėl trukšmingumo tai net nežinau ar tai turi daug įtakos, be to ir taip viską surinkai ant atskiros plokštės, tai nesunku išspręsti.
    Anyway čia mano problemos, jog nemėgstu analoginių schemų :), svarbiausia rezultatas, o jis jau pasiektas.

  9. Dar kilo vienas klausimas:
    Jei naudosi šį generatorių spektro analizei ar neturėtų signalas būti ne trikampis, o logoritminės kreivės tipo? Esmė ta, jog žemo dažnio signalus taip analizuoji nevienodai lyginant su aukštais signalais ( nors kokie ten žemi jei tavo pjuklas 50 Hz 🙂 ) .

  10. Tai ten jau MAX038 reikalas, jis ten pats is savęs yra kiek logaritmiškas.
    Dėl žemo dažnio, galima ir sumažinti dažnį, nėra sunku… tik kad mano tas elektroninis oscilografas gaidiškas… XY režime beviltiškai veikia, o ant žemų skleistinės dažnių labai lėtai veikia, nes vistiek samplina vos ne į megabaitinį buferį. Labai lėtai veikia. Nors aš dar tobulinu prietaisą… keleta labai gražių grafikų nupaišė man.

  11. Va, prisiruošiau įdėti vieną filmuką:

    Čia skanuojami du keraminiai filtrai tikriausiai iš teliko (5.74 ir 6.5MHz). Jie sujungti lygiagrečiai, poto filmo metu ištraukiami ir vėl įkišami. Poto smaukiau rankenėles: Y- stiprinimas, Sweep plotis, dažnis, perjunginėjau diapazonus, perjunginėjau sin-trikampis-meandras režimus, norėjau parodyti kaip prasimuša harmonikos, bet nelabai vaizdžiai gavosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *