Fotoefektas

Montavau čia aš lazerio moduliaciją ir tik pyššš ir nebeveikia violetinis lazeris. Susiparinau stipriai, poto pradėjau nagrinėtis kas čia ir kaip galėjo atsitikti. Kaip auką pasijungiau raudoną lazerį iš DVDRW, juolab kad jų turiu kilogramais. Pribaigiau aš moduliatoriaus schemą ir nieko blogo neradau. Violetinis lazeris paprasčiausiai po truputi nusidegradavo ir tiek… Tiek to. Liko tokia mirksiuko schema- išorinis generatorius, LM393 komparatorius valdantis kiek didesnės galios mosfetą kuris, savo ruožtu trumpina lazerį. Trumpina todėl, kad srovės šaltinis toleruoja trumpą jungimą, tačiau neteisingai gali suveikti atjungus apkrovą.
Bežaisdamas prisiminiau vieną straipsnį iš EDN žurnalo apie stalinės lempos įtaką vienos schemos veikimui. Visos priemonės yra- moduliuotas galingas lazeris ir oscilografas. Pradėjau kaišioti įvairias detales po lazerio spinduliu. Aišku LEDai ir taip turi fotoelektrinį efektą. Labiau domino egzotika:

fotoefektas
Mažytis 5.6V stabilitronas- teisingai apšviestas puikiausiai gamina elektros srovę. O štai 1N4148 diodas nepagamino.

fotoefektas
Infraraudonas lazeris- Taip! Beja šiuose lazeriuose nėra sumontuoto fotodiodo.

fotoefektas
Didelis, galingas diodas be plastikinio korpuso. Tik vidinis stiklinis burbulas. Šitas turėjo geriausią fotoefektą.

fotoefektasO čia vieno iš eksperimento oscilograma- matosi 10Hz lazerio signalas ir apčiuopiama fotosrovė.

Laser

4 replies on “Fotoefektas”

  1. O galima ką nors silpnesnio naudoti, kad pvz diodai reaguotų?
    neturiu CD-romo kurį galėčiau išniekinti, pažaisti – visada smagu.
    O kaip dėl pačios šviesos, jei gerai pamenu kuo mažesnis bangos ilgis, tuo aktyviau foto efektas pasireiškia? Ar painioju ką?

  2. Seniai, seniai žaidžiau su kinietišku turginiu lazeriuku. Pajungtas jis buvo prie stabilizuoto itampos ir srovės šaltinio. Netyčia užtrumpinus maitbloki- lazeris numire. O kodėl? Gal trumpo metu maitblokis trumpą galingą impulsą generuoja. Maitblokiui kaip ir visada nieko neatsitiko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *